15 trevliga tips till Gdańsk i Polen

Gdansk

15 trevliga tips Gdańsk 

En weekend till Gdansk passar fint oavsett årstid. Staden ligger vid Polens norra kust och med bara en dryg timme flygresa från Stockholm, så kan man med fördel resa hit på en kortweekend. Det är en storstad som har mycket att erbjuda. Gdańsk är en hansastad som är rik på historia med många sevärdheter, vackra byggnader, bra restauranger, häftiga takbarer och bra shopping. Här finns mycket att göra för såväl stora som små, gamla och unga. I Polen får man faktiskt fortfarande mycket för pengarna. Hotellen är relativt prisvärda.

Att få somna till en fantastisk vy över Gdańsk och vakna till den samma fina vyn var riktigt härligt. Vi bokade en natt på Radisson Hotel & Suites Gdańsk och lyxade till det med en Svit. Det är fortfarande relativt prisvärt i Polen, i alla fall med boende.

1. Bo på Radisson Hotel & Suites Gdańsk 

radisson hotel suites gdansk

När man bor på Radisson Hotel & Suites Gdańsk kan man uppleva det bästa av Gdańsk från hotellet vid floden. Vi fullkomligt älskade utsikten från vår balkong när vi bodde här. Man ser över större delen av vackra gamla Gdańsk.

Radisson Hotel & Suites Gdańsk, är väldigt centralt beläget vid floden och ligger på Granary Island. Hotellet är sju våningar högt i Deo Plaza-komplexet. Från hotellet har man nära till den populära långa marknaden, till färgglada fasader och den berömda Neptunusfontänen, och bara ett stenkast från många olika restauranger. Hotellet är centralt och man har nära till. Man bor i Gamla stan och har nära för att beskåda den vackra arkitekturen i gotisk och holländsk renässansstil.

 

Vi bodde i en stor presidentsvit som var 118 kvm. Grejen är den att det inte skiljer supermycket i pris på att bo i två dubbelrum än att bo i denna fantastiska svit.

Sviten kostade bara ca 1700 Zloty, vilket är ca 4500 sek. Då ingick frukost och fri tillgång till deras relaxavdelning båda dagarna. Vilket var väldigt prisvärt jämfört med att bo på ett liknande hotell i Sverige. Så vill man lyxa till det lite extra ska man definitivt göra det i Polen.

Det var riktigt njutbart att sitta en eftermiddag i solskenet och njuta av en flaska bubbel och den fina utsikten. 

Underbart vacker solnedgång på kvällen. 

2. Gå på Spa eller unna dig spabehandlingar

På Radisson Hotel & Suites Gdańsk har de en trevlig relaxavdelning med en stor pool, jacuzzi, bastu och ett urval av olika sorters spabehandlingar. Dock behövs de bokas i förväg.

Sevärdheter

Staden har många sevärdheter. Vill man snabbt och enkelt både se staden och lära sig om den rekommenderas starkt att boka en guidad rundvisning med en professionell guide staden till fots. Gdańsk har många spännande byggnader och platser som man både vill se och veta mer om. Staden är väldigt promenad vänlig, så ta med dig ett par sköna skor och ta sightseeingen till fots.

3. Kranporten

Kranporten eller hamnkranen som den också kallas, kan kanske ses som en av de allra främsta symbolerna för Gdansk. Under medeltiden var detta den största hamnkranen i hela Europa, och den användes för att flytta gods till och från fartyg. Här ligger också en del av sjöfartsmuseet som är en av fyra och kallas ”the Crane”.

4. Promenera längs Dlugi Targ (Långa torget)

 Den kanske finaste gatan i Gdansk är Dlugagatan som leder till Dlugi Targ. Här kantas gatan av fantastiska byggnader i alla möjliga olika färgstarka färger. 

5. Besök vackra Mariakyrkan

En av de främsta sevärdheterna i Gdańsk är den vackra Mariakyrkan, som har ett 80 meter högt torn och rymmer 25 000 besökare. Den byggdes under åren1342-1502 och är faktiskt världens största tegelkyrka! I huvudingången till Mariakyrkan finns en liten klocka med inskrifter på svenska och latin från Karl VII, som han fick den för att han stormade Narva år 1700 och vann och hjälpte svenskarna som var stationerade där. Ingen vet varför klockan glömdes i Gdańsk, men den upptäcktes ur ruinerna efter kriget.

6. Spana in den vackra Fontänen Neptun

Man kan också se den kända fontänen Neptun. Fontänen har funnits på torget sedan den 9 oktober 1633 och föreställer den mytologiska guden Neptunus. Vid torget finns också massor av ståtliga statyer på alla hustak med vackra fasader.

7. Lek i ett gammalt fängelse

 

I Gamla Stan finns ett gammalt fängelse som man kan passera. Barnen lekte och testade hur det var förr i tiden och såg ut i ett väldigt gammalt fängelse. 

8. Bara strosa omkring i de mysiga kvarteren

Staden har verkligen så många kvarter att strosa omkring på, som kantas av trevliga uteserveringar och affärer.

 

För att inte tala om alla färgglada och fina hus! Det är minst sagt en fotovänligstad!

9. Restauranger

mercato

Gdańsk har ett brett urval av restauranger. Här finns naturligtvis alltifrån inhemsk mat och prisvärda restauranger till mer exklusiva och fine-dining restauranger. Vi besökte två av de bättre restaurangerna när vi besökte staden.

Mercato på Hilton Gdańsk

Mercatos läge är fantastiskt. Precis vid vattnet och med utsikt över Gdańsk Gamla Stan och alla vackra byggnader. På Mercato serverar det flera olika sorters avsmakningsmenyer. Så vi åt en av deras mindre avsmakningsmenyer med fyra olika rätter, vilket var alldeles lagom för oss. Till förrätt åt vi en väldigt god och färgglad Sorrelsoppa med kroketer, gurka, scharlottenlök och ägg. Till varmrätt åt vi en lax med bondböna, babybroccoli Jerusalem kronärtskocka och malt. Det var flera spännande smakkombinationer. 

Till dessert åt vi en Gdańsk amber (bärnsten) med persiljerot, vitchoklad, aprikos och goldwasser.  Jag älskar verkligen när man kan äta med ögat, som man brukar säga. När allt är fint upplagt i minsta detalj och porslinet byts ut med passande vackra tallrikar. Som avslutning blev det tre olika sorters Chokladtryfflar till kaffet. Mercato är en riktigt bra restaurangen och kostar därefter, men är helt klart värt ett besök. 

Restaurang och takbar Sassy

Restaurangen och Takbaren Sassy är främst känt för sina asiatiska smaker. Här har varje maträtt blivit ett obestridligt mästerverk. Det är Dawid Uszyński som är medskapare av Warszawaprojektet Japonka som serveras här. Så tack vare honom har den kompromisslöst läckra och unika menyn på SASSY Sushi &; Asian Restaurant skapats. 

Deras Sushi är väldigt god och det är med andra ord värt ett besök. Om inte annars bara för att få njuta av en av Gdańsks vackraste utsikter på deras takterrass eller avnjuta av god och läcker drink. Det sägs också att det ska vara den bästa nattklubben i staden.

Det märktes att det var en trendig och populär restaurang. 

Sushin var riktigt god!!!! Godaste sushin ever – enligt sonen!

10. Takbaren High 5 Terrace Bar

Högst upp på Hilton Gdańsk ligger deras takbar. Denna är helt klart det bästa stället för antingen en fördrink innan middagen eller en drink efter middagen i solnedgången. 

Här får man också en av de bästa utsikterna av Gdańsk, så ett hett tips är att börja sin semester här, för att få en fin överblick över staden.

 

11. Besök Hevelianum

Hevelianum är som ett tekniskt museum, där man får testa en massa olika saker och samtidigt lära sig nya saker. Här möter vetenskap historia på ett lärorikt och roligt sätt. Byggnaderna som Hevelianium ligger i har en historisk arkitektur och ligger i gröna omgivningarna i utkanten av Gdansk. Det är uppbyggt i tre olika byggnader som man går runt i och alla hus har olika grejer att upptäcka och uppleva. Här kan man helt klart tillbringa en hel dag med familjen.

Denna älskade barnen. Man gick in i ett rum för att få känna på hur det var när det blåste storm. 

Det fanns mycket roligt att aktivera sig med och man fick använda hjärnan ordentligt för vissa grejer. 

12. Besök Leksaksmuseum

I Gamla Stan har de ett litet leksaksmuseum med en massa gamla leksaker. Det verkade urgulligt. Det ligger i Gamla Stan och vi gick snabbt in i entrén och bara kollade. Men betalade ingen entré för att gå in. 

Man fick ju ett litet smakprov både utanför och i skyltfönstren, vilket var spännande. 

13. Shoppa loss på shoppingcentret Fourm Gdańsk

Är man shoppingsugen finns ett stort urval av butiker på den stora gallerian Forum Gdańsk.

14. Shoppa färgglatt godis

Älskar man godis får man absolut inte missa Gdansk Sweet Factory Store med massvis av färgglatt godis. 

15. Kombinera Gdansk med härliga stränder i Sopot

 Planerar man en semester i hamnstaden Gdańsk under sommarmånaderna får man definitivt inte missa en utflykt till Sopots legendariska stränder. Stränderna är kända för att vara fina och idylliska, rena och aldrig överfulla, inte ens mitt i sommaren. Gångavstånd till sevärdheter i Sopot.

Res hit

Vi flög direkt flyg med Ryanair till Gdansk. De har oftast avgångar en till två gånger per dag till Gdansk. Sedan tog det cirka 30 minuter med taxi från flygplatsen  till vårt hotell i Sopot. Det går även tåg direkt från flygplatsen till Sopot. 

 

Andra tips till Polen

Önskar du andra tips till Polen så missa inte min kategori som heter just

Polen

14 tips till trevliga Sopot

Res hit

Vi flög direktflyg med Ryanair till Gdansk. De har oftast avgångar en till två gånger per dag till Gdansk. Sedan tog det cirka 30 minuter med taxi från flygplatsen  till vårt hotell i Gdansk. Det går även tåg direkt från flygplatsen till Gdansk.


Vistelsen i Gdansk gjordes i annonssamarbete med Visit Gdansk, men tankar, åsikter och bilder är som vanligt alltid mina egna, när inget annat anges.

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *