Skidåkning i Sälen – Lindvallen

Drömmen om en vit gnistrande vinter i Sälen med skidåkning

Drömmen på jullovet blev dessutom sann. Vi hade bokat en stuga privat i Sälen under en av jullovsveckorna och drömde om en vit och gnistrande vinter med mycket skidåkning.  Vi fick precis det vi önskade, till och med kanske liiiite för kallt. Det var närmare 15 minus när vi var uppe i Sälen. Men det var friskt och härligt. 

Sälens skidåkning i Lindvallen

Sälen är minst sagt en av Sveriges populäraste skidorter. Vi bodde i en liten mysig stuga precis intill  Sälfjällstorget. Där finns det flera liftar och upplysta nedfarter i olika svårighetsgrad. Där fanns även skidskola, skiduthyrning, rullband, barnlift och barnområde med grillplats och toaletter samt en värmestuga, som tyvärr inte var öppen. Allt i nära anslutning till parkering och intilliggande boenden. Självklart kan man ta sig vidare i hela Lindvallens skidområde samt Högfjället från Sälfjällstorget. Sälen har verkligen något för så väl liten som stor.

Skidsystemet i Lindvallen

Bild lånad från Ski Star. 

Skidsystemet i Lindvallen tyckte vi var väldigt bra uppbyggt. Vi bodde som sagt med Ski in SKi Out i en liten stuga  i närheten av Sälfjällstorget. Och vi började alltid våra mornar med att ta liften där ifrån och sedan åka neråt söderut i Lindvallen.

Sonen hade sin klasskompis boendets nära Gustavtorget, så han mötte honom där varje morgon. Det var betydligt enklare än jag trodde att ta sig igenom liftsystemet och skidbackarna.

Skidsystemet passar såväl småbarn som äldre och här finns olika svårighetsgrader på backarna. Det finns exempelvis två barnvänliga områden i Sälen och Valletorget med olika aktiviteter för barnen.

Annars varierar de från ett fåtal svarta backar, majoriteten är röda backar och några blå och gröna backar. Skidsystemet passade vår familj fint.

Under jullovsveckan blev det dessvärre väldigt isigt snabbt i skidbackarna vilket inte var jätteroligt. Min man var lite tidigare än mig i skidbacken och då var det helt klart bäst!

 

Krispiga och fina skiddagar

Vi fick två riktigt fina skiddagar med klarblå himmel och strålande sol. Ni vet sådan där riktig vintermagi. Sedan var det mulet ett par dagar, men det fungerar ju det med. 

 

Men snacka om att man minns dessa dagar…. Och lilleman som lärde sig åka skidor i början av 2021 på riktigt hände med oss från toppen redan dag 1…..så himla duktig är han! Jag är så stolt över honom. 

Härligt skid- och snowboard gäng

Sälengänget uppe från toppen vid Gustavliften. Jag och boysen. Snowboardåkarna guidade oss snyggt ner för backarna från toppen. 

 

 

Eftermiddagsåkning

Vår äldsta son var ordagrant i backarna redan vid 9 tiden och slutade inte åka förrän liftarna stängde vid 18 tiden. Vi turades om att åka med honom. Så ena eftermiddagen kändes det nästan som kvällsåkning. Det blir ju mörkt i Sälen redan kring 15:30 tiden och då stänger även vissa av liftarna.

Ofta var det mindre folk på eftermiddagarna och man hade ibland vissa av nedfarterna för oss själva.

 

Fun Ride

Han körde i stort sett alla backar med sin nya snowboard. Han tyckte det var roligast i Fun Parken. 

 

Barnens Sälen med Valleshow

En av dagarna åkte vi till Valletorget och kollade på Vallesshow. Den var riktigt bra. Fin och mysig barnunderhållning. Flera dagar i veckan har de olika aktiviteter med Valle. Dessa aktiviteter med Valle hittar man både i Lindvallen och i Hundfjället. 

Valle – Ski Stars populära maskot

Snögubben Valle var också ute och visade sig runt om i skidbackarna i barnområdena. Så min son fick se honom uppe i backen och åkte sen i raketfart ner för att få träffa honom. 

 

Min lilla cooling!

 

Grillplatser i skidbacken

I och kring skidbackarna hittar man flera grillplatser. Strax innan 12 brukar de vara tända. Vi hade med oss grillkorv med bröd som vi grillade och åt till lunch. Både enkelt smidigt och bekvämt. Det var heller inte så mycket folk vid grillarna så det gick snabbt att fixa lunchen. 

Sedan satt vi i små mysiga träkojor och åt korv med bröd. Hur bra som helst.

Det fanns flera olika valmöjligheter med restauranger och våffelstugor mm Men de gångerna vi gick in var det riktigt långa köer. 

Lunchtips i Hundfjället

En av dagarna tog jag och min väninna från Skåne bilen upp till Hundfjället och åt lunch på nya Mondo by Pontus på Ski Star Lodge Hunfjället.  Det kan jag starkt rekommendera att göra. Hur mysigt och trevligt som helst. 

Öppettider & Liftkortspriser

De flesta lifterna hade öppet antingen 9-15:30 eller 9-18:00, så det gäller att kolla tiderna där man åker. Precis där vi bodde vid Sälenfjällstorget hade liftarna öppet till 18:00, vilket gjorde att vi kunde åka skidor sent.

Lifkortspriserna var relativt höga. Vi betalade dryga 4 400 kr för 2 vuxna och 1 barn. Vår 5 åring åkte ju gratis. Jag tror att priserna låg på ca 500 kr / dag per vuxen om man köpte dagslifkort. Det är naturligtvis billigare om man köper under längre tid. 

Andra skidorter i Sverige

Vi har åkt mycket skidor i både Serbien och Österrike senaste åren. Men önskar ni tips på andra skidorter i Sverige har vi tidigare varit i; 

Järvsö 

Romme Alpin

Säfsen

Alla dessa skidanläggningar ligger faktiskt ca 2,5 – 3,5 h ifrån Stockholm. Alltså inte lika långt som till Sälen.

 

Vilken är din bästa skidanläggning i Sverige? Kommentera gärna. 

 

Spana också in

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *