Skidåkning i barnvänliga Kungsberget

Kungsberget

Kungsberget – ett härligt resmål för barnfamiljen

Kungsberget ligger dryga 2 timmars bilresa från Stockholm. Här erbjuds verkligen härlig skidåkning för både stora och små. Här finns Nintendo Land, Björnbusarna, roliga parker och en bra blandning av backar. I Kungsberget hittar man en skidanläggning anpassad för barnfamiljen med skidåkning för alla nivåer och åldrar.  Det är en fin mix av röda, gröna, blå och svarta backar.

Skidsystemet

I Kungsberget hittar man en skidanläggning anpassad för barnfamiljen med skidåkning för alla nivåer och åldrar.  Det är en fin mix av röda, gröna, blå och svarta backar. Här finns 24 skidbackar och 15 liftar som ligger åt två olika väderstreck. Kungsberget passar verkligen perfekt för såväl stora som små.

En av Sveriges 10;e största anläggningar

Idag är Kungsberget en av Sveriges 10 största anläggningar när det kommer till antal sålda liftkort. Kungens By ska fortsätta växa och erbjuda en ännu bättre produkt. Den är belägen intill Ski Apartments och Prinshöjden i västra delen av Kungsberget. Både stugor och lägenheter kommer att vara klara i området till vintersäsongen 22/23, alla med ski in/ski out tack vare den nya backen och släpliften. Det bästa och lyxigaste när man åker skidor är ju verkligen Ski in –  Ski out.

Härliga skidbackar trots sämre väder

Trots att vädret inte var på topp när vi var på plats, så var skidbackarna riktigt bra. Snön kändes riktigt bra att köra på. Vi hade kring nollan och mulet. Det snöade lite varje dag, så det kom mer och mer snö. 

Snowparks och Big Airbags

Det finns flera olika Snowparks och Air Bags för den som vill utmana sin skidåkning eller snowboardåkning. Vi såg flera grymma skidåkare som gjorde volter. Galet imponerande! Vi nöjde oss med att åka i backarna eller hoppen som de var. 

Grillplatser i backen

I backen fanns dessa små söta ”grillkåtor”. Det var verkligen så bra med grillplatser med tak på eftersom det snöade så mycket när vi var där. Precis bredvid grillhuset fanns det en vedbod med ved och tändstickor. Allt som behövs för att tända en brasa och grilla på. Vi hade med oss grillkorv med bröd. Annars tror jag att det även fanns att köpa i deras lilla butik.

Att grilla till lunchen tycker vi är ett perfekt sätt att även passa på att värma sig lite. Det är dessutom väldigt mysigt och avkopplande att sitta vid en brasa och blicka ut i skidbacken. 

 

Björnbusecupen

På lördagen arrangerades Björnbusecupen. Det var såklart min yngre son med i. Den var mellan 14:30-15;30 och sedan fick man ett litet kort när man kom i mål att man hade Skidkörkort. 

Träffa Björnbusen

Vissa dagar kommer Björnbusen på besök i skidbacken och varje lördag kl 15 är det After Ski med Björnbusen.

Nintendoland

En favorit hos min yngsta son blev Nintendoland.

På kvällen var Nintendoland upplyst i olika färgglada färger. Det var nog häftigaste backen i mörkret.

Kvällsåkning på torsdagar

Varje torsdag har de kvällsåkning i Kungsberget till klockan 21. Vi kom fram kring 20 tiden en torsdagskväll. Så barnen blev riktigt taggade att gå ut i backen, men vi var rätt trötta. Men det var ändå rätt mysigt att kolla ut i skidbackarna på de som åkte alpint. 

Skiduthyrning och Liftkort

 

Skiduthyrningen finns också nära skidbackarna och boendet. Det bästa med Kungsberget är nog att allt, verkligen allt ligger inom gångavstånd och det mesta är Ski In – Ski Out. 

Ett liftkort för en vuxen torsdag – söndag kostar 1300 kr och 1035 för barn 7-17 år. För barn 0-6 år är det gratis. 

After Ski

Varje lördag 15-17 hade de After Ski på Karins Burgeria med Live Band och så var Björnbusen på plats vid 15 tiden.

Vi körde egen After Ski på fredagen med god Champagne. Vi älskade verkligen lägenheten vi bodde i med första parkett till skidbackarna. 

Kungslodgens lägenheter

Alla boenden i Kungsberget ligger nära skidbackarna. Vi bodde i Kungslodgen i en lägenhet med balkong mot backen.  Det var rymliga och mysiga lägenheter, med hela åtta bäddar. Dessa lägenheter ligger precis bredvid Västliftarna som tar dig ända upp till toppen. Kök finns i lägenheterna. Men både Fröken Filipssons och Sofias Pizzeria ligger i samma hus och man behöver inte ens gå utanför ytterdörren. 

Hela familjen njöt av att bo mot skidbackarna. Det första alla gjorde var att spana ut mot skidbackarna när vi vaknade. 

Lägenheten hade tre mindre sovrum. Två med dubbelsängar och ett sovrum med två våningssängar och alltså 4 bäddar. I samma hus hade man även tillgång till både gym. pingisrum och bastu. 

Restauranger

Det är inte bara i skidområdet som erbjuder hög klass utan de har ett varierat utbud av restauranger i närområdet. Här finns tre olika restauranger att välja mellan. Det är Fröken Filipssons, Karins Burgeria och Sofias Pizzeria. Så ett varierat matutbud, för den som inte vill laga mat på plats. 

Nintendospelrum

I anslutning till Sofias Pizzeria har de även ett Nintendo Spelrum med tre olika Nintendo Switch spel som man får låna och spela på. 

Kuriosa om Kungsberget

Lite kuriosa om Kungsberget är att den första liften uppför berget byggdes redan år 1954, men entusiaster ska ha åkt skidor nedför Kungsberget långt innan dess. Kungsberget samägdes under lång tid av Gävle och Sandvikens kommun för att sedan ägas helt av Sandvikens kommun. 2004 var det Branäsgruppen som förvärvade anläggningen

Kungsberget hade premiär den 16 december och från och med 22 december är anläggningen öppen alla dagar i veckan fram till den 10 april.

 

Hitta hit

Kungsberget, Kungsbergsvägen 51, Järbo

Andra skidorter i Sverige

Vi har åkt mycket skidor i både Serbien och Österrike senaste åren. Men önskar ni tips på andra skidorter i Sverige har vi tidigare varit i; 

Järvsö 

Romme Alpin

Lindvallen – Sälen

Lofsdalen

Säfsen 

Vilken är din bästa skidanläggning i Sverige? Kommentera gärna! 

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *