Lofsdalens Fjällhotell i Lofsdalen

Lofsdalens Fjällhotell

Lofsdalens Fjällhotell

Snön glittrar fint på marken. Solen strålar och det är kallt. Riktigt bitande kyla. Men otroligt vackert. Lofsdalens Fjällhotell ligger med ett fantastiskt läge och här har utsikt över skidbackarna både från vårt rum och från andra delar av hotellet.

Lofsdalens Fjällhotell har nystartat inför säsongen strax innan jul och har fokus på Gastronomi och Familjeharmoni. Man känner den familjära stämningen bara man kliver innanför dörren på Lofsdalens Fjällhotell och möter söta Ebba som jobbar i receptionen och är hotellchef. 

En Norrlandsdröm har gått i uppfyllelse

Det är Ebba och Marco som driver Lofsdalens Fjällhotell tillsammans. För dem har en Norrlandsdröm gått i uppfyllelse. De har funnit inre harmoni och arbetar med något som de har drömt om länge och älskar.

För oss stockholmare känner man likadant. Man får inre harmoni när man kommer till Lofsdalen. Det är ingen trafik, det är lugnt, stillsamt och inget kaos i skidbackarna inga liftköer i alla fall inte under mellandagarna, när vi besöker Lofsdalen ett par dagar.  Dryga 50 mil från Stockholm finner man denna idylliska pärla.

Jag träffar Ebba och Marco i hotellets restaurang. Solen strålar in genom fönstren, utanför biter kylan. Det är 17 minusgrader och krispigt. Men väldigt vackert. Musiken brusar ur högtalarna och det är lugnt. Till skillnad från dagen innan. Då var restaurangen mer eller mindre helt fullbokad. Lofsdalens Fjällhotells restaurang är populär. Gastronomin är deras främsta fokus. De vill locka alla typer av människor hit och kunna erbjuda bra god mat.

Mysig lounge intill receptionen

Lofsdalens Fjällhotell – ett hotell med liv och rörelse

Ägarna till hotellet ville skapa ett hotell där de själva vill bo när de är i fjällen. Ett hotell som är fullt av liv och rörelse och där det händer saker även efter liftarna har stängt och skiddagen tagit slut.

Lofsdalens Fjällhotell är numera ett modernt familjehotell som har något för alla, och en hotellrestaurang med en ambitiös mat- och dryckesmeny.

Bakom satsningen står Kalle Schröder och Pål Åsberg, som är ägarna till Restaurang Bleck och Storstugan i Stockholm och även Johanna och Niklas Kleebinder, som kommer från fastighetsbranschen och driver fastighetsprojekt i både Stockholm och Lofsdalen.

De ville med Lofsdalens Fjällhotell skapa en plats som de själva har saknat i den svenska fjällvärlden. Ett ställe där hela familjen tycker att det är kul att vara, med en avslappnad stämning, god mat, bra musik och flera olika saker att göra. Här har man fjället precis in på knuten och är mitt i solen i en sydsluttning med bara några pjäxsteg från liften och skidspåret. Jag kan bara hålla med. De har verkligen lyckats!

Bar med Marcos Vinterdrinkar

Hela entrén är stor och härlig med öppenplanlösning. Intill receptionen finner man baren. Här hänger man gärna. Marco är hotellets bartender och gör med glädje goda drinkar. Hans förslag i vinter och mycket passande till After Ski är hans Vinterdrinkar. De är tre olika sorter varma drinkar, en med kaffe, en med varmchoklad och en äppelmumma. Han lyckas verkligen med smakerna och de är snygga. Perfekta drinkar att värma sig med efter en hel dag i skidbacken eller skidspåren. 

Hans andra drinkar är naturligtvis också bedårande och smakar gott. Jag har egentligen inte varit så förtjust i drinkar innan. Men Marco får mig att ändra mig. Det är nog både hans charmerande och trevliga sätt, liksom hans drinkkunskaper. 

Vårt hotellrum är relativt litet. Så vi hänger i baren på kvällarna. En favorit sysselsättning blev sonens nya spel Vildkatten, som fick hänga med på semestern till fjällen. Det är populärt av oss alla. Ett roligt och enkelt spel. 

Restaurangen med Gastronomi i fokus

De som driver Lofsdalens Fjällhotells restaurang är kulinariska experter Tobias Andersson och Karin Sundgren. De har sin bakgrund från bland annat K-Märkt och Fotografiska. Här skapar de alpinspirerad mat i egen tolkning med mycket vegetariskt. Maten har hög kvalitet utan att bli högtravande, den är lagat från grunden på lokala och utvalda råvaror.

 ”Vi lägger stor omsorg på att välja ut råvaror och samarbeta med lokala producenter”, säger Karin Sundberg, kökschef och matkreatör på Lofsdalens Fjällhotell.

– Eftersom vi som driver hotellet alla har bakgrund i krogbranschen tycker vi självklart att god mat och dryck är en stor del av en lyckad fjällsemester. På våra andra ställen är det okonstlat och vällagat, och det tar vi med till Lofsdalen. Det blir god mat med så mycket närodlat och ekologiskt det bara går. På lovveckorna kommer vi också ha afterski utöver det vanliga med D Js vi gillar och andra oväntade artister. En perfekt mix för såväl kompisgänget, familjen, gastronomen eller skidentusiasten, avslutar Kalle Schröder

Trevlig Meny

Vi åt på restaurangen en av kvällarna. Det var verkligen en riktigt god middag. Vi delade på flera förrätter såsom Gakhu – svartrumpet, rökt gräddfil, grönkål och hasselnöt, Raddichio – sotat rosésallad med blodapelson, sörmlandsädel, äppelbalsamico och valnötter, magiskt god soppa med potatis, purjolök och varmrökt röding och en Rentartar som var lättrökt med tryffelmajonäs, jordärtskocka, syrad schalottenlök, wrångebäcksost och kryddkrasse.

Alla rätter var riktigt fint upplagda och hade fina smakkombinationer.

 

Till varmrätt åt vi ett  Rådjur, kryddstekt innanlår med rostad rotsellerikräm, picklad svarttrumpet, flower sprout och viltsky. Den var mör och riktigt smakrik.

Till dessert passade den norrländska desserten Hjortron som pricken över i:et. Hjortron med rostad vitchoklad, mylta, mandelbiskvi, maräng och getmese kunde inte ha avslutat middagen bättre.

Biljard, pingis och filmrum

I anslutning till baren och restaurangen hade de ett biljardbord, pingisbord och ett kuddrum där de visade tre olika barnfilmer per dag. 

Både biljardbordet och pingisen var väldigt uppskattat av såväl stora som små. Så vissa tider var det köer på att få spela. Men vi lyckades spela några gånger varje dag. 

Vi satt till bords vid middagen i ca 3,5 timmar och åt god mat och njöt av goda drycker. Det hade nog aldrig hänt oss om dessa möjligheter inte hade funnits. Jag älskar verkligen hotell som har det lilla extra för barnfamiljen. 

Rummen

Både hotellrum och lägenheter

Hotellet har 21 hotellrum och 20 tre-och fyrabäddslägenheter, 10 sexbäddslägenheter samt ”Villa Vandrarhem”, en flerfamiljsvilla à la 70-tal med 18 bäddar. Totalt tillhandahåller hotellet närmare 200 bäddar med krypavstånd till det mesta, inklusive skidbackar och skidspår. I hotellets huvudbyggnad finns även restaurang, lounge, bastu, bar, lekrum, pingis och biljard.

Vi bodde i ett familjerum med en dubbelsäng och en våningssäng. Rummet var ganska enkelt och litet. Men sängen var enormt skön och vi hade fönster ut mot skidbackarna. Så det var härligt att både somna och vakna till den avkopplande utsikten. 

Frukostbuffé

Tidigt på morgonen förvandlas bardisken till en mindre men fräsch frukostbuffé. Här finns då varma frallor, crossianter, juicer, fräscha shots, gott kaffe, olika sorter pålägg, frukt, yoghurt med tillbehör. De har lite av allt möjligt och är noga med att fylla på när det tar slut. 

Bastu och gym

De hade också bastu och gym på hotellet. Två olika bastu som man fick boka i receptionen så fick man bastun för sig själv en timme. Bastun hade utsikt mot skidbackarna. 

100 meter till skidbackarna

Hotellet ligger dryga 100 meter ifrån liften och skidbackarna. Så det är väldigt nära att promenera dit med pjäxorna och skidorna på axeln. Hotellet hade en egen skidingång på baksidan där man kunde förvara sina skidor och ett pjäxrum. 

Lofsdalen är en snösäker skidort i Härjedalen. Här kan man välja mellan 25 skidbackar och 9 liftar. Dessvärre var bara 8 av dessa 25 backar öppna när vi var på plats. Så det var faktiskt en besvikelse för oss.  Fjällanläggningen håller öppet de alpina backarna fram till 16 april 2023. Liften är öppen alla dagar 9-16. När vi var där hade de kvällsöppet på onsdagar till klockan 20. Lifkortspriserna är också överkomliga. Ett tre dagar kort för en vuxen gick på 1200 kr och knappa 1000-lappen för äldsta sonen. Alla knattar 0-7 år åker gratis lift. 

Längdspår runt knuten

I  Lofsdalen finns 122 km längdspår. Ett stenkast från hotellet fanns flera olika längdskidsspår att välja mellan för den som föredrar att åka på längden istället för alpint. 

Utflykter kring Lofsdalen

Våffelstugan

Vi blir rekommenderade en utflykt till Våffelstugan  som är en av Lofsdalens absoluta pärlor sägs det.  Likaså fjällen söder om Lofsdalen som ger ett storslaget minne för livet. Vi åker bandvagn upp till Våffelstugan och äter lunch en av dagarna. 

Mysig fjällmiljö 

Uppe på vid Våffelstugan njuter man av våfflor med sylt, smörgåsar, varma drycker och härjedalsk gästfrihet i riktig fjällmiljö.

Våffelstugan ligger på toppen av Mossaruten, som ligger 820 meter över havet. Den milsvida utsikten är fantastisk och när vädret är klart ser man så långt som till de norska fjällen i väster, Härjedalens fjäll Hovärken, Sånfjället i norr och hela Lofsdalens dalgång nedanför. Ovanför tronar fjällen Sömlingshågna och Svanhågna med toppar på över 1100 meter över havet. Det är verkligen helt magiskt och ett äventyr som måste upplevas. 

Hitta hit

Lofsdalens Fjällhotell, Högbäcksvägen 1 i Lofsdalen

Dryga 50 mil från Stockholm. 

 

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *