St. Johann Alpendorf – En familjevänlig skidort i Salzburgerland

St. Johann

St. Johann Alpendorf

St. Johann Alpendorf är en familjevänlig skidort som ligger i Österrikiska Alperna. Den ligger närmare bestämt i Salzburgerland, som är ett stort skidområde i Österrike. Det är enkelt att bekvämt att ta sig hit.

Vi tog ett direkt flyg med Norwegian till Salzburg och sedan är det bara ca 50 minuter med transport från flygplatsen till St. Johann Alpendorf.

210 kilometer skidbackar – Ett enormt sammanhängande skidområde

Bara i Snow Space Salzburg finns det 210 pistkilometer och 97 liftar, som ligger på  mellan 600–2 188 meters höjd. St. Johann Alpendorf ligger på ca 600 meter över havet, sedan tar man enkelt kabinliften upp och tar sig vidare upp i skidbackarna eller skidsystemet. 

Den stora skidförbindelsen Kleinarl/Flachauwinkl/Zauchensee och Flachau/Wagrain/St. Johann är Salzburgerlands olika skidområden och vissa av områdena är kända från olika tävlingar som till exempel den alpina världscupen i Flachau. Här finns fantastisk skidåkning för familjer, nybörjare och längdskidåkare. Det passar verkligen alla. 

Åker man snowboard så finns det en del funparks i skidområdet. Både ”Absolut Park” i Flachauwinkl eller ”Snowpark Alpendorf” i St. Johann-Alpendorf.

Alpina Alpendorf

Vi bodde fantastiskt bra med Ski in Ski out på Alpina Alpendorf  Hotel precis bredvid en kabinlift som tog oss upp mot alptopparna.

Så många skidbackar

St. Johann är en trevlig alport med främst gröna och blå skidbackar. Men man kan ta sig långt och få mer avancerad skidåkning om man önskar. 

Att åka skidor i Alperna är något speciellt. Vackra vyer oavsett väder. Skidbackarna är också perfekt pistade oavsett väder. 

Från Alpendorf till Zauchensee 12 toppar och  5 dalar

Från Alpendorf kan man ta sig hela vägen till Zauchensee på skidor om man vill.  Då tar man sig upp på hela 12 olika toppar och genom fem dalar. En av dagarna hade de en utflykt, men för att hinna med alla 12 topparna och fem dalarna på en dag så bör man starta tidigt på morgonen redan när liftarna öppnar. Det är en gedigen men naturligtvis väldigt häftig upplevelse. Kanske inte något som man gör med en 7 åring, så vi gjorde det dessvärre inte. Men min 13 åring var enormt sugen på att göra det. Så nästa gång vi besöker Snow Space Salzburg är det mycket troligt att vi gör det. Om jag minns rätt så var vi åtminstone upp på fem olika toppar. Vi åkte ju skidor emellan Alpendorf och bort till Wagrain när vi var där. 

Snow Space Salzburg tillhör också ett av de fem största skidområdena i Österrikiska Alperna. Man får verkligen mycket skidåkning på sitt liftkort. 

Snowpark Alpendorf

I Alpendorf i närheten av där vi bodde fanns en väldigt rolig Snow Park som barnen älskade att åka i.

En av dagarna snöade det en hel del, men det hindrade dem absolut inte från att vara i skidbacken hela dagen. 

 

 

Större delen av tiden i St. Johann Alpendorf hade vi strålande väder och vi har insett att skidåkning är verkligen våran grej. Nu när hela familjen kan åka i alla skidbackarna tillsammans, så är det både roligt och härligt att kunna göra något tillsammans. Eftersom vi har ganska stor åldersskillnad på barnen, så är det ibland svårt att hitta något som passar alla. Men skidåkningen har blivit vår grej och vi har haft många härliga skidsemestrar under de senaste vintrarna. 

Snow Space Salzburg erbjuder många sittliftar, kabinliftar och även både knapp och ankarliftar. Det är enkelt att ta sig runt i skidområdet. Även för barn. 

Långweekend i Alperna

Vi åkte alltså på en långweekend till Österrike. Fördelen med det är att vi hittade så bra flygtider. Det är Norwegian som har ett morgon flyg på onsdagen till Salzburg, direktflyg såklart och sedan hem en lördag kväll sent. Det innebär att man får ändå 3,5 dagar på plats. Tre skiddagar och det är faktiskt alldeles lagom. Om man nu inte har möjligheten att åka en hel vecka. 

Vi åkte på vår skidweekend i mitten av januari och då är det heller inte så mycket folk i backarna. Nästan inga köer heller. 

Man njuter helt enkelt extra mycket av naturen, bra skidbackar och underbar miljö. 

Geisterturm – Utsiktstorn

En av dagarna tog vi oss upp i Geisterturm och fick en fantastisk utsikt över Snow Space Salzburg. 

Vi fick se skidbackarna åt alla håll. 

Trevliga restauranger

Runt om i skidsystemet finns en uppsjö av trevliga restauranger att både äta på eller ta en After Ski på. Första dagen åt vi lunch på Starchen Stadl som visade sig vara en väldigt populär restaurang.

Den var fullsatt alla dagarna som vi var där och det märktes att den var populär. Den låg såklart väldigt bra mitt i en skidbacke med solsken.

Vi satt såklart ute och njöt av vår lunch i solskenet. Som grädden på moset var det min födelsedag och det kunde verkligen inte bli en bättre födelsedag. De serverade riktigt fräscha sallader och maken och sonen åt riktigt goda pizzor. 

 En av de andra dagarna åt vi på Oberforsthofalm som också hade super bra mat. Den låg också med Ski in Ski Out i St. Johann. 

After Ski

Det fanns såklart ett stort utbud av After Ski ställen både i skidbackarna och i Alpendorf där vi bodde.

Men jag var faktiskt på After Ski Yoga en av dagarna. Det var helt magiskt efter en hel dag i skidbackarna. Att få strecha ut hela kroppen, ta det lugnt och bara vara för sig själv en hel timme. Nåja, det var såklart andra där. Men det var extremt njutbart att gå på Yoga till den härliga utsikten av Alperna i bakgrunden. 

Alpina Alpendorf
Alpina Alpendorf

De andra dagarna hade vi After Ski på hotellets spa. Det är också verkligen min typ av After Ski. 

Andra tips i Salzburgerland

 

Snow Shoe Hiking

 

Oberforsthofalm – trevlig restaurang i Alpendorf

Jag har rest till Alperna i Österrike flera gånger de senaste åren och här nedan kan du läsa mer om Salzburgerland som är en favorit hos mig; 

11 tips för din skidresa i Ski amadé och Salzburgerland

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *