Idre Himmelfjäll – Ett skidparadis för barnfamiljer

Idre Himmelfjäll

Idre Himmelfjäll – Ett nytt skidparadis

Sportlovet i Dalarna känns som ett säkert kort. Vi tog sikte på Idre Himmelfjäll i år. Det fick bli en långweekend med skidåkning.

Vi ankommer söndag eftermiddag till ett riktigt Winter wonderland i Idre Himmelfjäll.

Hela bilresan ser vi knappt någon snö på granarna, men när vi åker genom Särna börjar det bli mer och mer vintrigt och sonen säger;

Nu känns det som vi är i fjällen mamma!

Skidåkning på sportlovet är verkligen vår melodi. Vi älskar skidåkning och försöker få ihop 4-5 skidresor varje vinter. Det är alltid lika roligt att se en ny skidort, så i år föll valet på Idre Himmelfjäll, ett för oss nytt fjäll. 

Renen och Björnen

Här hittar man även Idre nyaste restaurang Renen & Älgen. Det är hela familjens restaurang med mat och dryck för alla smaker.

After Ski

Under veckosluten anordnar de även After Ski med live-band. På onsdags eftermiddagen bjöds det på trevlig musik och restaurangen var helt fullsatt. Så något bord fick vi inte. Kön till baren ringlades ut i receptionen. Så det var bara att gilla läget och njuta av livebandet en stund, innan skidorna åkte på igen. Denna eftermiddag höll liftarna öppet till 17:15.

Så vi fick några vackra åk i solnedgången, De andra dagarna stängde liftarna 16:30.

24 backar och 10 liftar

På Idre Himmelfjäll får man varierad skidåkning i olika svårighetsgrad för hela familjen. Här finns främst gröna och blåa backar, men även ett par röda och svarta backar. Deras högsta fallhöjd är 323 meter och den längsta backen är hela 3,2 kilometer lång. 

Vi åkte mest i sittliften, för då hade man flest valmöjligheter med olika backar.

Vi hade sådan tur med vädret också. Första dagen var det verkligen strålande sol mer eller mindre hela dagen. De andra dagarna kom solen och gick. Men det var hela tiden bra skidföre och riktigt bra snö i pisterna. Och ingen annan frös än jag. Tror jag måste införskaffa nya pjäxor eller bättre ullstrumpor!

Vår favorit backe blev Fridas Race Arena. En svart backe!

Frida Hansdotter är Idre Himmelfjälls ikon! Hon har ett eget hus i Idre Himmelfjäll och två skidbackar uppkallade efter sig! Alla vet förmodligen vem skidlegenden är!

Skipass – Idrepasset

Idrepasset 83 pister

Det bästa med att resa till Idre Himmelfjäll är deras gemensamma Skipass som heter Idrepasset. Där Idre Himmelfjäll, Fjätervålen och Idre Fjäll har ett och samma liftkort, så man kan åka i hela 83 olika skidbackar. 
Barn tom. 7 år som bär hjälm åker gratis.

Idre Passet (Idre Himmelfjäll, Fjätervålen och Idre Fjälls gemensamma skipass) har variabel prissättning, förmånligaste pris får man genom att köpa ditt skipass online i stället för på plats. Bästa pris får du om du bokar ditt skipass mer är 40 dagar innan startdag.

Funpark

De hade en rolig funpark, där man kunde åka i olika gupp och göra olika hopp! Det uppskattades av killarna.

Flingas barnland för de minsta

De har också ett alldeles nytt och fint barnområde för de allra minsta skidåkarna. Eller de som precis ska lära sig att åka skidor. 

Skidhyra

Vi alla har skidutrustning utom äldsta sonen. Han har en snowboard, som han längre inte vill åka på. Så vi skyndade ner till skidhyran första morgonen för att hyra skidor.

Tjejen i skiduthyrningen skulle verkligen behöva gå en kurs i service! Usel service var det. 

420 spänn för en alpinskidutrustning är väl överkomligt! Men jobbar man med service är det A och O att kunna le och vara trevlig mot sina kunder. Skidutrustningen var i alla fall toppen. 

Himmelliften upp till toppen

Vår favorit blev att åka upp till toppen av Idre Himmelfjäll. Här får man en fantastisk utsikt hela vägen mot Idre Fjäll och över både Städjan och Nippfjället, som når en höjd av 1192 meter över havet.

Det är verkligen ett vinterparadis på hög nivå!

Njutbar skidåkning

Vi varvade skidåkning i både Idre Himmelfjäll och Idre Fjäll. En fantastisk variation.

Ofta var vi tillbaka i Himmelfjäll på eftermiddagarna och njöt i solskenet.

En solnedgång i en skidbacke är så otroligt vackert!

Mysig grillplats i backen

Mitt i backen, precis bredvid barnområdet hade de en mysig grillplats.

Barnen älskar verkligen att grilla korv och marshmallows till lunch på våra skidresor. Så det har blivit en mysig tradition för oss.

Sen att få sitta utomhus i solen är ju inte heller att underskattas. Vågar man säga att vårsolen faktiskt stekte på!

Boende i Saturnus området

Idre Himmelfjäll har många området att bo i. Vi bokade en lägenhet i området Saturnus på Idre Himmelfjäll- Här erbjuder de boende i lägenheter, fristående stugor och parhus. Beroende på hur stort man vill bo. 
Området ligger med längdspåret och backen i nära anslutning och med gångavstånd till busshållplats, lift, längdspår och restaurang.
Nedfarten Snöflingan ovanför till barnens favoritområde – Flingas barnland med sitt 100m åkband, liftkarusell och pulkabacke ligger strax

Lägenheten som vi bodde i var riktigt modernt inredd med design möbler. 

Jag älskade verkligen de stora fönstren och ljusinsläppet och att kunna njuta av ett glas vin i solnedgången från lägenheten. Den perfekta After Skin, efter en hel dag i skidbacken. 

Vi trivdes så himla bra i lägenheten, så vi körde nästan samma After Ski varje dag och sedan bastu på det. 

Med andra ord kunde sportlovssemestern inte bli bättre!

Skidåkning, massor av snö, solnedgångar, after ski och bastubad! Precis som livet i fjällen ska vara. 

Lägenheten vi bodde i hade fyra sovrum. Ett större master sovrum med dubbelsäng och tre mindre sovrum med våningssängar. Lägenheten passar verkligen perfekt för tv familjer!

Hitta hit

Idre Himmelfjäll, Idre

 

Andra skidorter i Sverige

Vi har åkt mycket skidor i både SerbienFrankrike och Österrike senaste åren.

Men önskar ni tips på andra skidorter i Sverige har vi tidigare varit i;

Kungsberget 

Järvsö 

Romme Alpin

Lindvallen – Sälen 

Lofsdalen

Säfsen 

Orsa Grönklitt

Vilken är din bästa skidanläggning i Sverige? Kommentera gärna! 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *