5 Billigaste skidorterna i världen – Där Kopaonik toppar

kopaonik
kopaonik
kopaonik

Kopaonik –  Billigaste skidorten i hela världen

För sex år sedan var vi på en skidresa i Kopaonik i Serbien och i år har den blivit utsedd till världens billigaste skidort.

FOREX Bank tar varje år fram sitt årliga skidindex som visar vilka skidorter som är billigast och dyrast. År 2024 blev det skidorten Kopaonik i Serbien som toppade listan som den billigaste skidorten i hela världen, följt av andra östeuropeiska länder som erbjuder prisvärd skidåkning. När man ska åka skidor kanske första tanken främst är Alperna men blickar man mot Östeuropa finns även vackra berg med härlig skidåkning för en billigare peng.

Många som ska åka iväg på skidresor under vintern är kanske sugna på att testa ett nytt skidresmål. Med tanke på det ekonomiska läget som råder i Sverige så behövs det kanske att man tittar på ett lite mer prisvänligt skidresmål. Då kan man med fördel blicka mot östra Europa för att finna några härliga skidresmål för att få ner priset på sin skidresa. Numera är det många som har fått upp ögonen för östra Europas Skidorter.

Zakopane i Polen är en populär skidort bland nordbor, likaså Brezovica i Kosovo som erbjuder vacker natur och skidbackar för hela familjen och heller inte så mycket trängsel.

1. Kopaonik, Serbien

 

Kopaonik ligger i Serbien och är den största skidorten i landet.  Skidsystemet här har 26 liftar och 55 km nedfarter uppdelade på flera pister. Majoriteten av backarna är blå eller röda och passar lika bra till barnfamiljen som till nybörjaren. Man kommer som högst 2017 meter över havet och avnjuter då härliga backar med enormt vacker utsikt. Att få känslan att man glider ner på skidorna ovan molnen är mäktigt. Här finns också 12 km spår för längdskidåkning.

Kopaonik har av flera olika hotell vissa med Ski in Ski Out och erbjuder även en trevlig After Ski. Det finns ett flertal restauranger att välja mellan och skidorten är väldigt barnvänlig med rullband och lätta backar för de allra yngsta nybörjarna liksom andra roliga barnaktiviteter för de allra minsta som kanske inte ens åker skidor.

Säsongen sträcker sig från början av december till mitten av april.

Ta sig hit; Flyg till Niš, sedan är det ca 2h transfer från flygplatsen till Kopaonik.

 

 

2. Zakopane – Polen 

Skidorten Zakopane ligger 87 kilometer söder om Kraków i Polen och har utsetts till den billigaste skidorten i hela världen. Inte alls så långt bort för oss svenskar. Bara en dryg timmes flygresa till Kraków och sedan ytterligare en dryg timme med transport, så når man alltså världens billigaste skidort.

Zakopane är en av de mest kända semesterorterna i Polen och är även utnämnd till landets vinterhuvudstad. Skidorten ligger vid foten av Tatra-bergen och är den högst belägna staden i Polen. Det är en trevlig och familjevänlig skidort med backar i varierande smak. Trevliga och prisvärda restauranger kring husknuten.

Zakopane erbjuder 16 skidbackar och 20 liftar. Högsta höjden att åka på är 1 960 meter över havet. Knappt hälften av skidbackarna är svarta och röda och sedan ett par blåa backar.

Säsongen sträcker sig från början av december till slutet av april

Ta sig hit; Flyg till Kraków, ca 1h bilresa till Zakopane

3. Bansko – Bulgarien

Bulgarien är kanske inte det mest kända landet att åka till på en skidresa men faktum är att Bansko är en utmärkt skidanläggning. Skidorten är också den tredje billigaste skidorten i världen och ligger cirka två timmar med bil söder om huvudstaden Sofia vid Pirinbergens fot.

Här finns det goda möjligheter för bra offpiståkning. Systemet är lagom stort och passar utmärkt för en veckas skidåkning med afterski och underhållning.

75 km nedfarter som är uppdelade på främst röda skidbackar. Här kan man komma upp till nästan 2 600 meters höjd med liftarna. Se dock till att vara så tidigt ute som du bara kan då det snabbt kan skapas långa köer vid gondolen. Här finns inga gröna backar alls, de allra flesta är röda. Med en längsta fallhöjd på 1 664 meter och totalt 14 liftar att använda sig av är Bansko ett bra val för den som vill åka skidor utan att det kostar alltför mycket.

Säsongen sträcker sig från mitten av december till mitten av april.

Ta sig hit; Flyg till Sofia, sedan ca 2 h i bil till Bansko

4. Brezovica, Kosovo

Brezovica ligger i den sydöstra delen av Kosovo, uppe på en höjd av 1.718 – 2.520 meter och vetter mot sluttningarna av Kosovos Sharr National Park. I Brezovica finns det 12 backar och 10 liftar. Den högsta punkten man kan komma med liften ligger på 2500 meter. Det är en fin blandning av blåa, svarta och röda backar.

Brezovica är ett trevligt område för skidåkning under vintern. Den bergiga terrängen, det fantastiska landskapet och den friska luften gör Brezovica till ett fantastiskt område för naturälskare.

Det är ett mycket populärt vintermål som lockar tusentals besökare varje år, mycket tack vara att det är ett prisvärt skidresmål. Boendet här är mestadels i stugor men några hotell finns också. De snötäckta backarna är ett vinterparadis för skidåkare och snowboardåkare

Säsongen sträcker sig från slutet av december till slutet av mars, beroende på vädret.

Ta sig hit; Flyg till Pristina eller Skopje som ligger bara ca 60 km från Brezovica.

5. Spindleruv Mlyn, Tjeckien

De tjeckiska bergen erbjuder fantastiska förhållanden för skidåkare, snowboardåkare, längdskidåkare och även andra vintersporter. I nordöstra delen av Tjeckien och drygt två timmar från Prag ligger skidorten som kanske fortfarande är ganska anonym för många svenskar, men som för ett par år sedan blev utsedd till “Czech Republic‘s Best Ski Resort”.

Spindleruv Mlyn har länge varit känt för sina låga priser och även om prisläget har gått upp en aning jämfört med tidigare, så har Spindleruv Mlyn hållit fast med att vara den femte billigaste skidorten i världen och erbjuder fortfarande en prisvärd och härlig skidupplevelse. Staden är även tillräckligt stor för att även kunna njutas av både barnfamiljer utan att det stör de lite mer festglada skidåkarna.

Spindleruv Mlyn ligger precis vid gränsen till Polen och nationalparken Krkonošský. Här finns det 22 olika nedfarter att välja mellan och 15 liftar.  I Špindlerův Mlýn byggs i vinter två helt nya backar samt det modernaste tekniska snötillverknings-systemet.

De flesta vinterorter i Tjeckien ligger i nationalparker eller skyddade landskapsområden, vilket skapar en underbar naturupplevelse. Det är även betydligt mer prisvärt att åka skidor i Tjeckien än i Sverige.

Säsongen sträcker sig från början av december till början av april.

Ta sig hit; Flyg till Prag, sedan ca 2h transport från Prag

Intervju med Expressen

I veckan blev jag intervjuad av Expressen om hur det var att åka skidor i Kopaonik.

Läs gärna artikeln i Expressen.

Året efter vår skidresa i Kopaonik var vi tillbaka i Serbien igen, fast i Stara Planina.

Det var också en familjevänlig skidort i Serbien. Men jag skulle väldigt gärna åka tillbaka till Kopaonik.

 

Andra skidorter i Sverige

Vi har åkt mycket skidor i både SerbienFrankrike och Österrike senaste åren.

Men önskar ni tips på andra skidorter i Sverige har vi tidigare varit i;

Kungsberget 

Järvsö 

Romme Alpin

Lindvallen – Sälen 

Lofsdalen

Säfsen 

Orsa Grönklitt

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *