8 tips till Supetar på ön Brač i Kroatien

Supetar

Supetar – Bračs största stad

Supetar på Brač är den största staden på ön. Hit kan ta sig med färja från Split, som ligger centralt i Dalmatien. Supetar är en riktigt mysig och idyllisk turistort i Kroatiens skärgård. Här finns ett lagom urval av trevliga små restauranger, både större och mindre hotell och fina stränder. Under en semester i Supetar på Brač har man möjligheten att kombinera både sol, bad, god mat, natur och skön avkoppling vid Adriatiska havet om man önskar

 

Vi bodde en vecka på den vackra ön Brač och knappt tio minuters promenad från den mysiga hamnen i Supetar.  Staden är riktigt mysig att strosa omkring i såväl dag som kväll. 

1. Besök en uteservering eller glassbar

Hamnen är formad som en hästsko, med båtar längs med kanterna. På en sidan finns det ett urval av trevliga uteserveringar och glassbarer, precis intill hamninloppet där färjan från Split ligger till i stort sett hela dagarna. Det känns som den trafikeras mer eller mindre hela dagarna, nästintill varje timme. 

2. Kyrkan

Kyrkan i Supetar byggdes i början på 1600-talet på grunden från en kristen basilika.  Den vackra kyrkan i vit kalksten är belägen i närheten av hamnen.

Under 1700-talet brann kyrkan men har restaurerats och ett klocktorn har byggts. Det nuvarande utseende fick kyrkobyggnaderna i slutet på 1800-talet. Vid kyrkan finns även ett kyrkomuseum.

3. Kyrka och kyrkogård ute på udden

Drygt tio minuters promenad från hamnen ligger ytterligare en mindre vacker kyrka. Den ligger längst ut på en udde med en fin liten kyrkogård. 

4. Strosa runt i hamnen

Strosa kring hamnen både på dagtid och kvällstid är mysigt. Man får se på de små gulliga fiskebåtarna och ibland kommer en och annan lite lyxigare Yacht in. 

 

En sommarkväll i augusti myllrade det verkligen av folk. Man undrar vart alla kommer ifrån, eftersom staden inte är så stor

 

5. Rooftop Bar i Supetar med fantastisk utsikt

Missa inte att besöka Rooftop Bar på Hotel Osam. Jag älskar verkligen att gå på takbarer och njuta av solnedgångar och goda drinkar i trevligt sällskap. Det är sådan härlig semester känsla och höjer dessutom semestern till en högre nivå. Man får njuta av både resmålet, vacker utsikt och kanske både något gott att äta på och dricka. 

rooftop bar

Rooftop baren ligger på takterrassen av det finare hotellet Osam, som ligger ett stenkast från hamnen i Supetar.

Utsikten här är fantastiskt. Vid bra väder ser man över hela Supetar och över till Split, som ligger på det kroatiska fastlandet. Jag beställde in en Piña colada, som är en riktigt fräsch sommardrink.

 

Sedan njöt vi bara av utsikten och den härliga sommarkvällen i Supetar. 

 

Inramningen av Supetar är verkligen som det perfekta vykortet som man alltid förr ville skicka. Nuförtiden ett instagram fotovänligt resmål. 

6. Mysiga stenstränder

Det finns flera stränder i Supetar. Dock är alla stränderna steniga. Men vattnet är otroligt klart. 

50 nyanser av blått eller turkost skulle jag säga. Så otroligt klart och fint. 

Man badar bäst från bryggorna eller så köper man ett par badskor som man kan ha på sig när man går i från stenstränderna, för att inte göra illa sina fötter. 

Mor, son & son – en härlig sommarkväll på Brač. 

7. Vackra solnedgångar

Vart man än är i Supetar så är det fantastiskt vackra solnedgångar, när solen går  ner. 

Vi försökte ofta tima att äta middag i tid för att ha möjlighet att se när solen gick ner efter middagen. 

Oavsett vart i världen man är, så älskar jag att se på solnedgångar. Det är något speciellt med det , som verkligen gör mig lycklig i själen. 

 

8. Bo på Waterman Supetrus Resort

Vi bodde en vecka på Waterman Supetrus Resort, vilket var en bra resort som låg precis vid två olika stränder och hade flera olika pooler. Det passade oss perfekt. 

Res hit

Vi bokade resan med Ving (en helt privat resa) och bokade transfer. Då fick man åka med katamaranen Mala Sirena, från en mindre hamn i närheten av flygplatsen. Inte så långt från Trogir. Båtresa tog ca 45 minuter. Så det var en smidig resa från Arlanda. 5 min med buss från Splits flygplats till hamnen, sen 45 minuter båt och ytterligare ca 5 min med buss till hotellet. 

Andra tips till Kroatien

Jag har tidigare varit i vackra Kroatien två gånger.

Dubrovnik var ett mycket trevligt resmål också.

Har du några Kroatien tips?

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *