Superlördag på Tekniska Museet

Tekniska Museet

Superlördag på Tekniska Museet 

I lördags var vi på Tekniska Museet på deras Superlördag. Det innebär en lördag utöver det vanliga, med massor av  roliga upplevelser för hela familjen.

Vi var där tillsammans med några vänner för att maximera vår upplevelse och ha roligt tillsammans. Detta besök gjordes också i samarbete med Barnens Turistguide, så inom kort finns en längre artikel att läsa där. 

Tekniska Museet bjuder ju minst sagt på många roliga och spännande upplevelser för hela familjen, såväl liten som stor.

Tekniska museet – Europas mest kreativa museum för alla barn

Visste ni att Tekniska museet är det första svenska museum någonsin som tilldelades priset Children in Museums Award, för deras tillgänglighetsarbete i science center-utställningen MegaMind ?

Children in Museums Award delas ut varje år till ett kreativt och nytänkande museum med barn i fokus av Hands On! och European Museum Academy.

Utdrag ur juryns motivering för Children in Museums Award 2017: ”MegaMind tar med sin högkvalitativa design, fullständiga tillgänglighet baserad på seriös forskning och utveckling av innehåll, museer för barn till en helt ny nivå,…”.

Vi kan bara hålla med. Barn vill gå på ett museum, där man får röra på saker, göra saker, uppleva saker och det ska hända saker hela tiden.

Tekniska Museet är stort. Flera våningar och flera utställningar. Så det är dessutom svårt att hinna med allt på en och samma dag. Vill man uppleva hela museet bör man nog planera in en hel dag.

Vi besökte Tekniska Museet en eftermiddag och hann med ganska många utställningar. Nackdelen var att det var en regnig lördag och museet var nästintill fullsatt, vilket gjorde att det var en del köer här och var. Har man barn som inte har så långt tålamod, orkar man kanske inte stå i kö för att göra alla aktiviteterna.

Teknoleket

Teknoleket kanske är främst för de yngsta barnen. Här kan man leka och lära sig om mekanik, ljud, ljus och tid. Med spännande kulbanor och färgglada kugghjul som barnen sätter samman och får att fungera, växer nyfikenheten för teknik och mekanik fram.

Play Beyond Play – dataspelsutställning

Dataspelsutställningen Play Beyond Play är ett helt våningsplan med bara spelupplevelser och hela 1 000 kvadratmeter stort. Här har de skapat en upplevelse där man inte bara kan prova olika dataspel och utforska spelhistorien, utan också kliva in i och låta sig omslutas av spel. Utställningen visas tills vidare och kommer att uppdateras med nya spelupplevelser under resans gång.

Jag kunde visa barnen vad jag spelade på för typer av spel när jag var barn. Ett gammalt hederligt Gameboy och så minns jag dessa minispel, när man spelade badminton med Snobben. Det var ett av mina favoritspel. 

Gruvan

 

Gruvan är en av Tekniskas populära utställningar. Gruvan har genomgått en rejäl förvandling – förutom nya ytskikt, realistiska gruvarbetare och stämningsfull belysning har de gamla gruvgångarna fyllts med nya överraskningar, effekter och andra spännande inslag. Här går man nästan på ett verkligt sätt ner genom trånga, mörka gruvgångar och här får man uppleva hur det en gång var i det farliga arbetet i underjorden och gå tillbaka hundratals år i tiden.

 

Man fick också lära sig en hel del om olika sorters mineraler. Min son har nyligen haft prov på det i skolan och gjorde något test på museet, som han nästan fick alla rätt på. Det är kul med Tekniska Museet, med tanke på att det finns saker att göra och uppleva för alla olika målgrupper och beroende på vad man har för intresse. 

Zero City

Zero City är en 2 000 kvadratmeter interaktiv och utmanande utställning där besökarna tillsammans planerar transporter av människor och gods för morgondagens fossilfria stad för att klara klimatmålet.

I luften ovanför svävar några av museets imponerande flygmaskiner och i Zero City- I Backspegeln hittar du retrofordon i mängder. En familjekombi fullpackad med campingutrustning, badleksaker och en kanot på taket väcker barndomsminnen om bilsemestrar till liv. Följ med till hamnen, kraftverket, köpgatan, bakgatan, torget och de andra delarna och möt olika aspekter av hur man kan planera framtidens klimatsmarta och behagliga stad.

Det är framför allt en rolig utställning för oss vuxna, som kan tänka tillbaka till hur bilarna såg ut när vi växte upp och man ser vilken framfart det har gått de senaste åren med det mesta.

Öppettider & Priser

Alla dagar 10 – 22

Visste du att det är förmånligare att köpa entrébiljett online? Från 7 år: 160 kr online.

Hitta hit

Tekniska museet, Museivägen 7,

Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken

 

Tips på andra museum i Stockholm

6-tips på trevliga museum i Stockholm 

Stadsmuseet

Paradox Museum Stockholm

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *