11-tips på saker att se och göra i Bergen i Norge

Bergen – Norges näst största stad

Jag har tillbringat två fredagar i februari i en av Norges vackraste städer Bergen. Det är även Norges näst största stad, men den har ändå en härlig småstadscharm. Framför allt med Bryggen och allt vatten som finns kring staden. Bergen ligger på Norges västkust och ca 45 min med flyg från Oslo.

Över 200 regndagar varje år…

Visste du att få städer i världen är lika stolta som Bergen över att ha 200 regndagar om året.  Ja, det kommer helt enkelt en hel del nederbörd här. Och det har jag fått erfara, båda fredagarna jag var där. Jag hann nästan mina promenader. Men fick gå hem tidigare på grund av att det började regna så mycket. 

Dock tillbringade jag väldigt många dagar i Bergen sommaren 2009 och minns än idag hur vackert det var när det var soligt. 

1. Sightseeing till fots

 

Båda fredagarna har jag promenerat till fots runt i Bergen en dryg timme. Det är enkelt och mycket fint att se på när man strosar omkring. Bergen pryds av färgglada hus, vackra byggnaden och omringas av mycket vatten. 

2. Besök Julehuset och längta till julen

Julehuset är julaffär i Bergen som är öppen året om. Här finns nästan allt du kan tänka dig att pryda ditt hem med inför jul. De har mestadels traditionellt norskt julpynt. 

 

Även i skyltfönstret fanns en massa inspiration och små söta tomtar. 

 

3. Dröm om eller hoppa på Hurtigrutten

Nere i hamnen har ett av Hurtigruttens fartyg legat. Ett av deras stopp är i just Bergen. Jag drömmer verkligen om att åka Hurtigrutten någon gång. Hela Norge är verkligen så vackert.

4. Gå genom mysiga parken vid Lilla Lungegårdsvannet

Vid Lilla Lungegårdsvannet ligger en väldigt trevlig park. I närheten finns färgglada byggnader med restauranger och caféer och på andra sidan ligger Kode – Konstmuseet. 

 

 

5. Spana in väggkonst

På en gata hittade jag en massa fin väggkonst. Olika motiv som var uppsatta på en tråkig trävägg.  Så helt plötsligt blev det mycket snyggare längs gatan. 

 

6. Besök Bryggen / hamnen och spana in alla söta, färgglada byggnader

Bryggen har medeltida anor och finns på UNESCO:s lista över världsarv. Hamnen påminner om tiden när Bergen var Norges och Europas handelscentrum. 

Längs Bryggen finns idag affärer, gallerior, restauranger och ett museum som står på rad, som är en populär knutpunkt för både lokalbor och turister. Ett riktigt trevligt ställe som inte får missas. 

 

7. Shoppa loss i olika köpcentrum

Bergen har flera större shoppingcenter liksom shoppinggator. Så här kan man definitivt öppna stora plånboken och shoppa loss om man är sugen på det. 

8. Ät gott

Staden har ett stort utbud av restauranger. Många fiskerestauranger och alltifrån lyxigare restauranger till enklare restauranger. Här finns verkligen något för alla smaker. 

9. Besök muséer

Bergen har ett trevligt urval av både muséer och ett Akvarium.  Missa inte KODE är ett av Nordens största museer för konst, design och musik.

10. Gå eller åk upp på till Fløyen

Bergen kallas ofta för ”staden mellan de sju fjällen”. Toppen som ligger närmast till hands är Fløyen, som liggere 320 meter över havet. Hit upp kan man naturligtvis gå eller om man vill ta den enklaste vägen så tar bergsbanan Fløibanen bara sex minuter  upp. Här sägs det att det är magisk utsikt. Hit hoppas jag att jag kan ta mig nästa gång. 

 

11. Bo på Scandic Örnen

Bo prisvärt och mysigt på Scandic Örnen. Hotellet ligger centralt precis bredvid ett stort shoppingcenter och busstationen. 

Res hit

Jag reste hit med flyg från Stockholm via Oslo med SAS.

 

Andra Cityguider

Jag har skrivit en del guider om andra städer som jag har besökt.

Spana in kategorin Cityguider. 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *