Vinprovning och middag på Grus Grus Vinbar

I veckan var jag på en väldigt trevligt vinprovning på Grus Grus Vinbar.

Här fick man följ med på en resa till de österrikiska vinernas fantastiska värld. En fantastisk sommelier guidade oss igenom vinprovningen med de olika viner från olika regioner i Österrike. I samband med vinprovningen serverades välfyllda fat med diverse  passande läckerheter. Och längtan till Österrike, den blev ju bara större och större…. Drömmer om Österrike gör jag ännu…. Det är dryga 2 år sedan jag var där senast. Förr var jag ju där minst en gång om året. 

Österrikiska viner

 

Denna kvällen var det en riktigt bra sommelier som guidade oss genom olika regioner, druvor och stilar från Österrike. På en timme så hann hon gå igenom de klassiska druvorna och berättar om varför hon har valt att handplocka dessa producenter.  Det finns flera olika vinregioner i Österrike. Men Wien är den enda huvudstaden i världen som producerar betydande mängder vin, vilket var intressant. 

Fyra olika sorters viner

Det fyra olika vinerna vi fick testa under vinprovningen  var från höger; 

Riesling Seeberg, Weingut Bründlmayer från området Kamptal. Vitt

Friut Loops, Riesling som var ett vitt naturvin från Burgenland. 

2020 Chop Suey, Florian Schulman, Quantum Winery som var ett rosévin, naturvin. 

Schuster Blaufränkisch 2020, som var ett rödvin från Burgenland. 

Alla fyra vinerna var goda, men det vinet som föll mig bäst i smaken var det första Riesling vinet som vi testade. Det var riktigt, riktigt gott. 

Ett urval av kockens favoriter att äta

Köksmästare Louise Phalén och hennes gäng lagar riktigt smaskig mat med fokus på råvaror i säsong. På menyn finns snacks, mindre och större rätter för att dela på, allt matchat med deras viner.  Vi blev serverade ett urval av  mindre rätter att dela på.
Kockens val av rätter består av snacks, mindre rätter & dessert

Kockens val av rätter består av snacks, mindre rätter & dessert. Ostarna och deras ”ostbollar” var riktigt, riktigt goda. Det kom in många olika rätter, så  man blev verkligen mätt. 

 

Dessert och dessertvin

Till desserten fick vi smaka ett riktigt gott dessertvin  WEINGUT UMATHUM BURGENLAND ÖSTERRIKE

Det var ett dessetvin med guldgul färg med dofter av citrus, äpple och honung. I smaken finns färsk honung med ett lite kryddigt avslut. Friskt och fylligt.

 

Dessertvinet passade väldigt bra till deras mandelkaka med grädde. En riktigt bra smakkombination blev det. 

Under kvällen fick jag verkligen lära mig mer om både druvor och olika regioner i Österrike som har viner. Så nu blev jag så himla sugen på att besöka Österrike igen och även åka på en vinprovning i Österrike. 

 

Hitta hit

Grus Grus Vinbaren, Karlbergsvägen 14, Stockholm

Nära Odenplan

 

Andra tips på trevliga restauranger

Önskar du andra tips på restauranger så har jag en kategori med olika restauranger som jag har ätit på både i Stockholm och när jag är ute och reser.

Snart är uteserveringarnas högtid och vem vill inte sitta på en härlig uteservering när solen skiner? Missa inte min guide till

11-trevliga uteserveringar i Stockholm

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *