9-tips till aktiviteter att göra i Täby med omnejd

Under våren avlöser loven och storhelgerna varandra och det är kanske då man har tid att gå ut i skogen en hel dag med familjen. Eller kanske ta med sig picknick och vandra i skogen. Eller varför inte ta barnen till ett lekland, hoppa på Yoump eller spela inomhus minigolf. 

För drygt ett halvår sedan flyttade vi till Täby och vi har faktiskt hunnit utforskat våra omgivningar. Täby har riktigt många olika sorters aktiviteter att erbjuda. Såväl utomhus som inomhus. Här kommer en liten guide på aktiviteter till Täby med omnejd. 

Utomhusaktiviteter

Nu när sportlovet närmar sig kanske man vill ha fokus på utomhus aktiviteter och saker att göra tillsammans. Upptäcka vad naturen har att erbjuda. 

1. Gå en forn- och naturstig i Täby Kyrkby

I Täby Kyrkby i närheten av just Täby Kyrkbystation finns en trevlig forn- och naturstig. Den slingrar sig delvis genom naturreservatet Täby prästgård. Längs stigen, vid de tydligaste fornlämningarna, finns flera informationsskyltar där man kan läsa om hur människorna i forntidens Täby levde. Riktigt spännande och intressant. Man får också veta mycket om naturen i området, på de skyltarna som finns längs forn- och naturstigen.

 

2. Rönninge By

Rönninge By ligger i Täby, som ligger norr om Stockholm. Byn är omgiven av väldigt vacker natur vid Rönninge Sjöns östra ände. Detta område har varit bebott i tusentals år. Dagens norr och södergårdar i byn daterar så tillbaka till 1600-talet då de var arrendatorgårdar under Rydboholm där Brahefamiljen höll hov. Ett besök i Rönninge Byn är som att uppleva historiens vingslag och känna avkoppling och möjligheter på landsbygden i en genuin bondgårdsmiljö med alla tillhörande djur. En riktigt härlig utflykt ut på landsbygden, men inte alls långt ifrån storstan. Här njuter man av härliga landskap, vatten, stora åkrar och ängar, gamla vackra hus, får närheten till fina djur och lära sig en del om historia om man önskar

Hitta hit

Vi körde till Hägernäs Station och promenerade, ca 1, 5 km.

3. Skavlötens Frilufsgård

Skavlötens friluftsanläggning. Den ligger vid norra änden av Rönningesjön. Här finns flera motionsspår, ett elljusspår, ett utegym, en badplats, trevliga grillplatser och naturligtvis en mysig skog. I friluftsgården finns även dusch, bastu, omklädningsrum och värmestuga samt vissa tider servering. Här finns också stora gräsytor, promenadstråk, naturlekplats och angöring för skridsko finns också vid Skavlöten vintertid. Detta område ingår i södra Rönninge och Skavlötens naturreservatet, med natur- och kulturvärden.

Hitta hit

Skavlötsvägen 13, Täby En stor parkering finns i anslutning till friluftsområdet.

4. Spela Discgolf i Erikslund

Spela Discgolf, var faktiskt något helt nytt för mig när vi flyttade till Täby. Och nu har vi en discgolfbana alldeles i närheten av oss.

Discgolf eller frisbeegolf är en sport som faktiskt , passar alla. Det fungerar ungefär som vanlig golf men istället för klubbor använder man en eller fler discar/frisbees per person och hålen utgörs av korgar. Det finns discar/frisbees i olika modeller och tyngder. Vinner gör den som går runt banan på lägst antal kast.

Hitta hit

Denna 9-håls discgolfbana, ligger norr om Brinkskolan i Erikslund.

Glöm inte att ta med flera frisbees.

5. Runriket – världens runstens tätaste bygd

Runriket ligger i både Täby och Vallentuna kommuner, norr om Stockholm. Detta är faktiskt världens runstens tätaste bygd. Här kan man om man vill besöka nio platser runt Vallentunasjön och se exempel på olika typer av runristningar från vikingatiden. Här får man praktisk information om besöksmålen och kan lära dig mer om runstenarnas historia

Vintriga aktiviteter

6. Erikslundsbacken

I Erikslund finns en stor kulle, även kallad ”tippenbacken”. Där är det väldigt roligt att åka pulka, stjärtlapp eller snowracer vintern när det är snö.

Vid en härlig vinterdag med tösnö är det ju också roligt att göra snögubbar eller snölyktor.

Inomhus aktiviteter

Täby har naturligtvis en hel del inom husaktiviteter också. Gillar man att shoppa, äta gott eller gå på bio så finns ju Täby Centrum. Men vill man göra lite mer aktiviteter så är Yoump och Leos Lekland ute i Arninge perfekt rörelse glädje. Eller varför inte spela inomhus minigolf i Täby Centrum. 

7. Yoump

 Yoump Arninge är ett av de nyaste Yoump ligger i Täby, där vi numera bor.

Det är ett stort och riktigt fräscht ”hopp-ställe”. De har begränsat med platser varje timme och det bästa är att boka online innan. Här kan man hoppa på flera olika sorters trampoliner, de har hoppspel och en mindre parkourbana.  Jag upplever alltid att de har så bra instruktörer på Yoump. Senast så lärde en instruktör min yngsta son att göra volter också. Detta är verkligen härlig rörelse glädje. Röra på sig och ha roligt på samma gång. Jag tycker nog att det är lika roligt som barnen att gå på Yoump. 

Hitta hit

Saluvägen 10 i Arninge Köpcenter som ligger i Täby.

8. Leos Lekland i Arninge

Leos Lekland är Nordens största och mest besökta leklandskedja. De finns runt om i landet i flera städer. I Stockholm finns flera Leos Lekland och vi besökte det som finns i Täby/Arninge förra veckan. Ett riktigt bra och roligt lekland. 

Leos Lekland är en mötesplats för familjer med fokus på lek och rörelse. Det är mer aktuellt än någonsin nu när rapporter från WHO visar att barnen rör sig för lite idag. Leos Lekland bygger på ett starkt koncept med lek, bus och rörelse för hela familjen med säkerhet, renlighet och service i första rummet.

Hitta hit

Leos Lekland Täby
Mätslingan 2, Täby i närheten av Arninge köpcentrum

9. Paradise Adventure Golf i Täby Centrum

I Täby Centrum hittar man Sveriges största inomhus minigolf. Här i Paradise Adventure Golf finns två 18-hålsbanor utspritt på över 1500 kvm, så det finns med andra ord gott om plats att hålla avstånd mellan spelgrupper. Det var inte heller mycket folk under söndags eftermiddagen, när vi besökte Paradise Adventure Golf. Vi började at spela deras Explore bana som var lite enklare eftersom vi har en 5,5 åring i huset. Men när vi var klara körde vi även den mer avancerade banan Inca Trail som har lite fler hinder och var lite mer utmanande.

Hitta hit

 

Tips på andra utomhusaktiviteter i Stockholmstrakten

Önskar du andra tips till aktiviteter i Stockholm, så har jag tidigare skrivit om;

4H-gårdar i Stockholm med omnejd

15 utomhus utflykter i Stockholm 

6 av Stockholms vackra Skärgårdsöar

13 tips på saker att göra i vår vackra huvudstad

15 tips till somriga Kungsholmen

9 tips till Vaxholm 

9 tips till Nynäshamn 

Rosenhill på Ekerö 

Signal By Golfbaren i Sundbyberg

Roliga lekparker Uppsala En bubblare, staden ligger ju knappt en timme från Stockholm.

 

Har du tips på någon rolig lov- eller helgaktivitet som jag har missat? Kommentera gärna.

 

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *