Ravinedalen Gardermoen – Fin vandringsled i Norge

ravinedalen

Ravinedalen – en härlig vandringsled nära Oslos flygplats

En kort bit från Oslos flygplats Gardermoen hittar man en av de vackraste ravinerna från Romariket – Ravinedalen Gardermoen. Här hör man och märker att flygplanen landar eller lyfter.  Annars är det helt tyst mellan start och landningarna. Lite fågelkvitter, lite brus från vattnet, annars en väldigt rogivande vandring. 

I slutet av den ”gamla”/västra landningsbanan hittar man vart man går ner  i denna fantastiska ravin. Det är även väldigt bra skyltat och det finns också skyltar som beskriver resan och information om själva platsen. På många ställen hittar man skyltar som beskriver de vackra blommorna eller växterna som finns i området. Men jag kan tänkte mig att det är en betydligt vackrare vandring under våren eller sommaren när växterna blommar och träden är gröna.  När du går den ca 1,5 kilometer långa stigen ner till botten av ravinen ser du ett eldrorado av vit snö här i slutet av april och början av maj. Även varma dagar kommer det att vara svalt och en rik mängd ljud i ravinen.

  När man går den ca 1,5 kilometer långa stigen ner till botten av ravinen Ravinedalen ser och upplever man mycket av naturens under. 

Vi valde att gå hela vägen ner till Ravinen och sedan fortsätta rundan som var dryga 3,5 km till. Men det var som en slinga på ca 5, 5 km, så man kom sedan tillbaka till nästan samma ställe som där vi gick in i skogen eller till ravinen. 

Minnesplats i Ravinedalen

Längst ner i ravinen vid floden Sokna finns också ett minnesmärke över 20 personer som dog här när ett flygplan med allierade soldater störtade här vid inflygning den 10 maj 1945 – en stark och viktig historia. 2012 anlades en minneslund och man kunde här läsa om ortens historia.

 

Själva naturområdet skyddades 1985 och vandringsleden öppnade i början av 90-talet. Nere i ravinen går kommungränsen mellan Ullensaker och Nannestad och du besöker båda kommunerna på resan.

Jag är så himla glad och tacksam att min kollega tog med mig ut på denna rundan i Ravinedalen. Vi hade en dag vid Oslo flygplats i fredags och kände för en lång härlig promenad.  Det var verkligen en härlig upplevelse, trots att vädret inte var det bästa. Det var lerigt, men ändå en fin runda som jag verkligen vill gå igen, fast helst en annan årstid. 

Hitta hit

Adress: Ravinedalen Gardermoen, 2030 Nannestad, Norge

Andra vandringsleder i Sverige

Jag älskar att vandra och gör det så ofta jag har tid och möjlighet. Så jag har en kategori som heter Vandringar.

 

 

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *