Vinprovning av Österrikiska viner

vinprovning

Vinprovning av Leth-viner österrikiska viner

I torsdags var jag på en trevlig vinprovning på Österrikes Ambassad. Det var nog det närmaste Österrike som jag kom denna vintern. Jag älskar Österrike och dess mat och drycker. Men nu är det dryga tre år sedan jag var i Österrike sist.

Men det var väldigt trevligt att få resa till Österrike för en kväll med smaklökarna istället. 

Fem olika Leth viner på vinprovningen

 Jag dricker helst vita viner när jag dricker vin. Vilket numera är rätt sällan. Och mina favorit viner är faktiskt just Riesling och Grüner Veltliner, som just Leth har. Vi fick provsmaka fem olika viner på vinprovningen och den allra senaste årgången 2022 från det prisvinnande vinhuset. 

Franz Leth presenterade vinerna från familjeföretaget Weingut Leth

 Under vinprovningnen var självaste Franz Leth på plats och presenterade de olika vinerna. Idag är tredje generationen Franz Leth ansvarig för vineriet i Wagram. Framgångssagan började under 60-talet med Franz och Barbara Leth. Sedan tog sönerna Franz och Erich över under 80-90-talet. Idag är det Franz Junior som sakta men säkert tagit över rodret i vineriet och numera ansvarar för vinmakningen. Från 2021s årgång kommer flera av deras viner vara ekologiskt certifierade.

Sverige är en av de viktigaste marknaderna för Weingut Leth, och det är delvis tack vare det svenska folkets förtjusning i vinerna som de varit tvungna att bygga ut vineriet. Det säger en hel del om den stora efterfrågan som finns på vinerna från Weingut Leth. Och det är inte bara konsumenterna som uppskattar vinerna, man har vunnit otaliga priser och utmärkelser genom åren! Weingut Leth är utan att överdriva en av Sveriges mest älskade producenter när det kommer till Österrike. Leth Grüner Veltliner Klassik rullade ut på hyllorna 2007 och har därefter följts av ett flertal ytterligare viner.

Österrikisk mat

Under kvällen bjöds vi på österrikiska smaker som passade till de olika vinerna. 

Trevligt mingel

På vinprovningen hade jag sällskap av Diana, Johanna och hennes väninna. Det är ytterst sällan jag hinner med och gå på events numera. Men denna kvällen var riktigt rolig och jag är glad att jag prioriterade just denna trevliga tillställningen. 

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *