Zlatni Rat på Brač

zlatni rat

Zlatni Rat – Gyllene hornet en av världens finaste stränder

Stranden Zlatni Rat har blivit korad till en av världens vackraste stränder. Den ligger på ön Brač i den turistiska platsen Bol. Det är på grund av dess långa spets som sträcker sig mot havet och ändrar form beroende på vinden och vågorna som den utsågs  till en av de vackraste stränderna i världen. 

Stranden Zlatni Rat är en stenstrand som är perfekt för vattensporter så som surfing och kitesurfing. På stranden finns det även en dyk och surfingskola, om man är sugen på att testa surfa eller dyka.

Bakom stranden finns en tjock skog, där man kan hitta caféer och barer samt restauranger som är perfekt belägna i skuggan och erbjuder förfriskningar under de varma sommardagarna. Barnen kan leka i lekparken som finns på stranden. För ungdomar erbjuds här ett fantastiskt nattliv.

Bol

Bol är nog den mest populära badorten på Brač. Det är främst Bol som man oftast ser i medier tack vare den kända stranden Zlatni Rat, som sägs vara Kroatiens mest fotograferade strand.

Staden ligger på öns södra sida och har ca 1600 invånare. Bol är en mångsidig hamnstad och är den äldsta staden på Brač.

I centrum finns en lång hamnpromenad med utsikt över det Adriatiska havet i söder och bergen i norr. Från busstationen är det på den strandpromenaden man promenerar bort mot Zlatni Rat. 

Hur tar man sig till Zlatni Rat?

Jag tog lokalbussen från Supetar till Bol. Bussarna gick relativt frekvent under dagen, lite oftare på förmiddagarna och eftermiddagarna. 

Bussen kostade 6.60 Euro tur och retur för en vuxen och tog en dryg timme.

Men det var en trevlig bussresa, där man reste över ön på slingriga vägar, genom små gulliga byar, upp i bergen och så småningom slingrade sig vägarna neråt mot vackra Bol. Vyerna är väldigt vackra, så bussresan i sig var en fin utflykt. Men mitt mål för dagen var ju att få se en av världens vackraste stränder. 

Vackra vyer

Väl framme i Bol, så tar det ca 20-30 minuter att promenera bort till Zlatni Rat. Man kunde naturligtvis också ta taxi eller åka med ett turiståg om man inte ville promenera de dryga 2 kilometrarna. 

Men promenaden på två kilometer dit kändes inte som att det var så långt. Vägen kantades av en marknad en bit med massa olika souvenir affärer, caféer och ett par barer. 

Sedan stannade jag till ett flertal gånger och bara njöt av femtio nyanser av blått eller turkost.  Vattnet är riktigt klart och fint. Det finns flera mindre stränder och beach clubs på vägen dit.

Så egentligen var det vackrast under promenaden till Zlatni Rat.

 

Zlatni Rat

 

Väl framme på en av världens vackraste stränder var det helt packat med människor. Det gick knappt att ta sig ner till stranden. 

 

Kring stranden finns flera vattensporter. Man kunde gå i denna roliga vattengrej eller hyra trampbåtar. 

 

Stranden ser inte så mycket ut för världen på nära håll. Man ska nog åka hit antingen i lågsäsong, när det inte är så mycket folk. Eller en tidig morgon när solen går upp, då kan  jag tänka mig att det är fantastiskt fint. 

 

Var det värt att åka till Zlatni Rat? Ja, hela utflykten med bussresan, promenaden och se Bol var en upplevelse och ett minne för livet. Men själva stranden ska man nog helst se ovan ifrån. Det var ju ingen höjdare att trängas med folk. 

Så det var kanske en turistfälla…..

Andra tips till Kroatien

Jag har tidigare varit i vackra Kroatien två gånger.

Dubrovnik var ett mycket trevligt resmål också.

Supetar på Brač

Har du några Kroatien tips?

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *