Våffelstugan i Lofsdalen

Våffelstugan

Våffelstugan

Våffelstugan är en av Lofsdalens absoluta pärlor sägs det.  Likaså fjällen söder om Lofsdalen som ger ett storslaget minne för livet. Tidigt i måndags for vi till Lofsdalen för att åka skidor och att njuta av jullovet tillsammans hela familjen och för att utforska mer av Lofsdalen.

Vi bor på Lofsdalens Fjällhotell och vår gulliga receptionist Ebba, rekommenderade oss ett besök till Våffelstuga. Så sagt och gjort hjälpte hon oss med att boka bandvagn upp till Våffelstugan igår på dagen. Det visade sig var ett perfekt ställe för att inta en mysigare lunch med härlig fjällanda.

Mysig fjällmiljö 

Uppe på vid Våffelstugan njuter man av våfflor med sylt, smörgåsar, varma drycker och härjedalsk gästfrihet i riktig fjällmiljö.

Våffelstugan ligger på toppen av Mossaruten, som ligger 820 meter över havet. Den milsvida utsikten är fantastisk och när vädret är klart ser man så långt som till de norska fjällen i väster, Härjedalens fjäll Hovärken, Sånfjället i norr och hela Lofsdalens dalgång nedanför. Ovanför tronar fjällen Sömlingshågna och Svanhågna med toppar på över 1100 meter över havet. Det är verkligen helt magiskt och ett äventyr som måste upplevas. 

Åk bandvagn Våffelstugan tur och retur


Vi åkte bandvagn upp och ner till Våffelstugan. Bara det var ett riktigt äventyr för hela familjen. Barnen och jag har aldrig åkt bandvagn tidigare, medan maken fick flashbacks till när han låg i lumpen för många, många år sedan.

När man köpt en ToR-biljett till Våffelstugan har man ca 50 minuter på sig att fika, beundra utsikten eller busa i snön innan turen åter går ner mot byn i samma vagn.
Om man vill stanna längre på fjället kan man köpa 2 enkelbiljetter på olika turer – en för resan upp och en för resan ner. Avgångstid ska stå på biljetten. 

Avgångsplats och tidtabell
Vi åkte ifrån Västvallen som ligger på andra sidan sjön, mot vid skidbackarna där vi bodde.

 

Barnen pratar fortfarande om hur roligt att häftigt det var att skumpa upp och ner till toppen i bandvagnen. På vägen ner när det började mörkna, blev det näst intill lite sövande att skumpa runt.

Idylliskt läge 806 meter över havet

Läget är verkligen otroligt vackert. Vi valde att ta en bandvagn upp kl 14 och var uppe vid Våffelstugan ca 14;30-15;30. Det var i slutet av december kring solnedgångstiden, så det var otroligt vackra färger på himmelen. 

Från Våffelstugan såg man rätt över sjön till andra berget där vi bara ett par timmar tidigare hade åkt skidor nerför backarna. Det var verkligen fascinerande att man hade sådan bra sikt och kunde se så långt. Skidåkarna såg ut som små myror i backarna. 

Goda våfflor i Våffelstugan

I Våffelstugan måste man såklart äta våfflor.  Barnen och maken åt en varsin Våffla med jordgubbssylt. Medan jag valde den mer Norrländska varianten med Hjortronsylt på. 

 

Till vår stora glädje så hade de veganska våfflor, så sonen också kunde få en våffla som han kunde äta.  De hade även andra rätter såsom soppor, toasts, våfflor med andra pålägg eller bara om man ville ta en fika. 

Vi lyckades få ett fönsterbord och kunde njuta av både utsikten och solnedgången. 

Efter lunchen pratade vi lite kort med ägaren Johan, som har drivit Våffelstugan i över 20 år. Han pratade gott om hur trevligt det var och populärt. Många önskar att jag har öppet mer än vad jag har idag. 

Vinter öppet

Just nu har de vinter öppet 26 dec – 7 jan Öppet alla dager 10:00 – 16:00. Sedan öppnar de igen lagom till Sportlovet. På somrarna brukar de också ha öppet ett par veckor. 

 

Ta sig hit

Man kan ju ta sig hit på olika sätt. Men vi valde att åka bandvagn hit. Annars fanns det skoterturer upp, eller om man har egen skoter. Vandra är också ett alternativ.

Uppe på toppen fanns även fina längdsskidspår. 

Andra vintriga tips

Önskar du andra vintriga tips så har jag en kategori som heter skidåkning. 

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *