Gullholmen – Sveriges mest tätbebyggda skärgårdsö

Gullholmen – Sveriges mest tätbebyggda skärgårdsö

Till Gullholmen tar man sig enklast från Orust. Det tar bara tio minuter till Gullholmen med färja från Tuvesvik. Ena delen av Gullholmen ligger på en liten ö som brukar kallas för Sveriges mest tätbebyggda ö, tack vare ett tätt myller av såväl sommarbostäder som året runt-villor. Här finns en trevlig atmosfär med små gränder som slingrar sig fram bland gamla fiskarstugor och sjöbodar. I hamnområdet finns ett fåtal restauranger och caféer, där man kan äta god mat och blicka ut över det lekfulla båtlivet. Men räkna med att det är fullt av folk en solig sommardag i juli. 

Historia

Gullholmsön är ett av västkustens allra äldsta fiskelägen. Här har det troligtvis bott människor redan på 1200-talet.

Under de stora sillperioderna på 1700- talet och 1800-talen växte samhället på ön och konservfabrik, salteri och segelmakeri tillkom. Man började även använda kuttrar för fiske och fraktfart, vilket både skapade arbetstillfällen och gjorde Gullholmen till ett skeppar- och fiskesamhälle. Redan här växte ön och än idag är det cirka 100 året runt bofasta på ön. 

Mysig båttur till Gullholmen

En härlig sommardag i juli tog vi båten över till Gullholmen. Vi var verkligen inte de enda som hade tänkt den tanken, för det fanns ingen båtplats att ställa sig vid. Båtarna kantades längs hela den lilla gästhamnen. Så det verkade verkligen vara en populär sommarö.

 

Gullholmen är extremt idylliskt. En vacker fiskeby, där man kan åka båt genom en liten kanal och ha ljusa vackra hus att skåda och röda fina små sjöbodar längs med vattenremsan. 

 

Till slut knep vi en plats så vi kunde gå av båten en liten stund för en kort promenad. 

En kort promenad på Gullholmen

Jag och sonen var så nyfikna på hur det såg ut på den minsta ön. Så vi promenerade direkt över bron till andra sidan. 

När man ser dessa bilder, så ser det ju direkt inte så överbefolkat ut. Men när vi skulle gå till glasskiosken och köpa en glass då insåg vi att alla hade nog samlats vid glasskiosken för att köpa en glass. Kön ringlades längs hela glasskiosken och vi insåg att det går nog fortare att köpa glass någon annanstans. Sonen var nöjd med att bara springa omkring ett slag. 

 

Vi tog en myspromenad och tittade på alla vackra hus, sjöbodar, blomstrande trädgårdar och båtar.

 

Sedan hade vi en plan att åka hit igen, för det var verkligen så himla mysigt. Men det blåste flera dagar och sedan hade dryga två veckor på Västkusten flugit förbi och det var dags att styra kosan vidare. 

Hitta hit

Har man egen båt är det enkelt att resa hit. Vi åkte ju från Skaftö /  Grundsund till Gullholmen och det tog ca 10-15 minuter med båt.

Personfärjan och Parkering

Annars får man ta personfärjan till Gullholmen och Hermanö  som avgår från Tuvesvik. Det finns flera parkeringsplatser för besökande.

  • 9 kronor per timma
  • 100 kronor per dygn
  • avgiftsfritt 1 oktober till 31 mars

Andra tips i Bohuslän

Önskar du andra tips i Bohuslän, så har jag en hel kategori med tips i just Bohuslän. 

Stångehuvud Naturreservat

12-tips till trevliga Marstrand

15-tips till vackra Bohuslän

Gåsö

Har du några andra fina tips till Västkusten?

 

 

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *