6-fina tips till sommarstaden Lidköping

Lidköping

Lidköping en mysig sommarstad vid Vänern

Sverige har verkligen så många fina och trevliga städer. En trevlig stad som vi besökte förra sommaren var Lidköping. Den är väldigt fint belägen vid Vänern. Vi gjorde ett stopp här på vår årliga roadtrip i Sverige och det visade sig vara en riktigt trevlig stad. 

Lidköping är en småstad med cirka 40 000 invånare, men lever verkligen upp på sommaren. Vi var där en härlig sommardag och det var folk överallt och mysstämningen var hög!

 

1. Vackra Rådhuset

Den kanske mest kända platsen eller bilden från Lidköping är deras Rådhus. Det är otroligt vackert där med alla blommor och fina träd. Helt klart en plats att slå sig ner och njuta av atmosfären. Idag är det en turistbyrå i Rådhusbyggnaden. 

Rådhuset tillhörde faktiskt Magnus Gabriel De la Gardie. Men det är faktiskt lite oklart vad huset användes till. Vissa historiker menar på att rådhuset fungerade som jaktslott, medan andra hävdar att det var ett typ av lusthus.

 

På ena sidan av Rådhuset hade de även ett café, om man vill slå sig ner med en kall dryck i solskenet. 

2. Nya stadens torg

Nya stadens torg är stort, hela 22 000 kvadratmeter. Det omges av vackra grönskande träd. När man strosar omkring här på marknaden eller torghandeln får man inte missa statyn av en greve vid namn Magnus Gabriel De la Gardie på 1670-talet.

 

Det var han som var grundaren till Lidköping.

3. Bo på Kronocamping

Vänern, naturen, gångavstånd till centrum får man om man bor på Kronocamping i Lidköping. Den är välkänd för den höga standarden och det personliga bemötandet vart du än befinner dig på vårt område. Läget är verkligen unikt intill Vänerns strand med fina promenadvägar både för två- och fyrbenta besökare samt närheten till Lidköpings mysiga centrum på endast 15 minuters promenad. Här finns restaurang, bar och många roliga aktiviteter för barnfamiljer. Alltifrån roliga lekparker och paddel till minigolf. 

Läs mer om Kronocamping. 

4. Bada i Vänern – Sveriges största sjö

Vid Kronocampingen hittar man en fin liten strand, där man kan bada i Sveriges största sjö Vänern. 

Här erbjuds också en väldigt fin solnedgång.

Vill man hellre bada i pool, så ligger Framnäsbadet precis bredvid. Där finns en stor pool och det finns även möjlighet till att hoppa från deras hopptorn, om man söker lite mer äventyr!

 

5. Vandra på Vänerleden

Gillar du att vandra finns flera vandringsleder i området. Eftersom vi bodde på Kronocampingen, så gick jag promenader på Vänerleden eller Strandpromenaden, som den också kallas.Går man hela leden får man verkligen en härlig variation av miljöer, allt från strand och bad, öppen utsikt över Kinneviken med Kinnekulle till härliga områden omgivna av vass och sjöstrandskog. Undeer leden erbjuds hög biologisk mångfald samt klippor och berg.  Det var en otroligt vacker naturstig precis vid Vänern. 

Leden går förbi bland annat Vänermuseet, Framnäsbadet, Kronocamping, där vi bodde samt Villabadet och Skogshyddan. Det är  därför en trevlig vandringsled att promenera då man med fördel ta flera stopp längs promenaden. 

6. Besök Läckö Slott

Läckö Slott, är ett slott som ligger ute på Kållandsö i Lidköpings kommun i Västergötland. Slottet är beläget fint på en udde i Ekens Skärgård i Vänern och är ett minne från Sveriges stormaktstid. Läckö Slott är främst  känt som det sagolika De la Gardieslottet, vid Vänerns strand som har ett medeltida ursprung.

Hitta hit

Lidköping ligger vid E20 i Västergötland. Mellan Mariestad och Vänersborg.

 

Tips på andra städer i Sverige

Jag har en kategori på min blogg som heter City Guider där jag bjuder på många tips om olika städer både i Sverige och även utomlands.

Göteborg 

Härnösand 

Karlstad

Kumla 

Linköping 

Malmö

Marstrand 

Nynäshamn

Stockholm 

Stockholm 

Uppsala

Vadstena

Vaxholm

Visby 

Örebro

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *