Florentine – En italiensk smakresa

Florentine

Florentine – Drömmen om italiensk mat blir sann

Älskar du italiensk mat? Då får du inte missa Florentine på Södermalm i Stockholm.  Florentine är verkligen som tagen ur en filmscen från det italienska 70-talet, där kulinarisk stimulans möter glamorös elegas. Man hittar vackra Florentine i hjärtat av Södermalm i Stockholm. Florentine slog upp portarna i slutet av april förra året och är den moderna trattorian med ett teatraliskt öppet kök och en magnifik 360-graders cocktailbar där menyn tar gästerna på en fantasifull resa genom Italien. Så har man inte budget att resa till Italien i år. Se till att boka en resa till Stockholm och ett besök på Florentine. 

När man gick till toaletten möttes man av en färgglad lysande spegel (se ovan bild). Missa inte denna, man blir glad av att spegla sig här med. 

En härlig restaurang med trevlig stämning, god mat och mycket positiv energi. Att regnet smattrade på utanför gjorde inte ett dugg, för vi fick verkligen drömma till Italien för några timmar och njuta av deras goda mat och härliga atmosfär. 

Fira födelsedag

Min äldsta son har precis fyllt 14 år och är en riktig foodie som det numera kallas. Han älskar mat och pratar mer eller mindre hela tiden om olika maträtter. Hans favoriträtter är verkligen pizza och charkuterier. Så vad passar inte bättre än att besöka en italiensk restaurang med fantastiskt goda napolitanska pizzor. 

Anti Pasto Grande

Vi beställde in en Anti Pasto Grande som vi delade på alla fyra. Den serveras på ett trevligt tre våningsfat med tryffel burrata, Prosciutto di Parma, tryffel salami, oliver, getost och focaccia.

Napolitanska pizzor

Alla i familjen älskar verkligen pizzor, men det ska vara riktigt goda pizzor. 

Maken beställde en Manzo Italiano som serverades med San Marzano tomater, Fior Di Latte, beef
tenderloin, tomater, ruccola, Parmigiano Reggiano och pinjenötter. 

Äldsta sonen beställde en pizza med bara tryffelsalami och yngsta sonen är ju allergisk mot mjölkprotein, så han beställde en pizza med tryffelsalami utan ost. Men den var också supergod enligt honom. 

Glutenfri pizza

Detta var verkligen den godaste glutenfria pizzan som jag någonsin har ätit. På alla ställen som jag tidigare har ätit pizza, har pizzabotten blivit så hårt men denna var verkligen perfekt. Jag åt en Prosciutto Dolce med Yellow tomato cream, mozzarella di bufala,
Prosciutto di Parma, provolone, almonds, fig jam. Sååå god!

Dolci

De har en hel meny bara för deras desserter. Det var svårt att välja, men Lavamiso blev mitt val. En Tiramisu som kom i en liten rund glaskub. Sen lyftes den runda glaskuben bort och rann som en liten minivulkan. Kreativt och ett typiskt måste för sociala medier. Den  var både söt och god. Sen blev det en Nonna´s Cheesecake med jordgubbar, som var väldigt somrig och fräsch. 

Hitta hit

Folkungagatan 44, Stockholm

Närmaste T-bana Medborgarplatsen

Andra restaurang tips 

Önskar du andra tips på restauranger så har jag en kategori med olika restauranger som jag har ätit på både i Stockholm och när jag är ute och reser i vida världen och delar med mig av härliga restaurang upplevelser.

Nu är det verkligen uteserveringarnas högtid och vem vill inte sitta på en härlig uteservering när solen skiner? Jag har listat många härliga uteserveringar i Stockholm, sedan tidigare besök så missa inte min guide till

11-trevliga uteserveringar i Stockholm

Den har visserligen ett par år på nacken, men jag tror att de flesta av restaurangerna och uteserveringarna finns kvar ännu.

Vilken är din favorit restaurang i Stockholm?

Spana också in