Kleinarl – mysig och familjevänlig skidort i Alperna 

Kleinarl 

När man anländer den mysiga lilla alporten Kleinarl möts man av vackra snöklädda berg och dalar. De fina alphusen står på rad. Lugnet infinner sig bara av att se ut över snö havet och backarna. Här ska vi tillbringa fem dagar med fokus på skidåkning. En mysig aktiv semester för hela familjen – som vi har längtat efter, då hela familjen älskar att åka skidor. 


Kleinarl är en mindre alport som ligger 1014 meter över havet med minst sagt familjevänlig skidåkning. 

Skidhyra på Skischule Kleinarl 

Vi valde faktiskt den enklaste vägen och hyrde skidutrustning på plats. Dels för att slippa släpa allt på flyget och dels för att sonen växer så det knackar så vi har inte köpt någon skidutrustning åt honom ännu. 

Vi fick fantastisk hjälp på plats och de gick snabbt för oss alla att få en utrustning som passade oss. 


Hela familjen kittade i sköna ullunderställ från Pierre Robert. 


Barnens skidbackar 

Vi börjar med att åka i de minsta barnbackarna första dagen,  eftersom det är nästan ett helt år sedan sonen åkte skidor sist och det är ännu längre sedan jag åkte skidor.  Jag var gravid förra vintern så skippade jag skidåkningen. 


Första dagen var det även mulet och snöade mer eller mindre hela dagen. 

Barnbackarna finns i olika storlekar. Både  med rullband upp liksom en mindre knapplift. Så  Kleinarl har verkligen något från den allra minsta nybörjaren till större barn. 


Ganska snart sitter skidåkningen och vi beger oss till sittliften och åker upp till toppen av Kleinarl. Här finns många backar att välja mellan, men fortfarande barnvänligt. Vi håller oss till de blå backarna och maken och jag turas om och åker med sonen. 


Vi tar lejonbacken ner. Som blir favorit backen. 

Kleinarl sitter ihop med Shuttleberg, som är ännu ett familjevänligt skidområde. 


Shuttleberg har framför allt satsat på familjevänlig skidåkning och att det ska vara roligt för barben att åka skidor. 

Skattjakt i backen för barnen 

De har arrangerat så man kan åka på en form av skattjakt. Man får ett litet kort och sen ska man åka och leta på alla djuren i de olika backarna och stämpla på sitt kort. När man sedan har hittat alla djuren så lämnat man in sitt kort och får presenter iform av en pysselbok och pennor.


 En otroligt smart idé och en rolig grej för att uppmuntra barnen att åka i olika backar. Dessa maskotar kan man även träffa i backen om dagarna eller i deras hus i backen om man vill in och värma sig eller vila sig en stund efter skidåkningen. 

Skidbackarna 

Solen strålar och det är ett par minusgrader ute. Backarna är nypistade och det är minst sagt underbart att åka ner för de härliga backarna och bara njuta. Långa härliga backar – skidåkning när det är som bäst. 


Österrike och Kleinarl imponerar oss. Både maken och jag har varit i Alperna tidigare, innan vi träffades men ingen av oss har varit i Österrikes Alporter. Men det är verkligen ett säkert kort att vi kommer att återvända hit igen. 

Inom kort ska ni få läsa om Wagrain som är orten bredvid Kleinarl, där vi också åkte skidor i två dagar. Jag har även några trevliga restauranger att tipsa om som man inte får missa när man besöker Kleinarl eller Wagrain. 

Kleinarl bjöd på många härliga barnvagnspromenader i det vackra vädret. 

Spana också in

6 kommentarer

  1. Ser härligt ut! Trots vårt stora skidintresse har vi ännu inte lyckats ta oss till Alperna. Men det har i alla fall varit nära några gånger… Bra med tips på orter, inte så lätt att veta vart man ska åka när man är ”alp-nybörjare”. Just nu får vi dock nöja oss med Sälen med omnejd ett tag eftersom vi nyligen flyttat dit. Eller… vi har i och för sig pratat om att belöna oss med en alp-resa när de sista sälja-hus-och- flytta-bestyren är avklarade…Så vi får se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *