Roslagsleden – En fin vandringsled i Roslagen

 

 

Roslagsleden är totalt 190 kilometer lång och går längs vindlande skogsstigar och krokiga grusvägar genom vacker och delvis orörd roslagsnatur. Leden startar i Danderyd och  är en del av en Europavandringsleden E6 som sträcker sig från Turkiet till Kilpisjärvi i norra Finland via Sverige.

Leden är markerad med orangemålade band runt träd. På några ställen finns pilar som visar vägen och avstånden. Vid varje etappstart och -slut finns en informationstavla.  Vill man gå kortare sträckor finns också andra färger att välja mellan.

 

Roslagsleden erbjuder totalt 19 mils vandring i runrik forminnesbygd, genom orörda skogar med klara sjöar. Man får promenera i levande landsbygd, på historiska platser, i skyddad natur och längs en kust som bjuder på klippor, klappersten och sand vid ett oändligt vackert hav. Om man nu väljer att gå hela leden.

 

Starta i Danderyd

Leden är uppdelad i olika etapper. Ett fint förslag på en första etapp som går mellan Danderyd och Karby gård i Täby. Etappen är på totalt 15 kilometer. Vi gick inte hela vägen. Jag hade med mig min 5,5 åriga son. Så vi promenerade runt en bit och sedan tog vi en annan kortare led och gick tillbaka till där vi startade. Men det var en fin upplevelse tillsammans, förutom att vi gick vilse ett slag. Men träden är målade i olika färger, så vi hittade en annan led vi kunde följa tillbaka.

 

Vackra vårtecken

Under gårdagens vandring kunde vi njuta av härlig frisk luft, men också av vackra blåsippor längs stigen. Det blåste kallt, men snart är våren på intågande igen och vädret kanske bli härligare.

 

Hitta hit

Vi tog bussen till en busshållplats som heter Rinkeby Norra och började vår vandring där. Men det går också bra att ta T-banan till Mörby Centrum och promenera neråt mot Danderyds Kyrka.

 

Tips på andra utomhusaktiviteter i Stockholmstrakten

Önskar du andra tips till aktiviteter i Stockholm, så har jag tidigare skrivit om;

9-tips till aktiviteter i Täby

4H-gårdar i Stockholm med omnejd

15 utomhus utflykter i Stockholm 

6 av Stockholms vackra Skärgårdsöar

13 tips på saker att göra i vår vackra huvudstad

15 tips till somriga Kungsholmen

9 tips till Vaxholm 

9 tips till Nynäshamn 

Rosenhill på Ekerö 

Signal By Golfbaren i Sundbyberg

Roliga lekparker Uppsala – En bubblare, staden ligger ju knappt en timme från Stockholm.

 

Har du tips på någon rolig lov- eller helgaktivitet som jag har missat? Kommentera gärna.

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *