11 tips för din skidresa i Ski amadé och Salzburgerland

Fotograf: Amanda Mattsby

Ski amadé

I hjärtat av de österrikiska alperna finner man Österrikes största skidparadis, som kallas Ski amadé. Detta område utgörs av de fem regionerna Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig och Großarltal.  Detta stora område kan därmed stoltsera med ett av de största och mest varierande skidområdena i hela Europa. Här kan man med endast ett liftkort få tillgång till 760 km pist. Ski Amadé har verkligen något för alla. Här finns det perfekta pister för både nybörjare och avancerade åkare och mysiga alphyttor såväl som fina restauranger – allt med en härlig österrikisk charm.

 

Bild lånad från Ski amadé. 

 

1. Ski amadé app

Ett hett tips är att redan innan skidresan ladda ner Ski amadé appen för att få ut bästa möjliga av skidresan.  Här hittar man lätt skidkartor och vilka pister man vill åka på, bra matställen och man kan även ha koll på sina vänner, smart grej!

2. Familjevänliga Wagrain och Kleinarl

Wagrain och Kleinarl är faktiskt en av Österrikes mest familjevänliga skidorter med många nybörjar- och carvingvänliga pister. Båda byarna ligger vackert inbäddad bland dalarna i SalzburgerLand och är en del av det gigantiska skidområdet Ski amadé. För exakt tre år sedan var vi hela familjen på en skidresa i Kleinarl.  Det var vår första skidresa till Alperna för hela familjen och då fick vi verkligen mersmak av Österrike. Då hängde vi mest i de mest barnvänliga backarna och även i Wagrainis Winterwelt. 

Det bästa denna skidorten är att det är bara en timme från Salzburg flygplats och är därmed en perfekt ort för hela familjens skidsemester.

 3. Shuttleberg Flachauwinkl-Kleinarl

Skidområdena Snow Space Salzburg och Shuttleberg Flachauwinkl-Kleinarl bjuder på variation för hela familjen och tack vare liften G-link kan man nu enkelt åka skidor mellan Flachau, Wagrain och St Johann. Det är ju fantastiskt när man slipper åka buss mellan skidorterna och kan bara ta en kabinbana istället.

 

 

 

4. St Johann in Salzburg

St. Johann i Salzburg är en del av Snow Space Salzburg, som erbjuder hela 120 km med perfekt preparerade pister att åka i. Området är populärt bland både nybörjare och erfarna skidåkare. För barn och nybörjare är berget ”Hahnbaum” vid St. Johann att rekommendera och här kan man även ta sina första svängar i snön  utan kostnad. Det bästa av allt är att de flesta hotell och lägenheter i regionen ligger alldeles intill backarna, så med andra ord är det ski in ski out till från flera ställen.

 

Fotograf; Jennifer Sandström .

Jag verkligen bara älskar Österrike, Alperna och skidåkning. Det gör mig så lycklig i själen. 

5. Absolutpark – Snowpark i Flachauwinkl-Kleinarl

Gillar man mer att åka snowboard än skidor ska man absolut bege sig till Absolut Park. Eller om man kanske gillar mer utmaningar och vill hoppa och göra skidkonster. Här finns nämligen Österrikes största snöpark. Vi passade på att åka ett par åk kring snöparken och imponerades av de duktiga snowboardåkarna och skidåkarna för den delen. Det är ju verkligen en snöig dröm för de som gillar att spexa när de åker på snön!

Total Vinterlycka för snöälskaren

Fotograf; Jennifer Sandström

Man kan minst sagt säga att man hittar vinterlyckan om man reser till Salzburgerland eller Ski amadé. Utbudet av pister, liftar är enormt och som jag tidigare skrev det finns något för alla. Lyckas man som vi även pricka in några soliga dagar är det ju även väldigt härligt att bara njuta av god mat och dryck kring backarna och insupa den härliga atmosfären.

Fotograf: Jennifer Sandström

Vi var ett härligt tjejgäng från Sverige som tillsammans med ett par danska killar hade fyra magiska dagar i regionen. Vi var alla i ålderspannet dryga 20 till dryga 50 år och ja det passar verkligen alla typer av skidåkare och absolut inte bara nybörjaren eller proffset.

6. Taste Ski Amade

Vill man göra något extra roligt av sina skiddagar, så är ett hett tips att åka på en tastingtour i skidbacken. Starta dagen i skidbacken innan frukost och ät dig igenom skidbackarna på alla mysiga och trevliga restauranger. Helt klart ett vinnande koncept.

 

7. Ät gott och kärleksfullt

En av de gulligaste och mest kärleksfulla restaurangerna var verkligen Die Burgstall Hütte. Det stället låg mitt i en pist, perfekt läge med solsken till både en tidig och sen lunch. När man åker kabinliften över restaurangen ser man deras fina hjärtan av snö på taket. När man ankommer restaurangen är det kärleksförklaringar och hjärtan nästan överallt.

Allt var genomtänkt med kärlek, servicen, maten, deras tallrikar till och med deras små sockerpåsar var gjorda i hjärtan. Paret som äger stället kom och hälsade och var super trevliga. Ni vet en sådan där trevlig lunch som man sent kommer att glömma.

8. Åk Rodel och ät lokal mat

Vill man göra något helt annorlunda än bara skidåkning, så är en härlig promenad upp för bergen i Kleinarl en mysig utflykt. Det kallas även Toboggaining. Man vandrar i lugnt tempo uppåt till en klassisk österrikisk restaurang. Vi var på restaurang Ennskrax’n  som ägdes av ett par i byn. Här åt vi en traditionell schnitzel. När vi sedan ätit upp maten så hoppade vi på en varsin Rodel och åkte ner på bara ett par minuter. Den roligaste och mest skrattande turen i snön tror jag.

 

9. Bo på Adapura Wagrain

Vill man bo nästan med ski in ski out ska man välja det nybyggda hotellet Adapura Wagrain. Här bor man i nya fräscha rum, äter god mat och har ett par minuters promenad bara till kabinliften i Wagrain, som tar en nästan vart som helst i skidområdet.

 

10. Gå på Adapura Spa

 

Har man åkt skidor en hel dag från 9-16, så är väl inget annat härligare än att koppla av på ett spa? Eller ta en bastu och njuta av värmen om man är lite små frysen. Adapura SPA var verkligen både mysigt och härligt att vara på.

 

 

11. Res hit

Flyg till Salzburg med direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn, antingen med lågprisbolaget Norwegian eller SAS. Sedan tar det bara en dryg timme att åka bil från Salzburg till Wagrain beroende på trafiken.

Flera tips till Österrike

Jennifer som jag var med i Östterike har också skrivit en väldigt fin guide till Wagrain.

Jag har även tidigare skrivit om 5 härliga skidorter i Österrike som jag själv har besökt. Och även om 6 skidområden i för barnfamiljen i Salzburgerland. 

 

Har du någon favorit skidort i Österrike som du kan rekommendera? Som vi inte får missa? 

————–

Resan till Wagrain gjordes i samarbete med Ski Amadé och Österrikiska Turistbyrån, men alla bilder när annat inte anges, text och åsikter är naturligtvis alltid mina egna. 

 

Spana också in

2 kommentarer

  1. Reiteralm är schweinigt bra om man är i Schladming. Pichlmayrgut och Almwelt är trevliga boenden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *