18 fina tips till Uppsala för barnfamiljen

Uppsala
Uppsala

 

Vistelsen i Uppsala gjordes i annonssamarbete med Destination Uppsalamen tankar, åsikter och bilder är som vanligt alltid mina egna, när inget annat anges. 

———————————————————————————————————————————————————-

Uppsala är verkligen en mysig stad. En riktigt sommar pärla. Vi var här en helg i början av juni för att uppleva staden sommartid. Staden har många roliga aktiviteter att uppleva framför allt för barnfamiljer. Det bästa med Uppsala är att det är en lagom stor stad och det mesta ligger inom promenad avstånd. Men vi valde att ta bilen en dag till Gamla Uppsala och även där fanns det många spännande och roliga saker att göra.

Sist vi besökte Uppsala var en regnig helg på ett höstlov. Så förväntningar denna helgen var stora. Denna soliga sommar helg överträffade Uppsala verkligen våra förväntningar. Vi hade tre fina dagar i Uppsala med strålande sol och hann med så otroligt mycket. Så har du inte varit i Uppsala ännu, rekommenderar jag starkt att boka in en helg eller kanske några dagar redan på sommarlovet och besöka denna fina sommarstad. 

1. Uppsala Domkyrka

Uppsala Domkyrka ligger i hjärtat av Uppsala. Här finns mycket att lära sig för historieälskaren. Genom hela sju sekler har miljontals människor sökt sig till Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom.  Den gotiska katedralen började byggas omkring 1270, invigdes 1435 och i slutet av 1800-talet fick den sina nuvarande väggmålningar, fönsterglas och höga spetsiga tornspiror. Under sin långa historia har flera kungligheter och vetenskapsmän begravts här; Gustav Vasa, Johan III, deras drottningar samt Carl von Linné.

Vi var inne i domkyrkan både och tittade runt och lyssnade på en del av en högmässa. Den är spektakulär och otroligt vacker. Det finns även mycket att se. Vi stannade bland annat till och tittade på några scener ur bibeln. 

2. Skattkammaren i Uppsala Domkyrka

 I kyrkans norra torn ligger Skattkammaren. Här har de en samling av medeltida textilier som hört till Europas finaste. Här finns biskopsdräkter och föremål i guld och silver som har använts i kyrkans gudstjänster. Min yngsta son älskar glimrande skatter och tyckte det var väldigt roligt att gå runt här och titta på allt.

Här kan man även se drottning Margaretas gyllene kjortel, världens enda bevarade festklänning från medeltiden, tillsammans med de så kallade Sturekläderna, de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från sent 1500-tal. Det är imponerande hur fint det har

Ett hett tips är att gå en guidad visning, där en sann expert som kan allt om kyrkans spännande historia ser till att du får se och lära dig sådant som du annars inte hade upptäckt. 

Entré; Skattkamaren kostar 60 kr för vuxna, men gratis för barn. 

3. Fyrisån och alla vackra broarna över ån

Varje dag passade vi på att promenera längs Fyrisån. Vi upptäckte att alla broarna man kan gå över har olika namn och olika design. Så det blev spännande att se vad broarna över hette. Vissa av broarna kan man bara promenera över, vilket är skönt. 

Finaste promenaden var nog när vi tog en morgonpromenad redan kring klockan 8 på lördagsmorgonen. Solen strålande och det var riktigt lugnt och stilla. 

Allt efter tiden gick, så blev stads pulsen högre. Fyrisån kantas av vackra hus, trevliga restauranger, grönskande Stadsträdgården och vackra blommor. På båda sidorna av Fyrisån finns en promenadväg eller cykelbana. Även enkelt att köra med barnvagn om man skulle ha det. 

4. Uppsala Slott

Uppsala slott är ligger riktigt fint. Det syns från flera olika ställen i Uppsala, då det ligger som uppe på en kulle i staden.  Uppsala Slott började byggas av Gustav Vasa 1549 och kom att under lång tid spela en central roll i såväl Uppsalas som Sveriges historia. Här har många avgörande historiska händelser utspelat sig såsom Sturemorden 1567, Gustav II Adolfs beslut att Sverige skulle delta i vad som utvecklade sig till det 30-åriga kriget och i slottets Rikssal läste Schering Rosenhane upp drottning Kristinas tronavsägelse den 6 juni 1654.

Idag är slottet bostad för landshövdingen och inhyser även två välbesökta museer: Uppsala konstmuseum och Vasaborgen. Visste du att du kan gå en takvandring PÅ slottet? En upplevelse utöver det vanliga. Uppsala är verkligen en intressant stad för historieälskaren!

5. Gamla Uppsala

Gamla Uppsala är en av Skandinaviens mest värdefulla kulturmiljöer och mest mytomspunna platser. Redan på 500-talet fanns här ett politiskt och religiöst maktcentrum. Området kring Gamla Uppsala är väldigt fint. Som här en solig sommardag i juni med alldeles gula blommande fina ängar, deras gamla högar och vackra gamla byggnader. Här finns fina promenadstigar att vandra på om man gillar det och bara njuta av den härliga atmosfären. 

 

6. Vikingar på Gamla Uppsala Museum

Gamla Uppsala museum presenterar platsens sägenomspunna historia. I utställningen på museet finns unika originalfynd, modeller, bildspel, ljudberättelser och en barnhörna för järnålderslek. Här kan man klä ut sig till Viking och i andra kläder från förr i tiden. Gamla Uppsala museum ligger vid de tre monumentala och omtalade Kungshögarna i Uppsala. 

Gamla Uppsala museum erbjuder under sommaren Vikingaskola och fokus på Vikingatiden. Så perfekt att åka hit och lära sig om Vikingar innan man lär sig det i skolan. Det är ofta lättare att lära sig saker när man kan se modeller om det och leva sig in i hur det var förr i tiden. 

Gamla Uppsala Museum hade många spännande modeller på hur det var på Vikingatiden. 

Det bästa av allt tyckte  vi var deras Vikingaskola. Den lördagen som vi var på Gamla Uppsala Museum så var dagens Vikingaskola en spännande och lärorik saga om Vikingar. Det var en väldigt duktig tjej som berättade en saga och hade små gulliga dockor, som var olika gudar. Hon hade riktigt bra inlevelse i sagan som hon berättade och alla barnen satt som ljus och verkligen lyssnade på henne. Då och då ställde hon några frågor för att se att barnen hängde med. Det märkte man att alla barnen gjorde. 

Entré: Vuxna 150 kr, men biljetten är personlig och berättigar till fria återbesök hela året. Barn gratis i målsmans sällskap. Student eller pensionär: 100 kronor

7. Gamla Uppsala Högar

Gamla Uppsala högar är ett perfekt utflyktsmål om man tycker om vacker natur och spännande historia. Under järnåldern fanns ett rikt och välutvecklat samhälle omkring Uppsala högar. Det var här som det låg en kungsgård och här samlades svearna för att dyrka sina gudar. Platsen behöll sin betydelse som religiöst centrum långt efter att Sverige kristnats.

 

8. Friluftsmuseet Disagården

På friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala kan man få se och lära sig om hur människor levde på den uppländska landsbygden under 1800-talet.

Disagården visar en uppländsk by med hus och gårdar, odlingar och djur. I utkanten av området ligger ett soldattorp och i backen bredvid betar getterna. Byggnaderna är flyttade hit från olika delar av Uppland och erbjuder tillsammans med dansbanan och sommarcaféet en plats för upptäckarglädje, lärande och avkoppling.

Det var mysigt att strosa omkring både i och runt de gamla husen och bland djuren som fanns där.

Ett roligt och inspirerande sätt att få se hur de levde förr i tiden och det blir också mer spännande för barnen när man får se och uppleva det.

Den dagen vi var där hade de en spelmansstämma som spelade musik, vilket förhöjde stämningen och upplevelsen på plats. De hade även caféer och lagade pannkakor över öppen eld, vilket var både spännande att titta på och gott att äta. 

Entré: Att besöka Friluftsmuseet Disagården är gratis.  Disagården håller öppet Juni–augusti dagligen kl. 10–17.

9. Gamla Uppsala Kyrka

Vi passade även på att besöka Gamla Uppsala Kyrka, som ligger i i Gamla Uppsala. I vår familj gillar vi både historia och kyrkor. Det är alltid så spännande att kika in i en kyrka. För ofta ser de så olika ut. 

År 1164 blev Gamla Uppsala kyrka domkyrka i Sveriges ärkestift.  Gamla Uppsala, det ursprungliga Uppsala, var troligen rikets viktigaste kungsgård och religiösa hjärtpunkt, en tings- och marknadsplats som nåddes med båt och släde över Mälarens och Fyrisåns vattensystem.

Inuti Gamla Uppsala Kyrka, hade de en liten lekhörna där man kunde klä ut sig till präst, leka med en massa roliga leksaker och sitta och rita. De hade även ett bingo som man kunde ta och läsa om de olika sakerna som finns i en kyrka. Ett roligt och lärorikt sätt att skapa intresse för att lära sig om kyrkor. 

 

10. Biotopia – Ett biologiskt museum

Biotopia, eller Biologiska museet som det hette tidigare, är över 100 år gammalt! När vi var på museet hade de en utställning som hette ”Alla äter alla”, den handlade om vilka djur som äter varandra och man kunde gå runt och se och lära sig om djuren och naturen. Biotopia, fungerar främst som ett museum för att väcka nyfikenhet och lust att veta mer om djur och natur. 

Besök gärna deras hemsida för att se vilka utställningar som är aktuella.

Entré; Det är helt gratis för alla att gå på Biotopia. I närheten av Biotopia finns det en fin och rolig lekpark. 

11. Botaniska Trädgården

Precis framför slottet och ett stenkast från centrum ligger Botaniska trädgården. Den är öppen året runt, men man njuter kanske allra bäst på sommaren av alla vackra blommor och grönskan. 

Den fridfulla barockatmosfären är förtrollande och det är en härlig plats med över 9 000 arter. Här går forskning, undervisning och bevarande av biologisk mångfald hand i hand med skönhet, rekreation och bildning. Från Rudbeck, Linné och Thunberg till dagens moderna botanik. För mig var ett besök hit sommartid ett måste. Jag älskar verkligen att se på vackra blommor. 

Det är imponerade att se alla fina arter av blomster och buskar och även se hur perfekt och välskött det är. 

Entré: Att besöka bara Botaniska Trädgården är gratis.

12. Stadsträdgården

Stadsträdgården är Uppsalas stadspark. Den ligger vid Fyrisån i höjd med Islandsfallet och är öppen året runt. Här är det vackra blomster planerade, man finner Pelle Svanslös Statyn. Det finns en jättestor fin lekpark, ett café och mycket annat att uppleva. 

Vi promenerade längs med hela Stadsparken längs Fyrisån när vi gick till Summer Zone och den kantas ju av Fyrisån med en massa fåglar och en och annan båt kom tuffandes längs ån, det var ett härligt myller av människor som spelade utomhus spel eller njöt av picknick. Stadsträdgården var väldigt välskött och fin. 

13. Summer Zone

Summer Zone är uppbyggt under sommaren i Uppsala, med möjlighet att testa olika sorters sporter. Man hittar Uppsala Summer Zone vid bandyplanen vid Studenternas. Området är fyllt med massor av sommarlovsaktiviteter ända fram till 3 september. 

Summer Zone är en 6 360 kvadratmeter stor aktivitetsyta öppen för alla. Under sommaren finns här ytor för innebandy, futsal, volleyboll, minitennis, streetbasket, badminton, hängytor, lekyta med olika spel, café, pumptrack och massa annat kul.                

Under sommaren finns Fritidsbanken på plats för att låna ut bollar, klubbor, racketar, inlines, skateboards med mera.

Entré: Att besöka Summer Zone är gratis.

14. Pelle Svanslös Vandring

Förra gången vi var i Uppsala gick vi på en guidad Pelle Svanslös vandring i stan.

Men denna gång valde vi att gå en egen Pelle Svanslös vandring.

Vi fick en ”Pelle Svanslös karta” där alla platser som hade med Pelle Svanslös att göra fanns utmärka. Sedan följde vi kartan, för att hitta alla spännande platser. 

15 meter hög målning av Pelle och Maja

Mitt på stan i en gränd finns en 15 meter hög och väldigt fin målning av Pelle och Maja, som pryder baksidan av ett hus.

Källarglugg med tittskåp av Pelle och Majas hem

I ett gatuhörn hittar man en gullig källarglugg med ett tittskåp av Pelle och Majas hem. Väldigt gulligt tittskåp och imponerande att detta finns i hus. 

Staty över Pelle Svanslös i Stadsträdgården

I vackra och grönskande Stadsträdgården finns en väldigt gullig Pelle Svanslös Staty precis i närheten av Fyrisån. 

Pelle Svanslös Lekpark

Den kanske mest populära lekparken i Uppsala är nog Pelle Svanslös lekpark. Den ligger i Carolinaparken. Här finns en portal till Pelle Svanslös magiska värld. Vissa kallar det för Sveriges finaste lekplats. Här finns alla berömda platser och figurer från böckerna – Pelles källare och vind, Gammel-Majas domkyrkotorn, Batongs kontor och Råttströms konditori tillhör några av de kända höjdpunkterna. En sak är säker. Det är otroligt svårt att få med sig sitt barn ifrån lekparken. 

Lekparken är relativt stor och har många roliga saker att göra. Alltifrån gungor, klätterhus, olika hus man kan gå in i och leka i, en hörna med lite vattenlek, en rolig ruschkana och mycket annat. 

Vandringen är rolig för barnen och man behöver ju inte ha bråttom när man går. Planera gärna in några timmar. Ni kommer garanterat att fastna i Pelle Svanslös lekparken. 

15. Andra lekparker

Uppsala har många fina och roliga tema lekparker. När vi var i Uppsala sist, så besökte vi en lekpark som låg i Gränbystaden som är en miniatyr av Uppsala. 

Klosterparken

Vi hittade en jättefin relativt ny lekplats med medeltidstema i Klosterparken i centrala Uppsala. Den låg bara ett stenkast ifrån Pinchos,  utmed Klostergatan, mellan S:t Persgallerian och Fyrisån.  Här finns en hel liten medeltida by full av roliga detaljer att utforska. Bland annat ett sjukhus, ett apotek, en tidsmaskin och mycket mer. Överallt finns intressanta “medeltida” målningar, skyltar och föremål att upptäcka. 

Vi lekte och hade roligt tillsammans i Klosterparken. 

16. Caféer

Uppsala har ett trevligt utbud av caféer. Förra gången vi var i Uppsala besökte vi Güntherska Hovkonditori & Schweizeri som är ett trevligt café precis intill Fyrisån i Uppsala.  Här erbjuder de många olika matiga och söta smakupplevelser och välkomnar till en kunglig fika i varm och trevlig miljö.

Men denna gången ville vi såklart gå på något annat café och valet föll på det gulliga Centralkonditoriet. 

Centralkonditoriet

Centralkonditoriet är Uppsalas minsta café med det bredaste utbudet av kaffe/fika och matbröd i Uppsala.  

Här är de bäst på – traditionellt svensk fika! De gör allt för hand. De tummar inte på kvalitén utan krävs smör har de ordentligt med smör i sina bakverk det. Men här finns också veganska, gluten- och laktosfria alternativ.

Eftersom Centralkonditoriet är det minsta caféet innebär det även att de inte har så många sittplatser. Det är först till kvarn som gäller. Nu när vädret tillåter har de fler möjligheter utomhus, då det finns en liten uteservering.

Deras kunder är galet trogna och de nya som hittar hit kommer alltid tillbaka. De ligger lite off, är inte ett trendcafé, men det är ett unikt café. De har nämligen fått utnämningen ”Uppsalas godaste Semla” 4 år av 5 (de 3 sista på raken) som gör väl sitt till också. Med tanke på detta var vi ju bara tvungna att äta en av deras goda semlor.

Pelle Svanslös och Maja Gräddnos bakelser

Hur söta var inte dessa Pelle Svanslös och Maja Gräddnos bakelser som de har?! De har blivit lite extra populära för såväl Uppsalaborna som för de som kommer till staden och kanske går i Pelle Svanslös fotspår. Då vill man kanske avrunda sin vandring med en väldigt god Pelle Svanslös eller Maja Gräddnos bakelse. 

Hitta hit; Vretgränd 16

Café Linné

 I hjärtat av Uppsala med bara ett stenkast från Linné Trädgården och Fyrisån hittar man enligt dem själva hela Uppsalas vardagsrum – Café Linné. Det är ett klassiskt svenskt konditori som serverar allt från frukost och lunch till traditionella och moderna bakverk. Café Linné har blivit lite av en Uppsalainstitution som både är omtalad och framför allt besökt. Café Linné är fint inrett och har uteserveringar på två sidor av vägen.

Vi åt lunch på Café Linné., för mig föll valet på en god sallad med fårost och soltorkade tomater. Maken och sonen åt smörgåsar och deras riktigt goda bullar.  Det var härligt att slå sig ner på deras uteservering i solen och vila benen och fylla på med energi efter en lång promenad och sightseeing. 

Hitta hit; Svartbäcksgatan 22, 

17. Restauranger

Uppsala har ett stort urval av restauranger. Just den helgen vi var i Uppsala var det student helg och flera restauranger var uppbokade. 

Pinchos

Pinchos är en klassisk och barnvänlig restaurang. När man ankommer restaurangen bjuder de på popcorn. Det är en favorit hos barnen. Sedan beställer man allt i appen. Det är enkelt bekvämt och går relativt snabbt. Vilket kan vara bra om man har hungriga barn med sig. 

Mina barn älskar också deras söta och goda drinkar. De har ju små enklare rätter, så det är enkelt att beställa några rätter och är man mer hungrig så beställer man bara mer. 

18. Bo på hotell i Uppsala

Uppsala har många fina hotell i olika prisklasser. Förra gången vi var i Uppsala bodde vi två nätter på Elite Hotel Academia, som ligger på absoluta toppläge intill centralstationen i Uppsala.  Denna gången ville vi testa ett annat hotell och jag bokade in oss på Clarion Collection® Hotel Uppsala som också ligger nära centralstationen. 

Clarion Collection® Hotel Uppsala

På Clarion Collection Hotel Uppsala erbjuds en hemtrevlig miljö. I deras smakfullt inredda hotellrum bor man bekvämt och startar dagen med en utsökt frukostbuffé. 

Vi bodde i ett vanligt dubbelrum. De var dock ganska enkla och små, men med sköna sängar. 

Deras mysiga restaurang erbjuder klassiska rätter och drinkar. Fika och kvällsmat är alltid när man bor på hotellet. Vi hade inte riktigt räknat med att det skulle vara så bra mat. Men på fredagskvällen när vi kom serverade de Helt stekt fläskytterfilé med klyftpotatis och svampsås och en gedigen salladsbuffé. På lördagskvällen serverades kycklingfilé med pommes och chilimajonäs. Det var en riktig överaskning, för vi hade inte riktigt förvänta oss att en riktigt god middag skulle ingå i hotellpriset. Dock tillkommer drycker.

Sedan ingår även Afternoon Tea fika eller kaffe. Så mellan 15-17 serverades goda kakor tillsammans med kaffe eller te. 

Varje morgon serverades en gedigen frukostbuffé med allt man kan önska sig när det kommer till varma och kalla rätter. Jag gillade deras gulliga budskap på äggen. De serverade alltifrån ägg och bacon till olika sorters bröd, pålägg, yoghurt till färska frukter och sötsaker. 

Jag äter glutenfritt och de hade en hörna med glutenfritt bröd och flingor. Min son är även allergisk mot ägg och mjölkprotein, så de gjorde veganska pannkakor åt honom till frukost dag nummer två. Ett hett tips är att maila hotellet innan och meddela om du har ev allergier. 

Res till Uppsala

Till Uppsala kan man enkelt åka tåg eller bil. Det mesta ligger med gångavstånd till tågstationen. 

Att parkera i Uppsala kostade oss 165 kr / dygn. Vi parkerade i Central garaget i närheten av tåg-och buss stationen.

Fler Uppsala tips

Läs gärna min Uppsala guide som jag skrev för ca 2,5 år sedan, när vi besökte Uppsala en helg ett höstlov.

Här får du några andra trevliga tips om staden!

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *