6- trevliga spahotell i Sverige

6 inbjudande spaanläggningar inom Sveriges gränser

Kommer du ens ihåg när du unnade dig en spaweekend senast? Inom Sveriges gränser finns ett stort utbud av härliga spaanläggningar eller spahotell. Här kan man kombinera en härlig vistelse på ett nytt resmål tillsammans med en lugn inre resa i harmoni och koppla av på ett spa.

I år kanske är ytterligare ett år som man gärna vill resa inom Sverige. Unna sig lite extra lyx eller sätta lite guldkant på vardagen, i vårt vackra avlånga land. Checka in på en härlig spaanläggning precis vid havet eller njuta av en vacker småstadsidyll och vackra vyer.  Sverige har så många vackra resmål och framför allt fina spahotell.

Jag lyckades faktiskt besöka sex för mig helt nya spaanläggningar under 2021. Vilket alltid är lika roligt. Vem vet kanske blir det några nya även 2022. Istället för en årskrönika så sammanfattade jag året med några nya spaanläggningar i Sverige som jag har besökt. 

Hälsingland – kontrasternas landskap med fina spaanläggningar

I Hälsingland finns en ständig närhet både till det vilda och det vackra. Det sägs att det är Sveriges skog tätaste landskap och i deras vildmark finns alla de stora, svenska rovdjuren att skåda, som björn, lodjur, varg och järv. Genom det vackra landskapet rinner Ljusnan och flera andra älvar för den natur- och fiskeintresserade att upptäcka. Hälsingland har en kuststräcka som erbjuder många vackra fiskelägen, öar och skärgårdsliv och orter där den tidiga industrialiseringen lämnat intressanta spår. De erbjuder äventyr och aktiviteter för alla – från kust till fjäll! Kanske är den bästa kombinationen vintertid att åka skidor och gå på spa. Man kan åka både på längden och utför och besöka olika spaanläggningar. Två riktigt bra och fina spaanläggningar är Järvsöbaden i Järvsö och Orbaden Spa & Resort i Vallsta.

1. Orbaden Spa och Resort i Hälsningland

SPA ”Icke ens västkustens berömda badstränder torde i det avseendet kunna uthärda en jämförelse med «Fagersand» eller O r b a d e n som badorten nu blivit benämnd, sedan den så att säga blivit «upptäckt».” Redan i slutet av 20-talet reste man långt för att ta sig till kurorten Orbaden, bada i älven Ljusnans klara vatten och andas den friska luften. Salus Per Aqua – Hälsa/läkning genom vatten – får man här från älven såväl som från hotellets inomhuspool, utomhuspool, mineralbad samt bad i vår utomhusjacuzzi. Den makalösa kringgärdande naturen, den goda och hälsosamma maten, utsikten från spaavdelningen – tillsammans med Kerstin Florians underbara behandlingar, i händerna på deras duktiga och välutbildade terapeuter, ger ordet harmoni en ny innebörd.

Barn på Spa vissa tider

Barnen får vara med på spa 15-17 på eftermiddagen samt 9-11 på eftermiddagen. Men man måste boka en tid i spat. Nu hade vi turen att det inte var fullbokat, så kunde gå på spat både på lördagen och söndagen. Men vi bodde också där två dygn. Oftast ingår en slottid på ca 3 timmar, som de rekommenderar att man bokar, för att man inte får vara för många nere i spaavdelningen samtidigt.

Hitta hit; Orbaden Spa & Resort Gamla Orbadenvägen 86, Vallsta – Dryga 3 timmars bilfärd från Stockholm

2. Järvsöbaden Turist- konferenshotell och Spa i Järvsö

En helt ny spaavdelning 

Deras nya spaavdelning knyter an till Järvsöbadens historia som kuranstalt. I deras gamla potatiskällare har de inrett ett modernt kallbad. Genom potatisinkastet porlar vatten från deras egna källa i Öjeberget ned i kallbadet, med en temperatur på 4-8 grader.  

Här finns även en stor varm jacuzzi, ångbastu och en vanlig bastu att värma sig i efter ett svalkande kallbad. Vill man hellre ta ett gympass innan kallbadet, fungerar det också utmärkt eller varför inte bara koppla av i bäddarna intill kallbadet i potatiskällaren. De erbjuder även ett urval av ansiktsbehandlingar och fotvård, som rekommenderas att bokas i förväg. Nu i covid-19 tider, så får man boka en tid i spa vid ankomst och man är max 8 personer samtidigt nere i spa- och relaxavdelningen. Det rekommenderas starkt att boka en spatid efter en dag i skidbacken eller längdspåret. Vi hade spaavdelningen för oss själva mellan 19-20 ena kvällen, vilket var väldigt lyxigt. Barnen gillade verkligen det och min äldsta son var den enda modiga som badade i kallbadet.

Hitta hit; Turistvägen 4 i Järvsö. Dryga 3 timmars bilfärd från Stockholm.

3. Djurönäset i Stockholms Skärgård

En spapärla i Stockholms Skärgård

Djurönäset är en riktigt mysig skärgårdsdestination för både nöje och kreation, som omfattar hela 22 hektar sjötomt. Här finner man ett skärgårdsspa med pooler både inne och ute, hotell med 274 rum, restauranger med havsutsikt, skärgårdskrog och Sveriges nyaste folkpark.  För den som gillar äventyr och sporter finns även kajakuthyrning, tennisbana, biljard, shuffleboard och är mer än bara ett hotell i Stockholms Skärgård.

På Djurönäsets spaavdelning kan man njuta av underbara bastubad, varma avkopplande stunder i deras varma infinitypool utomhus och eller varför inte ta några sköna längder i deras stora pool. Deras varma infinitypool bjuder på en magisk utsikt över Stockholms skärgård, eller som vissa kallar det, en varm källa. Infinitypoolen bjuder på värme året runt för maximal njutning av alla årstider, vackra vyer, frisk luft och massor med lugn och ro. Helt klart det bästa med Djurönäset. Poolen ligger nedanför hotellet på en klippa med panoramautsikt över vattnet. Den är perfekt för avkoppling efter en dag i promenadstråken eller  på kvällen efter en god tre rätters middag. Man sjunker ner i det varma vattnet, som håller 37 grader, medan man blickar ut mot skärgården och båtarna som tuffar förbi. Djuörnäset erbjuder både härliga dagspa-paket om man vill njuta av deras skärgårdsoas bara över dagen, om man inte vill bo eller kan bo över en natt. 

Familjetid i spa 

Under loven har erbjuder de också spa för barnfamiljer under vissa dagar och tider.

Hitta hit; Seregårdsvägen 1,  Djurhamn

Det tar nästan en timme att köra bil från Stockholms innerstad. Åker man buss så finns det en direktbuss från Slussen, som tar en dryg timme också.

4.     Dalecarlia Hotel och Spa i Tällberg i Dalarna

Dalecarlia Hotel och Spa är verkligen en upplevelse som man lever på länge. Hotellet som ligger i Tällberg precis vid sjön Siljan är en exklusiv anläggning med allt man kan önska sig av Dalarna. Här är allt komponerat av den underbara utsikten över Siljan och med de blånande bergen i horisonten. Man har blandat en genuin dalainteriör med lyx och flärd och fått till det riktigt bra på många sätt.

Spa från 1995

Redan 1995 invigdes deras spaavdelning, som ett av de första i Sverige. Idag är Hotel Dalecarlias spa mycket uppskattat och välbesökt. År 2020 gjordes en utbyggnad på 600 kvm samt en omfattande renovering. I den nya delen byggdes det en Yogastudio och gym. En twinmassagepool utomhus och stor solterass med utsikt över Siljan samt ångbastu och även herrarnas omklädningsrum med egen torrbastu. I den gamla delen har man totalrenoverat damernas omklädningsrum och bastu.

gamla gymmet har de tre nya behandlingsrum med duschar varav det ena är ett duo-rum så man kan få en behandling tillsammans om man önskar det.  Totalt finns här nio behandlingsrum. stilla källa och twinmassagepool utomhus, gemensam ång- & torrbastu, swimmingpool, två bubbelpooler, stor sol och yogaterass, Spabar med öl- & vinrättigheter och servering av enklare mat.
Spaavdelningen är vackert inhyst med mörka trädetaljer och panoramafönster som tar tillvara på den unika utsikten över Siljan.

Spa för barn

Under vissa tider på dagen, får även barn vara i spaavdelningen.

Hitta hit Tällgårdsgattu 21, i Tällberg

5. The Wellbox – SPA På Quality Hotel The Box i Linköping

Quality Hotel The Box i Linköping är ett hotell för alla sinnen. Här erbjuder de sociala ytor och gästens helhetsupplevelse är i fokus. Rummen är smart planerade på liten yta. Hotellet erbjuder allt som man kan tänkas behöva såsom restaurang, bar, gym och spa.

På Quality Hotel The Box hittar man ett 600 kvm stort och fräscht spa som är något utöver det vanliga – The Wellbox. The Wellbox erbjuder en pool med champagnebubblor, även en utomhuspool, jacuzzi, fotbad, ångbastu och torrbastu.  De erbjuder också många härliga behandlingar och många även som duobehandlingar om man vill gå tillsammans med någon.

 Barn på spa

Vanligtvis är åldersgränsen 16 år, men i vuxet sällskap är barn under 16 år välkomna måndag – torsdag från öppning fram till kl. 17.00. Fredag – söndag är barn välkomna från öppning fram till 15.00.

Hitta hit; Aspögatan 7, Linköping

6. Marstrands Havshotell i Bohuslän – Västkusten

Marstrands Havshotell ligger på den yttersta kajen i Marstrand innan havet tar över. Här upplever man ett avkopplande boende, överraskande mat och ett salt spa. Med andra ord ett hotell som bara måste upplevas. Dessutom närhet till hav och häll på världens västligaste uteservering och rejäl omtanke à la Västkusten. Välkommen till ett saltare Marstrand. Under 1 timme från Göteborg.

Västkusten och havet erbjuder en extraordinär upplevelse med härligt spa och salta hav.
Ett besök på Marstrands Havshotell är något utöver det vanliga. Man kan besöka hotellet året runt och det finns på något för alla. I alla deras paket ingår entré till deras härliga spa med bubblor, varmt, kallt och salt. Vardag, fredag, helg, högtid, romantik eller något helt annat. Oavsett tillfälle har dem mängder med uppfriskande SPA-paket på Västkustens ikoniska pärla, Marstrand!

Spa för barn

På förmiddagen och fram till klockan 14 vissa dagar får även barn från 4 år vistas i spaavdelningen. Vi bokade en måndag 11-13.30, men upplevde det lugnt och harmoniskt ändå.

Värmeböljan – Bastuflotte

Man får även tillgång till Värmeböljan under sin bokade spa-tid. I Värmeböljan sitter man trivsamt max 4 personer åt gången i bastun eller uppe och solar på taket av bastun, eller varför inte ta ett svalkande dopp i havet. Värmeböljan är öppen när vädret tillåter.

Hitta hit; Marstrands Havshotell, Varvskajen 2, Marstrand (En knapp timme från Göteborg).

 

Önskar du tips på andra mysiga spahotell?

Önskar du tips på andra spaanläggningar så har jag många tips och även en guide;  

 

Vilket är din bästa spaanläggning som du har besökt? Jag vet att jag har väldigt många kvar att upptäcka. Kommentera gärna. 

Spana också in

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *