Brøndums Hotel i Skagen

Brøndums Hotel

Brøndums Hotel – ett hotell med dansk kulturhistoria

Brøndums Hotel har varit Skagenmålarnas mötesplats i åratal i Skagen. Hotellet är väldigt känt för sin historia om den kända familjen Brøndums. 

Brøndums Hotel var ursprungligen ett köpmanshus. Men 1859 fick även köpmannen Erik Brøndum status som gästgivare och inredde därför några rum för övernattande gäster. Omkring 1870 kallade köpmannen Brøndum sin äldste son Degn Brøndum hem till Skagen. Han hade varit i bl.a. Köpenhamn för att bli lärling som köpman. Numera är hotellet, det äldsta i Skagen och många reser hit för att gå på Skagens Konstmuseum och bo på hotellet, eftersom det är riktigt anrikt.

Konstnärskolonin var en del av familjen
Ett av Degn Brøndums fem syskon, Anna Brøndum, var konstnär. Hon gifte sig med efternamnet Ancher och ingick i konstnärskolonin i Skagen.På 1870-talet började de första konstnärerna resa till Skagen. Flera av dem bodde på Brøndums Hotel. Och här blev de väl mottagna. Bland konstnärerna fanns Michael Ancher, Degn Brøndums senare svåger. Därmed har hotellet en intressant historia. 

Fina dubbelrum

Vi bodde i ett mysigt dubbelrum med utsikt ut med deras trädgård på tredje våningen. Hotellet är som tidigare nämnt ett äldre och anrikt hotell, men fräscht renoverat. Det vi dock inte visste var att man fick dela dusch och toalett. Tack och lov ingick härliga morgonrockar, som man kunde sätta på sig på morgonen när man skulle gå och duscha. Vi bodde på tredje våningen och delade med två andra rum.

Mysigt firande vid fönstret med Champagne

En av dagarna fyllde maken 50 år så vi firade honom med en flaska Guldkulas goda champagne ifrån fönstret innan middagen. Att resa på tu man hand är verkligen lyxigt. Avnjuta ädla drycker i lugn och ro på hotell är alltid trevligt. 

Frukost

Deras frukostbuffé var riktigt fräsch och det fanns lite av varje. Såväl varma som kalla rätter. Man kunde sitta både inne i matsalen, liksom ute i deras härliga och blommiga trädgård. 

Vi satt ute i den blomstrande trädgården och åt. Det var lugnt och stillsamt och vi var nästintill ensamma. Men är det sommar så är det, då vill man gärna njuta ute i solen. 

Mina favoriter är alltid massor av färsk frukt. Sedan hade de ett så himla gott glutenfritt rågbröd.

Middag i restaurangen

Brøndums Hotels restaurang är känt för att ha ordnat fester med trevliga måltider i 150 år. Det är kända för sin höga kvalite på maten och inte minst för sin enorma vinkällare som är välsorterad med över 700 viner.  

En av kvällarna hade vi bokat en tre rätters middag på hotellet och avnjöt den med nöje. 

Till förrätt åt vi en kall Consomme med saltade skaldjur och gräddfil.  Den var lite speciell i smaken, men det var helt enkelt förrätten som ingick i den tre rätters menyn som vi hade bokat innan. 

Vi tog ett trevligt vinpaket till middagen och ett extra gott vitt vin var detta Chardonnay vita vin, som vi drack till vår varmrätt. 

 

Till varmrätt åt vi en riktigt god stekt havskatt med färsk potatis och musselsås.

Till dessert blev det en Jordärtskocksmousse med citrus och timjanglass och ett glas desseretvin.
 
En alldeles lagom tre rättersmiddag. Jag älskar att äta fisk och skaldjur, då blir man inte sådär supermätt som jag upplever att man kan bli när man äter kött. 
Vi fick nöjet att sitta vid fönstret och njuta både av den härliga atomsfären utomhus som inne i restaurangen. 
 

Kvällsfika

Första kvällen när vi kom slog vi oss ner en stund framför brasan och tog en kopp the och kaffe och njöt av att vår härliga vistelse på tu man hand precis hade börjat. 

 

Vi beställde in en varsin dessert. En god Choklad Sufflé som var varm och hade rinnande choklad i mitten som serverades med en vaniljsås. 

 

Centralt läge mitt i Skagen

Hotellet ligger mysigt beläget bara ca 10 minuters promenad från hamnen eller Skagens lilla centrum. Det är heller inga långa avstånd i Skagen, så det går lätt att promenera omkring i byn eller hyr cyklar på hotellet som vi gjorde och cykla runt till Grenen och Gamla Skagen. 
 

Hitta hit

Brøndums Hotel

Anchersvej 3

DK-9990 Skagen

 

Danmarks tips

Jag älskar Danmark och har varit i landet många gånger, både privat och i jobb.

Bjuder gärna på fler Danmarks tips 

Ruths Brasserie

Skagen Fiskerestaurant 

10 tips till vackra Vejle 

9 tips till Köpenhamn 

Har du något favorit resmål i Danmark? 

 

 

Spana också in