6 skidområden för barnfamiljen i Salzburgerland i Österrike

Österrike är verkligen ett populärt vinterresmål om du älskar att åka skidor. Finns det något bättre än snöklädda vita alptoppar och att andas härlig ren alpluft?! I Österrike är både vackert, mysigt  och de håller hög kvalitet på deras skidområden. Det är även enkelt att ta sig till Alperna och tar bara drygt två timmar med flyg från Stockholm.  Enligt Forex Index tillhör Österrike det landet som är mest prisvärdast av de länderna som finns i Alperna.

Salzburgerland

Salzburgerland är ett riktigt vinterparadis och för alla älskande skidåkare och här väntar mer än 2.000 pistkilometer och toppmoderna liftar. Regionen SalzburgerLand är känd för att satsa mycket även på utveckling av skidinfrastrukturen. I år kopplas Zell am See-Kaprun ihop med Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn och gör området till ett av Österrikes största sammankopplade skidområden. Här nedan tipsar jag om fem skidområden i Salzburgerland, som du inte ska missa om du planerar att åka skidor i Österrike i vinter.

Flyg till Salzburgerland

För att flyga till nedanstående skidområden flyger man enklast till Salzburg.  Från Stockholm finns flera avgångar i veckan till Salzburg under vintersäsongen.

1. Wagrain / Kleinarl

Kleinarl är en mindre men väldigt mysig alport som ligger 1014 meter över havet med minst sagt familjevänlig skidåkning.  Wagrain-Kleinarl är en av Österrikes mest familjevänliga skidorter  som liksom hänger samman med bussanslutning mellan de olika skidorterna. Här har de  många nybörjar- och carvingvänliga pister. Byn ligger verkligen vackert inbäddad bland dalarna i SalzburgerLand och är en del av det gigantiska skidområdet Ski amadé. Det bästa är att det tar bara cirka en timme från Salzburg flygplats att åka till Wagrain-Kleinarl, en perfekt ort för hela familjens skidsemester. Sammanlagt har de 54 km blå backar och 88 km röda backar och endast  6 km svarta backar.

Åk häst och släde genom Kleinarl

Vill man inte bara åka skidor så finns det naturligtvis många andra härliga aktiviteter att göra i Alperna. En av dagarna vi var i Kleinarl åkte vi häst och släde genom byn. Det var en härlig känsla att åka runt i det mysiga vinterlandskapet.

Barnvänligt skidområde i Wagrain / Kleinarl

I Wagrain/Kleinarl har  de arrangerat så man kan åka på en form av skattjakt tillsammans med barnen. Man får ett litet kort och sen ska man åka och leta på alla djuren i de olika backarna och stämpla på sitt kort. När man sedan har hittat alla djuren så lämnat man in sitt kort och får presenter i form av en pyssel bok och pennor.  En otroligt smart idé och en rolig grej för att uppmuntra barnen att åka i olika backar. Dessa maskotar kan man även träffa i backen om dagarna eller i deras hus i backen om man vill in och värma sig eller vila sig en stund efter skidåkningen.  Skidområdena Snow Space Salzburg och Shuttleberg Flachauwinkl-Kleinarl bjuder därmed på stor variation för hela familjen och tack vare liften G-link kan man nu enkelt åka skidor mellan Flachau, Wagrain och St Johann.

2. Wagrainis Winterwelt

I Wagrain har de även Wagarinis Winterwelt för de allra minsta som är nybörjare. Här kan man på ett lekfullt sätt lära sig att åka skidor och när man behöver en paus finns möjlighet att gå in i en liten studa och värma sig och även leka.

3. Zell am See – Kaprun

Zell am See-Kaprun ligger i Salzburgs vackra alper och har en helt unik natur. I detta området finns både glaciär, sjö och berg. Glaciären Kitzsteinhorn garanterar att området har snögaranti och det är möjligt att åka skidor redan  från början av oktober till maj-juni.

Det bästa här är nog att  liften  går hela vägen upp till 3 029 meter över havet och erbjuder en fantastisk panoramautsikt över de vackra österrikiska alperna.  Den nya ”zellamseeXpress” ansluteräven  Glemmtal i Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn till skidområdet Schmittenhöhe i Zell am See, med mottot ”ny dal, ny lycka”. Dessutom har Zell am See-Kaprun inlett ett nytt samarbete med Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, så att du med ett liftkort har 408 km pist att susa omkring i. Ju mer desto bättre brukar man ju säga…..

4. Obertauern

Obertauern är beläget mitt i SalzburgerLands vackra alpvärld på 2313 meters höjd. Här finns mer än 100 pistkilometer och 26 toppmoderna liftar. Det är även den högst belägna skidorten i SalzburgerLand. Säsongen börjar även här tidigt, redan i slutet av november  och pågår till början av maj. Ett stort plus här  är att man lätt når alla liftarna i byn till fots och man kan verkligen skryta  ski-in/ski-out. Något som kanske betyder extra mycket när man reser med barn, så man slipper släpa utrustningen längre sträckor. Vintern 2019/20 öppnar de deras Bobby Land med monsterparken, spöktåget och en slalom. Här kan de minsta skidåkarna lära sig åka skidor på ett lekfullt sätt. Barnvänlighet de luxe.

5. Skicircus Saalbach-Hinterglemm

Skidcirkusen Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn  har ett omväxlande utbud av både pister och liftar och räknas som ett av alpernas coolaste skidområden. Det som skiljer Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn från andra skidområden är att regionen står inte bara för suverän skidåkning, utan även  för oförglömliga och härliga  upplevelser. Här kan man njuta av 270 km pister i ett av Österrikes största skidområde. Längs pisterna finns även mer än 60 skidstugor där man kan släcka törsten, äta eller bara njuta av dess vackra vyer.

 

6. St. Johann in Salzburg

St. Johann i Salzburg är en del av Snow Space Salzburg, som erbjuder hela 120 km perfekta preparerade pister att åka i. Området är populärt bland både nybörjare och erfarna skidåkare.

Här har man verkligen familjen i fokus och både små och stora skidstjärnor finner sig till rätta i St. Johann i Salzburg snabbt. Mer än 90% av pisterna är blå och röda, de är välpreparerade och tillräckligt breda för att du enkelt ska kunna öva dina carvingsvängar.

Här kan man även variera sin skidåkning på olika vis. Vill man prova på något svårare eller mer äventyrligt finns både ”Teufelsweg” med olika sagofigurer, ett flertal funslopes, freestyle park ”Betterpark Alpendorf”, en skimovie-sträcka och pister där man kan mäta sin tid i hur snabbt man åker skidor. Här finns alltså många familjevänliga aktiviteter och kanske det bästa är också att det ligger  knappt en timmes bilresa till Salzburg, vilket gör St. Johann i Salzburg till en populär skidort bland familjer.

Priser på liftkort

Priser på liftkortet i området ligger på från 232,50 Euro för en vuxen för 6 dagar och från 125 Euro för barn i området.

————————

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Österrikes Turisbyrå, med viss information ifrån dem men bilder, åsikter och erfarenheter är mina egna från en resa i Österrike.  

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *