12 tips till en weekend i Lissabon

Lissabon

Lissabon – Staden som aldrig sover

Portugals vackra huvudstad Lissabon är ett perfekt resmål för en weekendresa. Här finns verkligen mycket att både se, göra och för att inte tala om all god mat och dryck. Utmaningen är att försöka hinna med så mycket som möjligt på en weekendresa på ”bara tre dagar”.   Om man vill maxa sina semesterdagar, så går det verkligen. Här är ett förslag på vad som kan hinnas med på tre dygn i staden som aldrig sover. Massor av liv, rörelse och härlig stämning både dag som natt.

Lissabons historiska centrum ligger på sju kullar, vilket därmed betyder att många gator är för branta för bilar. Det är därför man ofta ser Lissabon florera med bilder på spårvagnar. För de som inte orkar gå uppför gatorna kan man i stället ta de populära spårvagnarna uppför kullarna. Men gillar man att promenera, så kan man lätt ta sig runt till fots och får även bra träning på köpet med tanke på alla kullarna.

Det finns många som drar paralleller mellan Lissabon och San Francisco. Inflygningen till Lissabon är verkligen mäktig. När man reser till Lissabon vill man verkligen ha en fönsterplats, för precis som i San Francisco har Lissabon en gigantisk röd bro som sträcker sig över ett sund och man får ser Lissabon från ovan under inflygningen, då flygplatsen inte ligger långt ifrån centrum. Sevärdheterna och upplevelserna i staden är många för att nämna några saker som verkligen är värda ett besök, njut av inspirerande läsning.

 

Åka spårvagn i Lissabon är såklart ett måste. Vissa spårvagnslinjer är ju bara en gata upp. Men det var det som jag hade sett otroligt många bilder på om Lissabon, innan jag reste till staden. 

1.      Praça do Comércio

Besök det pampiga Comércio- torget som ligger nere vid vattnet. Här finns gott om restauranger, utomhusserveringar och en härlig atmosfär.  

Vidare så måste man gå igenom den pampiga triumfbågen på Praça do Comércio och in på den tjusiga gågatan Rua Augusta som är smyckad med vacker stenmosaik. Här möts man av ett enormt folkliv och massa butiker inför en trevlig shoppingrunda.

 

Ät lunch eller middag på mysiga Can the Can som serverar väldigt god mat och ligger väldigt fint. 

Eller njut av ett gott glas vin på en uteservering och insup den härliga atmosfären på torget. 

2. Besök Lisboa Story Centre

Som är ett museum som handlar om Lissabons historia. Perfekt för dig som är historieintresserad och vill veta allt om staden. Ligger precis på Comércio- torget.

3.     Santa Justa-hissen

Ett alternativ till spårvagnarna är att åka hiss uppåt istället för att få utsikten över staden. Ta en åktur i den populära Santa Justa hissen, som är den nygotiska hissen som förbinder stadsdelarna Baixa med det högre belägna Bairro Alto. Den är 45 meter hög och byggdes av Gustave Eiffels lärljunge Raul Mesnier. På plattformen högst upp väntar en fantastisk utsikt över Baixa. (Rua Áurea) som man verkligen inte vill missa!

 

4.      Historiska byggnader i Belém

Ett sevärt område med väldigt mycket historia på liten yta är stadsdelen Belém. Här kan man börja med att skåda 1500-talstornet Torre de Belém för att sedan promenera vidare till det berömda och vackra klostret Mosteiro dos Jerónimos. Missa heller inte Palácio de Belém, det rosa palatset som tidigare var ett kungligt palats.

5. Royal Treasury Museum på National Palatset

Ett besök på Kungliga Skattmuseet är verkligen fascinerande. Här får man skåda alla vackra Kungliga smycken, tiaror som drottningen en gång i tiden använda och allt exklusivt och vackert porslin som har funnits med vid alla Kungliga middagar.

6.     Time Out Market

Time Out Market är en stor saluhall nära vattnet. Här finns ett stort urval av mini-restauranger från några av Lissabons bästa matställen. Här finns nästan all mat som man kan önska sig, alltifrån lokala skaldjursspecialiteter till entrecote, tryffelpizza och sushi – allt i den bästa versionen du kan tänka dig. Ett populärt ställe som fylls med människor och ett perfekt ställe att gå till om man inte orkar boka bord och vill äta exakt när hungern faller på.

Här var det verkligen fullsatt, så det var omöjligt att få ett bord när vi var där. Men en häftig upplevelse. 

7. Oceanarium

Oceanarium ligger i Parque das Nações, i utkanten av Lissabon.  Det är ett av de största inomhusakvarierna i Europa. Oceanariet rymmer över 15 000 levande organismer som tillhör ca 450 olika arter. Huvudattraktionen är den största poolen där det finns hajar, tonfisk och andra marina havsarter. De fyra mindre poolerna återskapar olika livsmiljöer: Atlanten, Stilla havet, Indiska oceanen och Antarktis. Där finns det olika sorters fiskar, hajar, muränor, rockor, trumpetfiskar, enhörningsfiskar och tonfisk.

8. Vasco da Gama

Vasco da Gama är ett gigantiskt shoppingcenter i Lissabon. Här finns alla möjliga affärer för den shopping sugna och restauranger att slå sig ner på när man blir hungrig. 

9. Vasco da Gama Tower och Babylon Rooftop Bar 360º

Den kanske nyaste och coolaste takbaren i Lissabon är nog Vasco da Gama tower Babylon 360º rooftop  som ligger på Myriad Hotel.

Det är en bar i 360 grader, som man kan gå runt och njuta av den fantastiska panoramautsikten över ordagrant hela Lissabon. Man ser verkligen hur långt som helst när det är klart väder. Vi hade turen att besöka den när det var strålande sol och klarblå himmel. 

Man kan naturligtvis åka upp här även utan att ta en drink. Det kostar en slant men är helt klart värt det för att få se den fascinerande utsikten över Lissabon.

10.      Avenida Da Liberdade

Avenida Da Liberdale är den stora paradgatan i Lissabon som är 90 meter bred och en dryg kilometer lång.  Den kantas av lyxbutik efter lyxbutik med välkända märken, dyra exklusiva hotell och fina restauranger. Men det är också en trevlig promenadsträcka längs vackra husfasader och vackra träd. Gatan sträcker sig ända upp till Parque Eduardo VII, som är en stor, vacker och grönskande park med mycket folkliv.

11. Promenera längs vattnet

Lissabon är verkligen en promenad vänlig stad. Orkar du ta på dig dina skönaste skor. Jag tror vi gick mellan 20-25 000 steg varje dag som jag var där. Det finns så otroligt mycket att se och göra, så tre dygn räcker inte riktigt till. Promenera längs vattnet är också så otroligt mysigt. Jag hade nöjet att njuta av sommarvärme och nästan 30 grader varmt under min mysiga weekend. 

12. Bo centralt på HF Fénix Lisboa

Hotellet är centralt beläget mitt i Lissabon i det vackra området Praça Marquês de Pombal. Här har man tunnelbanan precis runt hörnet om man vill åka iväg till någon annan del av Lissabon. Annars bor man ett stenkast från Avenida da Liberdade,Baixa (centrum) eller Parque Eduardo VII. Man har promenadavstånd till shopping, sevärdheter, trevliga restauranger och takbarer. 

 

Res hit

Flyg med Norwegian som har direktflyg till Lissabon. Det är perfekt att resa på en weekend torsdag -söndag med Norwegian då de har väldigt bra flygtider.

Andra tips till Lissabon

HF Fénix Lisboa
HF Fénix Lisboa

Jag har en kategori som heter just Lissabon som du bör spana in om du ska resa till Lissabon. 

Mitt fokus under resan var verkligen att äta och dricka gott.  Staden överraskade mig till det positiva på alla sätt. Både trevliga restauranger, barer och en många vackra och trevliga sevärdheter och museum. 

3-trevliga takbarer i Lissabon

Min vän har varit i Lissabon tidigare och gjorde helt andra saker. Vill du ha ännu fler trevliga tips, så läs hos Matochresebloggen. 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *