6-timmars sightseeing i Tallinn

Kryssning till Tallinn

Sommarens 40-timmars kryssning till Tallinn var väldigt lyckad. Även fast vi ”bara hade” sju timmar i Tallinn, så maxade vi dem med dryga sex timmars sightseeing i Tallinn.

Vi hann verkligen se och uppleva mycket. Vi promenerade alla dryga 20 000 steg, vilket var enormt duktigt gjort av mina barn. Sedan åkte vi även sightseeingbuss som var väldigt uppskattat.

UNESCO listade Tallinns Gamla Stan

Estlands mångsidiga kulturarv har inte blivit förbisedd. Det finns en bred skala av olika UNESCO-listade skatter allt ifrån gamla sånger, bröllops- och bastutraditioner till arkitektur i huvudstaden, där Tallinns gamla stan är listad. Detta gör en större anledning att besöka denna välbevarade vackra stad.

Köp Tallin Cards

För att maximera vår dag eller våra timmar i Tallinn började vi dagen med att promenera till Turistbyrån i Tallinn och köpa Tallinn Cards.

Tallinn Cards ger fri entré till väldigt många museum, aktiviteter och fri transport inom staden.

För barn upp till sju år behöver man inget Tallinn Card, utan de kan bara följa med en vuxen och få göra allt gratis ändå. Så bra! D

Därmed räckte tre Tallinn Cards åt oss.

1. Rådhustorget

Rådhustorget knyter på något sätt samman den mysiga gamla stan i Tallinn och som jag skrev om innan som är Rådhuset tornet en av höjdpunkterna på torget. Men på torget ligger även Raeapteek/Rådhusapoteket som är Europas äldsta apotek från 1422 och det är fortfarande välbevarat och öppet. Idag är det både ett apotek och som ett lite museum om vilka läkemedel / kryddor etc som man använde förr i tiden när man var sjuk.

2. Rådhustornet och Vana Toomas

Rådhustornet byggdes tillsammans med rådhuset under åren 1402-1404 och är en av de populäraste platserna i Tallinns Gamla Stan. På den tiden höll rådets vaktsoldater vakt uppe i tornet. Vid brand eller någon annan fara ringde de en klocka som nuförtiden slår varje heltimme.

Sommartid kan man även här njuta av vackra utsikter från tornet, dock gick vi aldrig upp i tornet utan promenerade förbi ett flertal gånger under vår vistelse i staden. Klocktornets balkong ligger på 34 meters höjd och dit kommer man via en spiraltrappa med 115 steg. Ju

3. Vackra ställen att fotografera på

Tallinn är verkligen en så bedårande stad. På flera ställen i Gamla Stan finns många fina ställen att fotografera sig vid. Jag gillar verkligen fina bakgrunder.

4. Gå upp till en utsiktsplats

Staden har även ett urval av utsiktsplatser. Vi promenerade upp till en av den och fick möjlighet att få en fin utsikt av staden.

En av de populäraste utsiktsplatserna i Tallinns gamla stad är Kohtuotsa som ligger på Dombergets norra sluttning. Härifrån kan man njuta av en underbar utsikt såväl över gamla stans röda tak och ståtliga kyrkor som över stadscentrumets moderna höghus. Längre bort syns Finska viken, hamnen och Pirita. En upplevelserik vy garanteras under alla årstider, oavsett väder. Ni ser ju själva utsikten var enorm.

5. Aleksander Nevskij katedralen

6. Viru-porten

Alexander Nevskij-katedralen är en rysk-ortodox kyrkobyggnad på Domberget i Tallinn. Åren 1894-1900 byggdes den mittemot Dombergets slott som i dag är Estlands parlamentsbyggnad.

Tallinn

Viruportens förgrind var skyddsanläggningen i Tallinns stadsmur som byggdes på 1300-talet, ett par sekler senare hade den 8 portar som bestod av  torn och murar som förenade dem. Portens huvudtorn var alltid fyrkantigt, förgrindarna var utrustade med ett-två små rundtorn.

I samband med att man utvidgade infartsvägarna till gamla staden, revs flera portar. Även Viruporten fick ge rum till häst-spårvagn, som förenade Gamla Torget med Kadriorg.
Virugatan har idag många butiker och restauranger har utvecklas till den folkrikaste gågatan i gamla staden.

7. Frihetstorget och Minnesstaty till Frihetskriget

Frihetstorget är Tallinns representationstorg, planerad som en gågata. På segerdagen 2009 – den 23 juni invigde man här högtidligt en Minnesstaty till Frihetskriget.

Under årens lopp har Frihetstorget haft många olika namn: Hötorget, Petersplatsen, Segertorget/Segers torg. Området döptes till Frihetstorget för första gången år 1939 (fram till 1948) och bär återigen samma namn sedan 1989.

Torgets centrala läge, intill Tallinns gamla stad, har gjort Frihetstorget till en populär mötes- och fritidsplats bland folket.

8. Åk Hop-on Hop-Off sightseeing buss på en guidad tur

Något som barnen verkligen tyckte var jätteroligt var att åka Hop-On Hop-Off sightseeing buss. Vi hade dessutom turen att få platserna längst fram.

Vi tog en sightseeing tur från första stoppet vid Viru-porten bort till Tallinn TV-Tower. Det tog ca 50 minuter.

Vad mycket vi fick se under dessa 50 minuter. Sedan fanns det även guidning på svenska. Det var verkligen en fin tur. Dessutom ingick turen i våra Tallin Cards. 

 

9. Åk upp i Tallinn TV-torn

En av dagens höjdpunkter var verkligen att det ka upp i Estlands och Nordeurpas högsta byggnad Tallinn TV-Tower. Den är 314 meter högt och man får verkligen en enorm utsikt över både Tallinn liksom en del av Estland.

Tallinn

10. Botaniska Trädgården

Precis intill Tallinn TV-Tower ligger Botaniska trädgården och man fick verkligen fin utsikt över den. Fast vi inte gick in i Botaniska Trädgården, fick vi ju nöjet att istället se den ifrån ovan. 

 

11. Besök Stranden i staden

När vi åkte tillbaka mot båten på eftermiddagen hoppade vi av några stationer tidigare. Vi passade på att doppa fötterna nere på stranden. Det fanns en jättefin mindre strand i utkanten av Tallinn med gångavstånd från färjeterminalen.

12. Strosa längs med strandpromenaden

Vi hade även en fantastiskt solig sommardag under vår vistelse i Tallinn och promenerade längs strandpromenaden tillbaka till färjeterminalen.

Det var en bredare fin gångväg längs havet. Otroligt fint och trevligt.

Barnen ville heller klättra och springa på stenarna!

Promenad tillbaka till fartyg blev verkligen ett perfekt slut på en fin dag i Tallinn. Vi fick alla en skön promenad i solen och barnen fick chansen att springa av sig lite.

Man hinner verkligen mycket på 6 timmar om man vill. Vi maxade verkligen vår dag. 

Res till Tallinn

Vi reste ju med Tallink Silja från Stockholm på en 40-timmars kryssning. 

Det är verkligen en perfekt weekend med familjen att både hinna umgås, äta och dricka gott samt få en hel dag i en storstad och se och uppleva flera olika sevärdheter. 

Önskar du andra tips till Tallinn?

14-trevliga tips till Tallinn

Fint Hotell i Gamla Stan i Tallinn

Åka luftballong över staden

En traditionell Restaurang i stan

 

Har du andra trevliga tips till staden? Jag vill ju såklart åka dit igen.

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *