11 trevliga tips till Malmö

Malmö

Sommarvärme i Malmö

Att få möta sommarvärmen i Malmö i slutet av april var helt underbart. Jag känner mig helt snuvad på den svenska våren. Kylan tycks har försvunnit nu och vi hoppas på en riktigt varm och solig vår. I Malmö hade verkligen våren kommit betydligt mycket längre än i Stockholm. 

I helgen fick jag det stora nöjet att flyga från Malmö och hann njuta några timmar varje dag av vackra soliga dagar tillsammans med fina vänner. Vi promenerade en dryg mil både lördag och söndag, runt om i Malmö. Jag älskar verkligen promenad sightseeing. Det är det bästa sättet att upptäcka en ny stad, enligt mig. 

Malmö är Sveriges tredje största stad och har många trevliga sevärdheter. Det känns verkligen som en härlig sommarstad. De flesta träden stod i full blom och det var färgglatt överallt. Jag blir verkligen på gott humör av det. 

1. Turning Torso

Jag kanske är den enda i Sverige som inte sett Turning Torso på nära håll. Jag har flugit över det många gånger och sett det på håll. Men det var verkligen en häftig upplevelse att få Sveriges högsta torn även på nära håll,

Turning Torso är ett neofuturistiskt bostadshus och Nordens högsta skyskrapa. Byggnaden är ritad av Santiago Calatrava, som är en spansk arkitekt, byggnadskonstruktör, skulptör och målare. Han baserade designen på en av sina tidigare marmorskulpturer, ”Twisting Torso”, som föreställer en människa som vrider sig. Det är riktigt häftigt att se det på nära håll. 

2. Sundspromenaden längs vattnet

Gillar du havsbris och promenader, ska du absolut välja Sundspromenaden längs vattnet. En riktigt härlig lång promenad slinga vid havet.

Här går man på trädäcket vid Sundspromenaden. Det är mycket liv och rörelse här och en naturlig mötesplats för alla sol- och badsugna under sommarhalvåret i Malmö. 

3. Västra Hamnen

Kring Västra Hamnen som ligger i närheten av Turning Torso finns en mysig liten småbåtshamn. I anslutning finns mysiga caféer och mindre uteserveringar. Västra Hamnen har blivit ett enormt område med nya bostadshus, restauranger, några butiker, badplatser och sedan en större hamn längre bort för större fartyg. 

4. Konst

Malmö har mycket trevlig konst att se på om man är konstintresserad. Det finns många olika konst objekt att se på runt om i staden. Nästa gång är jag sugen på att göra en konstpromenad och se mer av den fascinerande konsten. 

Konst i kombination med vackra träd eller färgglada blommor är riktigt trevligt att se på. 

5. Malmöhus Slott

 Malmöhus Slott är faktiskt Nordens äldsta bevarade renässansslott. Av Erik av Pommerns kastell från 1434 finns fortfarande rester bevarade i det slott som stod klart vid 1500-talets mitt. Det ligger fint beläget vid vattnet och har den fantastiskt vackra Slottsträdgården bakom sig. 

6. Slottsträdgården

Älskar man blommor som jag gör ska man verkligen gå till vackra Slottsträdgården. Här stod blommorna i full blom. Det var färgglatt och doftade ljuvligt. Slottsträdgården är en öppen, ekologisk trädgård som ligger mitt i Malmö. 

Det är väldigt fascinerande att idén till Slottsträdgården föddes 1994 av en grupp Malmöbor, som inte hade någon professionell trädgårdsbakgrund, men ett brinnande intresse för trädgård.

Vi försökte få ett bord på Slottsträdgårdens café mitt i parken. Men en solig söndag när temperaturen hade stigit till 18 grader och solen gassade var det omöjligt. Men i denna miljön ville man ju verkligen njuta en en lunch eller fika.

 

7. Gamla Väster

Ett område som jag älskar att strosa omkring i är Gamla Väster. Det är ett cityområde som ligger mellan Kungsparken i väster och Stortorget i öster. 

8. Rådhuset på Stortorget

Stortorget och rådhuset kan tillsammans ses som arkitektoniska uttryck för den djärva politiska ambitionen hos borgarna i Malmö under renässansen. En vacker och imponerande byggnad som ligger fint på Stortorget. En fin mötesplats i staden. 

9. Vackra Caroli Kyrka

Missa inte  Caroli kyrka, som är en av Malmös vackraste kyrkor med österländsk inspiration, udda historia och eventuellt en spännande framtid. Värt en promenad förbi den. 

10. Lilla Torg

Lilla Torg är förmodligen en av Malmös populäraste mötesplatser. Torget kantas av en rad olika uteserveringar för den som vill äta något gott eller kanske bara släcka törsten.

11. Fika på Katarina Konditori

Katarina Konditori är ett trevligt konditori som funnits i ca 60 år. De finns på flera ställen i Skåne, men vi slog oss ner i centrala delarna i Malmö vid ett trevligt fönster och njöt av en god sallad och espresso med biskvi!

Sist jag var i Malmö var hösten 2021 och då sågs jag och min väninna också och promenerade omkring. Men det var helt klart bättre väder i helgen och ännu mer njutbart!

Res hit

Till Malmö kan man naturligtvis resa till med både buss, tåg,bil och flyg.

Sturup ligger ca 30 minuter från staden och det går flygbussar in till stan. 

Tips på andra städer i Sverige

Jag har en kategori på min blogg som heter City Guider där jag bjuder på många tips om olika städer både i Sverige och även utomlands.

Göteborg 

Härnösand 

Karlstad

Kumla 

Lidköping

Linköping 

Malmö

Marstrand 

Nynäshamn

Stockholm 

Stockholm 

Uppsala

Uppsala

Vadstena 

Vaxholm

Visby 

Örebro 

 

Spana också in

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *