5 trevliga tips till Vadstena

En fin sommardag i början av juli åkte vi till vackra Vadstena. Det var sommarens roadtrips första stopp.

Vadstena är fint beläget precis vid Vätterns östra strand och ligger ca 1,5 mil sydväst om Motala. Vadstena som uttalas av de lokala Va´stena, härstammar främst från Medeltiden. 

Det är verkligen en sommarstad och man märker att det är populärt att åka hit sommartid. Gatorna kryllar av människor. Vi promenerade runt kring vattnet, slottet och på de mysiga små kullerstens gatorna ett par timmar och njöt av en fantastiska sommarstaden. 

1. Vadstena Slott

Vadstena slott är Sveriges bäst bevarade renässansslott. Helt enkelt ett måste att besöka om du åker till Vadstena. Vi promenerade både runt det och gick in på Slottsgården. 

Vadstena Slott började byggas redan år 1545. Slottet började att växa fram som en rektangulär anläggning. En borggård omgavs på tre sidor av 30 meter breda och 3 meter höga jordvallar, och utanför dessa fanns breda vallgravar. Mot Vättern byggdes en kraftig stenmur som sedan band samman tre separata stenhus av vilka det mellersta utgjorde ett porthus. Sen nåddes det via en bro över vallgraven från en smal väg byggd mellan sjön och vallgraven. I de fyra hörnen placerades runda kanontorn i två våningar från vilka man kunde skjuta i alla väderstreck.

Min yngsta son tyckte verkligen det var imponerande. Hans pappa är väldigt historieintresserad och kunde berätta för honom om uppbyggnaden och hur det kunde se ut förr. 

Det var verkligen så välbevarat och fint. Det är otroligt vackert att fotografera mot ett slott.

2. Promenera längs med vattnet

Vi tog en härlig promenad längs med Vätterns Strand. Det var riktigt vackert. 

 

Vadstena har verkligen mycket att både se och uppleva. Vi gick aldrig så långt som till varken Klosterkyrkan eller Vadstena Klosterhotell som jag ville. Mini tyckte att det räckte och hittade även en lekpark som var roligare än att promenera. 

3. Strosa runt i stan på klapperstensgatorna

Vadstena
Vadstena

Vadstena är inte särskilt stort. Vi promenerade runt i staden på mysiga små gränder och klapperstensgator. 

 

Innerstaden präglas av de smala stenlagda gatorna. I stadens centrum finns en gågata med många fina affärer. Det bästa sättet att förflytta sig på är att gå eller cykla. Allt är nära! Små trevliga skyltar och lampor som sitter på de välbevarade vackra husen. 

 

Några färgglada hus, några murade stenhus, ja en blandning av härlig arkitektur. Staden är verkligen värt ett besök.  Med facit i handen, kan jag inte riktigt förstå att jag inte har varit här tidigare i livet. Men en sak är säker, jag kommer garanterat att åka hit flera gånger bara för att strosa omkring och njuta av atmosfären. 

4. Besök Vadstena Choklad

Jag blev riktigt sugen att slå mig ner på Vadstena Choklad. Chokladälskare som jag är, skulle det ha varit gott med en go´kaffe och choklad. Men det får helt enkelt bli nästa gång. 

 

5. Rådhuset och Rådhustorget

Rådhuset i Vadstena är det äldsta bevarade i landet och fram till sammangåendet med Motala 1974–1979 användes det fortfarande för kommunfullmäktiges sammanträden och även senare enstaka domstolsförhandlingar. Rådhuset är byggnadsminne som byggdes år 1411. 

Rådhustorget kantades av uteserveringar när vi var där. Kanske var det något speciellt engagemang också. Det var en fin sommardag i början av juli.

Hitta hit

Vadstena ligger ca 1,5 mil söder om Motala i Östergötland. Precis intill Vättern. Det finns också en gästhamn i Vadstena om man kommer hit sjövägen. 

Tips på andra städer i Sverige

Jag har en kategori på min blogg som heter City Guider där jag bjuder på många tips om olika städer både i Sverige och även utomlands.

Göteborg

Härnösand

Karlstad

Kumla

Linköping

Malmö

Marstrand

Nynäshamn

Stockholm

Stockholm

Uppsala

Vaxholm

Visby

Örebro

 

Spana också in

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *