14 tips till Sopot Polens Riviera

Sopot

I reklamsamarbete med partner – Visit Sopot.

Sopot på Polens Riviera – Den gyllene kustlinjen

Sopot – kärt barn har många namn. Polens Riviera eller den gyllene kustlinjen. Visste du att Polen har en 510 km lång kustlinje i norr som erbjuder många vackra och rogivande platser för semester. Här finns långa sandstränder och spektakulär natur. Det bästa med Polen är att det är enkelt att kombinera en strandsemester med en vistelse i en vacker stad eller varför inte åka iväg till Polen för en härlig spaweekend. Polen har något för alla och Sopot är en Polens trendigaste orter sommartid. Från Stockholm flyger man ner till Polen på en dryg timme också och det finns flyg som trafikerar Polen dagligen från Arlanda. Polen passar både för den som vill njuta av en billig semester och den som värdesätter komfort.

 

1. Stranden

Sopot kantas av en lång kritvit finkornig sandstrand. Det är Östersjön man badar i. Vi var där i slutet av juni och det var relativt varmt oi vattnet och helt klart badbart. Vi bodde precis vid stranden, så vi var nere på stranden och badade varje dag vi var där. 

 

Killarna älskade att leka och hoppa i vågorna. Det var ganska långgrunt också.

Kring hela stranden finns små ingångar som har siffror. Vi bodde precis mellan nummer 36 och 37, så där badade vi oftast. 

Vi tog också långa promenader längs stranden. Det är ju super härligt att gå och bada fötterna när man tar en promenad längs stranden. 

2. Piren

Ungefär mitt i Sopot strand ligger deras spektakulära pir eller brygga. Piren sträcker sig nästan 512 meter ut i havet och är Europas längsta brygga. Att gå ut på bryggan eller piren kostar några Zloty, men är helt klart värt det. Man får en vacker panoramautsikt över hela Sopot och ut mot havsbandet. Man kan se både till Gdynia och Gdansk som är grannorterna. Båda städerna är mycket sevärda.

3. Piratbåt i solnedgången

Att åka ut med båt i solnedgången är alltid trevligt. Vi promenerade längs den långa och populära piren under kvällen. Därefter hoppade vi på en Piratbåt för en knapptimme och fick se Sopot från havet. Det var en härlig båttur. När man ankom till Piratbåten fick man såklart hälsa på piraten som sedan följde med ombord på piratbåten. 

Ombord på piratbåten kunde man låtsas köra den gigantiska piratbåten. 

Det fanns en trevlig bar så man kunde köpta både kylda drycker, snacks och godis. Det är ett perfekt tillfälle att ta en After Beach ombord på båten och njuta av utsikten. 

4. Aqua Park Sopot

Aqua Park Sopot är en relativt stor vattenpark med vattenattraktioner för alla åldrar. Huvuddelen av Aquapark består av simbassänger i olika storlekar som binds samman av kanaler och broar. Det finns också vattenrutschbanor, flera bastus och en vattenpark utomhus. Den utomhusdelen är främst till mindre barn.

Man köpte pass för olika timmar. Så vi var där tre timmar och det var alldeles lagom. Utomhus delen var inte så jättestor. 

Så killarna hade faktiskt roligast inomhus. Där fanns även några vattenrutschbanor.

Här var en avdelning för yngre barn. Men de hade skoj där ändå!

5. Åk Go Cart

På min sons födelsedag åkte vi Go Cart. Det var riktigt roligt. De har ett Go Cart ställe i ena delen av Sopot. Det tog oss ca 20-25 minuter att promenera bort dit från vårt hotell. 

Stora sonen som hade sin födelsedag där och då tyckte det var jätteroligt.

Yngsta sonen fick dessvärre inte åka Go Cart av säkerhetsskäl. Han var för kort för att nå ner till pedalerna. Man var tvungen att vara 135 cm. Det var väldigt synd, för han fick blodad tand sist när vi åkte Go Cart.

 

6. Strosa runt vid torget

Vid Piren finns också ett större torg. Här köper man biljetter till om man vill gå ut till Piren och det finns även en del restauranger och caféer kring torget. 

7. Lighthouse

Fyren i Sopot har den varit i drift sedan 1977 – tidigare fungerade den som ett vakttorn. Ursprungligen byggdes den som ett utsiktstorn och för att förringa och skymma den fula skorstenen i pannrummet på Balneologiska institutet. Men nu är det också en fyr som används av polsk handelssjöfart och en utsiktsplats för att beundra piren och en del av staden från Sopot.

8. Shopping

I Sopot finns både en shoppinggata, en galleria och små bodar där man kan handla gulliga souvenirer från Polen. Vi strosade en eftermiddag på shoppinggatan och shoppade lite grann. Det är aningen billigare än i Sverige att shoppa i Polen. 

9. Restauranger

Sopot har ett stort urval av restauranger. Vi blev rekommenderade tre trevliga restauranger som vi var på. Den ena var en exklusivare strand restaurang med ett fantastiskt läge precis på stranden, en med lite mer polsk mat i utkanten av Sopot och sedan åt vi på vårt hotell en dag. Det var en bra variation av restauranger. 

White Marlin

White Marlin – Sopots trendigaste restaurang

White Marlin är kanske en av Sopots mest trendiga restauranger. När man går in på White Marlin, infinner sig sommarkänslan direkt. Det är ljust, somrigt, väldigt fint dukat med vackra snäckor som pryder borden.  Människorna som sitter på restaurangen är fint uppklädda och man får känslan att restaurang White Marlin måste man boka om man ska till Sopot. Så är det bara. Jag är glad och tacksam att vi hade bokat ett restaurangbesök här. För restaurangen är populär, väldigt populär. Det går snabbt tills den är fullsatt. Läs mer om vårt besök på White Mariln i Sopot. 

Sopocki Młyn

Sopocki Młyn är en trevlig restaurang med fokus på polsk mat, som ligger i utkanten av Sopot. Sommartid kan man sitta utomhus i deras mysiga trädgård och njuta av god mat och dryck. En solig sommardag är det ett trevligt alternativ. 

De serverar både pizza, polska specialiteter och europeisk mat. De rekommenderade några olika rätter och deras pizza, fish & chips och en kyckling rätt som var riktigt goda. Portionerna var stora och restaurangen var prisvärd. Missa inte deras goda cheesecake till dessert.

 

De var så gulliga på restaurangen och kom med en cheesecake med ett ljus i, så vi kunde fira sonen ordentligt. Fin service!

Mera Brasserie

Är Sopot Marriott Resort & Spas eget brasserie med utsikt över trädgården och ligger precis vid strandpromenaden. Har man tur kan man även få ett bord med havet gläntandes mellan träden. Här serverar de både frukost, brunch, lunch och middag. Vi åt våra frukostar här och satt utomhus och njöt av atmosfären och den goda frukosten.

En dag åt vi lunch här. Menyn är varierande med varma och kalla rätter. Mitt val föll på deras caesarsallad som var riktigt god. Killarna åt deras hamburger tallrik. De hade även barnmeny.

På Mera Brasseri kunde man även slå sig ner bara för en kaffe eller drink om man ville. En After Beach är naturligtvis alltid trevligt efter en dag på stranden. 

10. Bo på Sopot Marriott Resort & Spa

Sopot Marriott

I Sopot finns de flesta lyxhotellkedjorna. Vi bodde ett par nätter på Marriott Sopot Spa & Resort. Det ligger precis intill den långa sandstranden. Man behöver bara passera själva strandpromenaden. Sedan når man stranden. Vi bodde i ett familjerum med en skön kingsize bädd med balkong ut mot havet och stranden. Det var härligt att vakna upp till den utsikten.

11. Gå på spa

Det hotellet som vi bodde på hade ett stort spa. Mera SPA har 35 behandlingsrum, inklusive rum för par. Här erbjuds ett stort urval av olika härliga behandlingar såsom ansiktsbehandlingar, kroppsinpackningar, kroppsskrubb och kroppsbehandlingar. Det finns även aromaterapi, hydroterapi och thalassoterapi. Spat är utrustat med en bastu, olika sorters pooler inomhus, två bubbelpooler inomhus och även två utomhus. och en ångbastu.

Jag tog en en timmes lång ljuvlig oljemassage. Det var en helkroppsmassage med en god doftande olja. Jag hade en riktigt bra manlig massör, som tog i hårt på de onda punkterna.  Spat är öppet alla dagar. Barn under 16 år får bara på spat, men i vuxet sällskap.

 

Det fanns flera pooler inomhus, så barnen gillade bäst att vara inne på deras spaanläggning. 

12. Gå eller spring på strandpromenaden

Gillar du att röra på dig finns en lång strandpromenad längs hela stranden i Sopot. Längs hela strandpromenaden är det en konstutställning, där man kan se på olika konstverk i de lummiga parkerna. Jag tog mig en löptur eller powerwalk på morgonen. Man såg många hyra cyklar och cykla runt i Sopot och göra sightseeing istället för till fots. Det var även barnvagns vänligt att kunna gå med barnvagn längs själva strandpromenaden. 

13. Besök en lekpark

På flera ställen fanns det fina lekparker att leka i om man önskade. Vi hittade även en lekpark på stranden. 

14. Kombinera Sopot med vackra Gdansk

Vi kombinerade vår resa med både Sopot och grannstaden Gdansk. Ett perfekt tillfälle att både besöka en strandort och en storstad. Gdansk har verkligen så mycket att se och göra också. Så det kommer flera tips från Gdansk senare. 

Res hit

Vi flög direkt flyg med Ryanair till Gdansk. De har oftast avgångar en till två gånger per dag till Gdansk. Sedan tog det cirka 30 minuter med taxi från flygplatsen  till vårt hotell i Sopot. Det går även tåg direkt från flygplatsen till Sopot. 

 


Vistelsen i Sopot gjordes i annonssamarbete med Visit Sopot, men tankar, åsikter och bilder är som vanligt alltid mina egna, när inget annat anges. 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *