5 härliga skidorter i Österrike

Vintern närmar sig med stormsteg och snart är skidsäsongen här igen. Jag längtar så efter att få sätta på mig skidorna igen och få susa ner i backarna gärna i solsken och i Alperna igen.

Senaste tre vintrarna har vi rest till Österrike och dess härliga skidorter och njutit av fina skidbackar, god mat och en allmänt mysig tillvaro. I vintern är planen i alla fall att besöka någon ny skidort i Alperna.

Jag tänkte tipsa er om några härliga skidorter i Österrike som jag gärna reser tillbaka till.

1. Vorarlberg

Vorarlberg besökte vi senast i vintras, som ligger i västra Österrike och gränsar närmast till Schweiz och Lichtenstein. För att ankomma skidorten vi besökte i Vorarlberg flög vi till Zürich.

Vorarlberg har ett 30-tal skidområden och allra stört är Arlberg, där den alpina vintersporten en gång föddes. Området kan skryta med 1000 km pister. Arlberg omfattar de fem skidorterna St. Anton, St. Christoph, Stuben, Lech och Zürs är världens femte största skidområde och det största sammanhängande i Österrike.

2. Brandnertal

Brandnertal är en mindre familjevänlig skidort som ligger i Vorarlberg. Själva byn Brand är en mysig mindre alpby som ligger på 1037 m ö h med bara 1000 invånare. Ungefär mitt i den lilla byn ligger Dorfbahn Brandnertal som är kabinlift, som tar en upp till högre höjder och själva liftsystemet och större urval av skidbackar.

Brandnertals skidsystem har närmare 65 km pister, 2 gondolliftar  och  14 andra liftar, utspridda i de olika skidbackarna. De flesta pisterna är röda och blå backar, men de har även ett par svarta backar. Eftersom vi reste med familjen och åkte skidor främst med vår 8 årige son, så passade de blå och röda skidbackarna oss alldeles utmärkt.  Brands skidsystem hänger ihop även med Bürserbergs skidbackar. Man kan både åka skidor mellan skidsystemen eller åka en större gondollift mellan bergen.

Ett trevligt boende i Brand är Alpenhotel Zimba, som ligger nära skidbackarna och även har ett mysigt spa.

Skidskola för barn

Vår yngsta son gick även på skidskola tre dagar i Brandnertal. Det var hans första gång på skidor och han var väldigt duktig för att va första gången. Det verkade även som att han förstod bra även fast skidskolan var på engelska. Barn förstår ju ofta mer än vad man tror och tyckte skidskolan var väldigt rolig.

3. Zillertal

Zillertal tillhör en av de bästa skidregionerna i Tyrolen. Den vidsträckta dalen har verkligen något att erbjuda för alla. Från högalpin året-runt-skidåkning uppe på den mäktiga Hintertuxglaciären, via en välbyggd snow-park och dalens brantaste ”Harakiri-pister” i Mayrhofen, till böljande och familjevänlig terräng i Zillertal Arena. Vi gillade Zillertal området starkt trots att vi var där i april och snön var nästan borta nere i dalarna.

4. Zell am Ziller

Zell am Ziller är ett mycket trevligt skidområde i Zillertal.

Själva byn Zell am Ziller ligger på 580 m ö h bara. Men så fort man åkte upp med kabinliftarna till Rosenalm, så var skidbackarna snöklädda och det gick utmärkt att åka skidor.

Väl uppe på Rosenalm på 1744 m ö h, är det helt magiskt vackert och fullt med snö under säsongen. Vidare kan man ta liften ännu högre upp till Ubergangsjoch och 2500 meter upp. Här uppe är det mesta dels röda eller svarta pister.

5. Hochfügen

Hochfügens skidområde ligger på ca 1500-2500 meter och skidsäsongen här är ifrån december varar nu till den 15 april.

Här finns många härliga backar att njuta i. Det bästa var verkligen att åka uppifrån toppen ända ner i dalen. Vi åkte i lugn takt och bara njöt av den underbara alpluften, miljön, backarna och solskenet så det tog närmare en halvtimme. Detta är verkligen den stora tjusningen med Alperna. Man kan åka skidor längre stunder och slippa att stå i liftköer hela tiden.

Ett mycket bra och mysigt boende i området är Alpina Zillertal i Fügen. Det är väldigt barnvänligt med inomhusbad, djur, lekparker, bra mat och ett trevligt spa med magisk utsikt över alptopparna.

Flyga till Zillertal

När vi reste ner till Zillertal flög vi till München och hem från Innsbruck. Sist nämna flygplatsen ligger allra närmast i området.

Har du några andra tips till fina skidorter i Österrike eller Alperna? Jag kollar febrilt på vart nästa skidresa ska gå. 

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *