Visby kryssning med Birka Gotland

Birka Gotland

Sommarkryssa till Visby med nya fartyget Birka Gotland

Åk till rosornas stad Visby och njut av sommaren. Visby är en riktigt härlig sommarstad som har allt. Att åka på en Visbykryssning med Birka Gotland är dessutom både enkelt och bekvämt. Man bor ombord på fartyget två nätter och har sedan möjlighet att utforska sommarpärlan Visby, antingen helt på egen hand eller via ett urval av trevliga utflykter som man kan boka hos Birka Gotland. Man slår helt enkelt två flugor i en smäll, äter och dricker gott och sover medan fartyget tar dig till en av sommarens härligaste städer och Sveriges största ö.

Hytt Seaside Double

När vi bokade Visbykryssningen var det väldigt fullbokat, så vi bokade två Seaside doublehytter. De är rätt små, men ändå mysiga med dubbelsäng och fönster. Man är ju ändå inte så mycket i hytten, mer än att man sover och duschar, så det fungerar alldeles utmärkt. 

Skaldjursbuffé i Salongen

Tiderna är perfekta för kryssningen. Man kliver ombord på båten lagom till middagstid. Passa på att boka den lyxiga och omtalade Skaldjursbuffén i Salongen. Den är helt suverän. Här får man nöjet att äta hur mycket skaldjur man vill. Alltifrån räkor till stora humrar och grillade argentinska röda jätteräkor. Som var galet goda. Detta är som en dröm för smaksinnet.

 

Tröttnar man på skaldjursbuffén så boka med en varmrätt istället och avsluta med en god somrig dessert. Avnjut detta tillsammans med fartygets bubbel eller en flaska champagne och addera första parkett till Stockholms vackra skärgård, så har man minst sagt en fulländad kväll.

Bubblor, skaldjur och Stockholms skärgård

Till den goda skaldjurbuffén njöt vi av fartygets Love Cava och ett gott rieslingvin. Det är en svårslagen sommarkväll. 

 

Vi hade med oss världens bästa mormor på resan. Vi har som tradition att varje sommar eller varje år göra en tre generationer resa. En kryssning till Visby passar verkligen alla åldrar. 

 

Min äldsta son har blivit en riktig foodie och åt också skaldjursbuffén med en varmrätt och åt helstekt oxfilé med råstekt grön sparris, grillad selleri med chili, confiterad tomat, timjansemulsion och citron-rödvinssky. Han tyckte det var riktigt gott och var så nöjd!

Min mamma och jag åt en jätte god hälleflundra med handskalade räkor, glaserad morot, picklade
gotländska polkabetor och beurre blanc med ramslök. 

 

Sonen som är allergisk mot skaldjur, ägg och mjölkprotein åt hamburgare och pommes till middag, men sen gjorde de denna vackra skapelse till dessert åt honom. Av alla restauranger som vi har varit på är det faktiskt inget ställe som har gjort en så vacker vegansk dessert. En vegansk bananasplit. Han blev så glad. Stor eloge till kocken på Salongen som gjorde denna. 

 

Vi åt en riktigt fräsch och god dessert som hette Sommarsöta smaker med jordgubbar, hallon, choklad, citron, mandel, brynt smör och basilika.

Skaldjursbuffén kostar 760 kr med dessert. Önskade man en varmrätt och dessert istället kostade den bara 660 kr. Som ni ser på bilderna är det verkligen värt det. Det var riktigt gott. Sedan tillkommer såklart dryck. 

Njutbar solnedgång till havs

Innan vi gick och lade oss njöt vi av den vackra solnedgången ute till havs. 

Sommar, sol och hav. Solnedgångar gör sig verkligen riktigt bra ut till havs. 

Frukostbuffé med havsutsikt

När man sedan vaknar efter att ha sovit gott ute på böljan den blå äter man en god frukost i Sjösalen, medan man seglar in mot vackra Gotland och Visby. Här får man dryga åtta timmar att maxa. Har man aldrig varit i Visby tidigare så finns det många sevärdheter att gå till.  Visby är en vacker och historisk stad och kan skryta med den bäst bevarade medeltida stadsmuren i Norden och otroligt många vackra gamla hus.

Frukostbuffén erbjuder ett urval av varma och kalla rätter så som äggröra, bacon, prinskorv till många olika pålägg, brödsorter, sallader, yoghurtar och juicer. 

 

Temabuffé –  en kulinarisk resa genom Gotland och Östersjön

Efter en heldag i Visby vad passar inte bättre än att avnjuta en skärgårdsbuffé med gotländska inslag. Buffén erbjuder en kulinarisk smakresa med fina råvaror. Alltifrån skaldjur och fisk, till kött och vegetariska alternativ och många goda efterrätter. För att lyxa till det lite extra har de även en glassbar, där man serveras obegränsat med kulglass.

Vi fick ett mysigt fönsterbord nere i ett hörn. Det är så himla härligt att kunna äta och njuta av den trevliga utsikten utanför. Maten var riktigt god. Vi åt i nästan två timmar både kalla förrätter, skaldjur såklart som är min favorit, sedan blev det fisk och potatis och sallader och glass och jordgubbar.  I buffén ingår även dryck, både vin, öl, läsk och vatten. 

 

De hade också ett flertal olika desserter i miniformat, vilket gör att man gärna vill smaka av alla. 

 

Glassbaren blev såklart vår familjsfavorit. De hade så många olika smaker och många veganska smaker, vilket gjorde att min yngsta son kunde välja flera olika kulor. 

 

Vinskola och vinprovning i Tax-free butiken

Andra kvällen erbjöd de vinskola och vinprovning i taxfreen. Jag tycker alltid det är trevligt att smaka nya viner och lära mig om olika vinsorter. Så jag tog mig tillfället i akt och gick ner och lyssnade på deras professionella sommelier som berättade om de olika vindistrikten och vinerna. Därefter fick man provsmaka ett rött vin från Spanien, Celeste, som är till vänster. Ett riktigt gott rödvin som jag faktiskt har druckit tidigare i Spanien.

Första kvällen erbjöd de en liten ginprovning i taxfreen, för de som gillar gin. 

Lekavdelning

 

För alla barn finns också många roliga aktiviteter under hela kryssningen. Konferensavdelningen har förvandlats till en enda stor lekavdelning och här kan barnen spendera timmar. Det erbjuds även roliga aktiviteter med lekledare så som shower, frågesport och godisregn.

Min yngsta älskar verkligen att leka med Lego, så han satt här länge. 

Familjeunderhållning

Birka Gotland erbjuder mycket bra underhållning under hela resan, alltifrån lugn trevlig pianomusik i Seglarbaren, till lite mer ös med i deras Showprogram med både kvälls- och dags underhållning. 

Grand Brunch

Man blir så glad av alla färgglada fräscha juicer! Positivt för både kropp och knopp!

Än en gång har man nöjet att njuta av Stockholms vackra skärgård och det rekommenderas att göras med deras Grand Brunch i Salongen.

Njut av sovmorgon sista natten ombord och gå upp och starta dagen med ett glas gott kallt bubbel och en trevlig brunchbuffé med kalla rätter, och beställ sedan in en varmrätt. Här finns alltifrån klassisk äggröra och bacon, till ryggbiff, eller varför inte avnjuta en burgare eller en mexikansk start på dagen. Som rundas av med några pannkakor eller en våffla. Älskar du bubblor så får man dricka fartygets Cava till brunchen. 

Vi började såklart med de kalla rätterna och sedan varmrätter.l Jag älskar verkligen klassisk brunch med äggröra och bacon. Medan sonen älskade deras ryggbiff. 

Till vår yngsta son gjorde de åter igen en fin dessert skapelse av vegansk glass! Servicen är även top notch! Så trevlig personal.

 

Spaavdelningen med både utomhus och inomhus jacuzzi

Koppla därefter av på spaavdelningen. Sista timmarna på kryssningen avnjuts med fördel på deras spaavdelning. Här finns både en inomhus och utomhus jacuzzi, härliga sängar och flera olika bastus som man kan njuta av med första parkett till Stockholms vackra skärgård.

 

Emellanåt var jag nästintill ensam på spaavdelningen. Trots att fartyget var nästan fullbokad. Det kostar bara 270 kr för två timmar på spaavdelningen, vilket verkligen är prisvärt. 

 

Denna vackra utsikt skojar man ju liksom inte bort att få koppla av till i två timmar. 

Res med Birka Gotland

Res enkelt och bekvämt med Birka Gotland och va i Visby en dag. Men man hinner väldigt mycket på en dag.

Birka Gotland erbjuder flera Visbykryssningar framöver. I augusti kan de även kombineras med Bornholm eller Ystad. Jag är verkligen så sugen att åka till både Ystad och Bornholm, då jag aldrig har varit där. Men vet inte riktigt om jag får ihop det. 

Visby tips

Önskar du tips till Visby, skrev jag en liten guide för 3 år sedan när jag var i Visby sist, som kanske är intressant.

Men jag håller på att filar på en ny guide, från förra veckans besök, som kommer strax. 

13-tips till Visby

Ät lunch och bada i poolen på NOVI Resort Visby

Har du varit i Visby? Några trevliga tips?

Spana också in