Florentine – Drömmen om Italien på Söder

Florentine

Florentine – En italiensk dröm

Drömmer du om italienska smaker ska du boka Restaurang Florentine bums. Deras beskrivning på hemsidan är att Florentine är som tagen ur en filmscen från det italienska 70-talet, där kulinarisk stimulans möter glamorös elegas. Man hittar vackra Florentine i hjärtat av Södermalm i Stockholm. Florentine slog upp portarna i slutet av april och är den moderna trattorian med ett teatraliskt öppet kök och en magnifik 360-graders cocktailbar där menyn tar gästerna på en fantasifull resa genom Italien. Så har man inte budget att resa till Italien i år. Se till att boka en resa till Stockholm och ett besök på Florentine. 

Italiensk familjemiddag

Även fast vår familj inte är så stor, så blev det en riktigt trevlig italiensk middag. Man känner den italienska andan redan när man öppnar dörren till restaurangen. Som egentligen inte ser så mycket ut för världen utifrån. Vi möts av en trevlig italienare som ger oss menyer och en riktigt festlig meny till yngsta sonen. Menyn är både ett två sidigt pyssel och barnmenyn. Riktigt smart. Så med andra ord de välkomnar barnfamiljer. Vi hade den stora äran att få välja ett bord vid fönstret också. 

Färgglad inredning

Inredningen är färgglad och häftig. Man blir glad av alla färgerna och detaljerna. Lummig med alla olivträd, fina djur prydnader och ett öppet kök. 

Antipasto

Vi börjar middagen med Antipasto Grande med ett urval av Burrata, tryffelsalami, mortadella, prosciutto, oliver
stracciatella och focaccia. Alldeles lagom förrätt att dela på tre. 

Napolitanska pizzor

Pizzorna ser magiskt goda ut. Vi beställer in två olika pizzor en Queen Tartufo med tryffelkräm,  portobello mushrooms och tryffelsalami och en glutenfri pizza Manzo Italiano med San Marzano tomato, beef tenderloin, tomatoes, rucola, Parmigiano och pinjenötter. Ja, båda pizzorna var lika goda som de såg ut! Maken beställde även en Calamari Fritti med Aioli och citron. 

Allergi vänligt

Vår familj har ju en del allergier. Jag äter glutenfritt numera och det var inga som helst problem på Florentine. De serverade både glutenfria pizzor och glutenfri pasta. Min yngsta son äter ju inte mjölkprotein och ägg, så de fixade en barnmeny med pasta och kyckling åt honom. Väldigt gott tyckte han! 

Dolci

De har en hel meny bara för deras desserter. Det var svårt att välja, men sonen valde en Citronpaj och den var både hög, bred, syrlig och söt. Så gulligt att den serverades på ett gult och vitt litet tårtfat.  Lavamiso blev mitt val. En Tiramisu som kom i en liten rund glaskub. Sen lyftes den runda glaskuben bort och rann som en liten minivulkan. Kreativt och ett typiskt måste för sociala medier. Den  både var söt och god.

Magnifik 360-graders cocktailbar

De har en stor häftig cocktailbar i mitten av restaurangen. Här finns nog mer eller mindre alla spritsorter du kan tänka dig. Så här kan nog vilken cocktail som helst göras. På Cocktailmenyn finns ett urval av signaturcocktails och en cocktail som jag blev sugen på var deras Tiramisu. 

 

När man gick till toaletten möttes man av denna färgglada lysande spegel. Missa inte denna, man blir glad av att spegla sig här med.

En härlig restaurang med trevlig stämning, god mat och mycket positiv energi. Att regnet smattrade på fönster utanför gjorde inte ett dugg, för vi fick verkligen drömma till Italien för några timmar. 

Hitta hit

Folkungagatan 44, Stockholm

Närmaste T-bana Medborgarplatsen

Önskar du tips på fler restauranger i Stockholm?

Önskar du andra tips på restauranger så har jag en kategori med olika restauranger som jag har ätit på både i Stockholm och när jag är ute och reser.

Nu är det snart uteserveringarnas högtid och vem vill inte sitta på en härlig uteservering när solen skiner? Jag har listat många härliga uteserveringar i Stockholm, sedan tidigare besök så missa inte min guide till

11-trevliga uteserveringar i Stockholm

Den har visserligen ett par år på nacken, men jag tror att de flesta av restaurangerna och uteserveringrna finns kvar ännu.

 

 

Spana också in

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *