10 tips till vackra Vejle i Danmark

Vejle

Vackra Vejle i södra Danmark

Vejle är verkligen en vacker småstads pärla i södra Danmark. Vejle ligger närmare bestämt på Jylland och faktiskt bara dryga 30 minuter från Legoland, som kanske är det mest kända i området i södra delen av Danmark. 

Jylland har verkligen mycket att både se och göra och oavsett om man reser runt i Danmark eller ska till Legoland, så rekommenderar jag starkt ett besök till mysiga Vejle.

Jag var här för knappt fyra år sedan sist och nu lyckades jag pricka in kanske septembers varmaste helg och fick därmed en härlig sommarweekend i Vejle. Det är ju så mycket roligare att upptäcka en stad med klarblå himmel och sol.

Två dagar hann jag med i staden och nästan 20 000 steg per dag blev det! Här bjuder jag på några favorit sevärdheter eller saker att göra i Vejle. 

1. Fjordenhus

Fjordenhus är verkligen ett vackert konstverk i vattnet. Arkitekturen är verkligen trendig och signerad av Olafur Eliasson, När Fjordenhuset lyser i solen reflekterar teglet i olika färgnyanser. Det är fint beläget vid bron över Vejlefjorden och hamninloppet. Jag undrade vad som fanns inuti denna vackra byggnad. Det är inget mindre än en Michelin restaurang som heter  Restaurant Lyst som har en helt nytänd Michelinstjärna under chefskocken Daniel McBurnie bjuder avsmakningsmenyn med 20 rätter. Hit skulle man ju gärna gå och avnjuta en god middag. 

2. Småbåtshamnen

I hamninloppet hittar man även en småbåtshamn med många fina båtar. Man märker tydligt att vädret i Danmark brukar vara bättre i början av september, med tanke på att det var så många båtar som låg kvar i småbåtshamnen. 

3. Våghusen

Man får heller inte missa Vågen i Vejle. Det är ett enormt hus med 5 vågor som har futuristiska hem som är designade av arkitekten Hening Larsen. Man blev ju riktigt sugen att gå in i en av lägenheterna och se hur de såg ut inifrån också.

4. Badbryggor

Precis nedanför det trendiga våghuset finns det badbryggor för den som vill sola och bada. Jag passade faktiskt på att lägga mig här en eftermiddag och sola. Hela bryggan var fylld med främst ungdomar. Det var en fredag eftermiddag i strålande sol och party nivån var hög. Det kändes som ett riktigt sommarparadis för ungdomar. 

5. Deer Park

En knapp kilometer från Vågen och upp i skogen hittade vi Deer Park. Det var en park med många vackra hjortar som gick omkring helt fritt. Det gick att både gå och köra bil genom parken och hjortarna var tama och kom fram relativt nära. 

6. Paraplygatan

Den kanske mest kända gatan i Vejle är Paraplygatan. Den kantas av både affärer och restauranger och är naturligtvis ett måste att se när man befinner sig i Vejle. 

Flera av gatorna har färgglada och fina hus och även lite gatukonst. 

7. Shoppinggator

Det finns många klädaffärer längs shoppinggatorna och inredningsbutiker. 

Fina gamla vackra byggnader avlöser varandra längs gatorna. 

8. Se på Gatukonst

Gillar man gatukonst finns det ett område i närheten av Byparken. 

Gatukonsten är väldigt varierande och det är många tegelhus som är målade med flera olika motiv. 

9. Byparken

Byparken är en trevlig och fin park relativt centralt i stan. I parken ligger även Scandic Jacob Gade. 

10. Ät på trevliga restauranger

Staden har ett brett urval av olika sorters restauranger. Det finns alltifrån Asiatiska smaker, till Grekiskt och deras lokala maträtter. 

Conrads

Första kvällen vi var där åt vi på Conrads. Den restaurangen ligger mysigt på en innergård. Eftersom vädret var så varmt så satt vi såklart utom hus på deras uteservering. 

Mitt val föll för en nachostallrik med kyckling, ost och olika såser. Min kollega åt Fich n Chips. 

Grekiskt på Taverna Hellas

Andra kvällen blev vi sugna på grekisk mat och slog oss ner på Taverna Hellas uteservering längs med Paraplygatan. 

Denna varma sensommar kväll fick man nästan Greklandskänsla, då det var Medelhavsvärme, vi satt utomhus och åt alldeles utsökt grekisk middag. 

Andra tips till Vejle och dess omgivningar

8-tips till Vejle

 

Res hit

Flyg till Billund. Sen ca 30 min med taxi till Billund.

Ta tåget från Köpenhamn som jag gjorde

Eller bilen.

 

Spana också in

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *