Orsa Grönklitt – Familjevänlig Skidort i Dalarna

Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt – Skapa härliga skidminnen tillsammans i ett vintrigt Dalarna

I hjärtat av Dalarna lagom när man har passerat Dalälven är man nästan framme i mysiga Orsa Grönklitt.  Strax norr om Orsasjön börjar de djupa dalaskogarna på riktigt, med inspirerande vildmark och ett vackert vinterlandskap. Här 561 meter över havet finner man skidorten som passar barnfamiljen. Enkla backar för de allra minsta till röda och svarta för de som vill ha lite mer utmaningar.

Det bästa av två vintervärldar

Här kan man njuta av valfriheten, som längdskidåkning genom en vacker och storslagen natur. Totalt finns det (under högsäsong) 130 kilometer av spår över myrar och genom dalaskogar. Eller åka i nypistade och härliga alpina backar som finns i flera väderstreck. Man väljer själv vilken sorts skidsemester som man önskar.

22 nedfarter och 13 liftar

I Orsa Grönklitt finns det 13 liftar och 22 nedfarter i alla färger. Så med andra ord finns det något för alla smaker både med lagom lutning och bredd för dig som lär dig att svänga och för dig som älskar att carva. Alla kan åka i hela systemet. I söder och väst är backarna snälla medan de norra pisterna är brantare och mer truliga. Att hitta är lätt som en plätt vilket gör att även de yngsta besökare snabbt kan komma igång och utforska på egen hand. Mina barn lärde sig snabbt liftsystemet och backarna och fann snabbt sina favorit pister. Bärras Offpist.

Riktigt familjevänligt

Orsa Grönklitt har verkligen något för alla åldrar. Barnvänligheten är påtaglig och märks inte bara i backar och spår utan också genom ett generöst utbud av aktiviteter för anläggningens yngsta gäster. Tack vare lättillgängligheten kan familjer åka både tillsammans och på egen hand. Eftersom det är enkelt att hitta kan barn redan i tidig ålder börja utforska omgivningarna själva. Mina barn var oftast först i liftarna när de öppnade och åkte tills liftarna stängde. Det går snabbt att lära sig hitta i backarna.

Grönklitt är ett bussigt berg som erbjuder alpin skidåkning åt hela tre väderstreck. Om det blåser på ena sidan erbjuds du lä på andra sidan. Om morgonen, när det är hårt på skuggsidan har solen värmt snön till smör i flera av de andra pisterna. 

Snowpark
På den södra sidan hittar man Bananen, det vill säga vår snowpark med hopp, rails och boxar. Parken har flera linjer att välja mellan och passar såväl den som provar på för första gången som för den som är van att trixa och flyga långt i luften. Det är bara att testa sig fram vad man vågar göra.

Jag fick dessutom nöjet att inviga mina nya skidkläder från Picture Organic Clothing. Ett för mig helt nytt märke. Men jag fastnade för märket när jag fick höra talas om deras cirkulära, att de återvinner redan förbrukad polyester för att tillverka nya kläder. Win win för alla!

 Bärras Offpist

Trots bitande kyla var det inget hinder för mina killar att åka skidor hela dagarna. En favorit hos dem blev Bärras Offpist. Vågar jag ens erkänna att jag bara vågade köra en liten bit av den, sen körde jag ut i Blåbärsskogen igen och åkte bland Rovdjuren!

Vi hann inte med alla backarna första dagen, när det var som bäst väder. Men de har som tidigare nämnt skidbackar åt alla håll och vi åkte igenom alla pister, minst en gång. 

Barnområde

För nybörjaren finns en härlig barnbacke med rullband och kortare knappliftar. De hade även en roliga bana på dagarna, där man kan lära sig att svänga. Men min yngsta tyckte det var skoj att åka där ändå. 

 

Skidhyra

I Sportshopen har de sin skiduthyrning. Vi hyrde utrustning till oss alla. För vuxna kostade det 890 kr för tre dagar och för barnen 545 kr. Det var bra utrustning och bra service.

Hade man glömt något hemma har de även en Sportshop med allt som man behöver för att åka skidor. Varma kläder i olika märken, hjälmar, skidglasögon och mycket annat.

Lifkort

Barn 0-7 år åker gratis. Liftkort 7-16 år år kostar  1000 kr för tre dagar och 1320 kr för vuxna för tre dagar.

Skidskola

Önskar man gå i skidskola finns det för olika nivåer. Men boka i god tid innan avresa.

Kvällskidåkning
Från slutet av december har de kvällskidåkning på tisdagar och fredagar. Det är på den södra sidan som man kan åka skidor på kvällen och dagen behöver inte ta slut förrän kl. 19.00. Så tycker man att en vanlig dag är för lite och även vill köra när solen har gått ner ska man se till att vara på plats en av de dagarna.

Grillplats i backen

Nere vid sittliften på södersidan hittade vi en mysig grillplats. Grillarna sattes på redan klockan 11 på förmiddagen. Sedan var det fritt fram att grilla. Vi hade med oss korv med bröd och en massa goda tillbehör och passade på att grilla på luncherna. 

Grillad korv utomhus och kanske värma händerna ett slag ovanför grillen medan man grillar sin korv är en tradition för oss när vi åker skidor. Det är ett mysigt avbrott och går ofta rätt snabbt om man vill ha mycket tid i skidbackarna.

Toppstugan

Restauranger

Orsa Grönklitt har tre olika restauranger i Toppstugan som ligger på 561 meters höjd över havet och har en helt magisk utsikt. Här stannade vi till en eftermiddag och njöt av den vackra solnedgången. Man får en milsvid utsikt över Siljan. Här kan man äta både lunch, middag, ta en fika eller bara en drink. Men priserna är relativt höga.

Utsikten från Toppstugan är verkligen helt magisk. 

För att inte tala om hur vackert det var att stå däruppe och se på solnedgången som sakta sakta gick ner. 

Nere i byn ligger Ugglan & Björnen. Här erbjuds kombinationen av restaurang, kafé och bar i samma lokal och även mångsidig skidåkarbuffé, smarriga pizzor och grillade burgare. På Ugglan & Björnen finns även biljard, dart och barnens egna lekrum. Sedan har de även PM Kök & Bar. Här har de lite enklare rätter som till exempel hamburgare.

 

Längdspåren

De har även ett stort utbud av längdspår och är väldigt kända för att vara ett paradis för längdskidåkare.

De hade även längdskidåkare enbart för mindre barn och en dag i veckan hade de en längdskidåkningstävling för barnen. 

Boende

Det finns flera olika typer av boenden. Både större stugor, mindre stugor, lägenheter och vandrarhem. 

Grönklittsgården

Vi bodde tre nätter på det nyrenoverade vandrarhemmet Grönklittsgården. Det har ett perfekt läge med Ski in Ski Out på södersidan. Det är bara att hoppa i skidorna utanför dörren och antingen åka till skidspåren eller närmsta liften för att ta sig uppåt i skidsystemet.

Vi bodde i två dubbelrum. Det ena var med härlig utsikt direkt mot skidbackarna. Rummen hade två sköna sängar, egen toalett, skrivbord, garderob och TV. Sedan fick man dela kök, matsal och vardagsrum. Men det fanns många bord, var ordning och reda i köken och bra planerat.

En trappa ner fanns duschrum och bastu. Vad passar inte bättre efter en hel dag i bitande kyla och med skidåkning att ta en varm dusch och bastu. Skidåkning och bastu hör verkligen ihop. Åtminstone snö, kyla och bastubad!

Gratis parkering ingick även precis bredvid Grönklittsgården och även slutstädning

Vi hade trevlig utsikt direkt mot skidbackarna. 

Pre-nyårsfirande

Sista kvällen firade vi lite med Champagne. 

Man kan väl säga att vi både firade en härlig skidsemester och lite pre-nyår, för jag hade jour på nyårsdagen. Så mitt nyårsfirande med att skåla i Champagne blev i fjällen istället. Och inte vilken champagne som helst. Är man i Dalarna så ska man väl ändå dricka Guldkulas Champagne, för han kommer ju ifrån Dalarna också. Det har blivit en favorit hos oss och vi delar gärna på en flaska av den champagnen när vi har något att fira. 

Bärra har ett utbud av barnaktiviteter nästan varje dag. Man kan betala en slant och lämna in sina barn på Varglyan under vissa tider. De anordnar även vissa betal aktiviteter, där man kan lämna sina barn.

Vinteraktiviteter

De finns även en hel del utflykter att göra som till exempel skotersafari, ta en utflykt till Smidesgården och mycket annat. 

Vintervandring

Jag gick deras vinterpromenad till Frykås en dag.  Det var en riktigt härlig promend på drygt 5 km, men som tog över en timme, då man fick pulsa i snö bitvis.

 

Hitta Hit

Orsa Grönklitt ligger dryga fyra timmar med bil från Stockholm och det är enkelt att hitta hit.


Denna resan gjordes i samarbete med Barnens Turistguide. Jag brukar skriva artiklar för dem och recensera barnvänliga resmål. Kika in där, när du önskar restips inför din nästa semester!

 

Andra skidorter i Sverige

Vi har åkt mycket skidor i både Serbien, Frankrike och Österrike senaste åren.

Men önskar ni tips på andra skidorter i Sverige har vi tidigare varit i;

Kungsberget

Järvsö 

Romme Alpin

Lindvallen – Sälen 

Lofsdalen

Säfsen 

Vilken är din bästa skidanläggning i Sverige? Kommentera gärna!

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *