Julbord på Gamla Riksarkivet

Gamla Riksarkivet

Julbord på Gamla Riksarkivet har blivit en 10 årig tradition

Snön faller lätt ner mot backen och julstämningen på Gamla Riksarkivet är enorm. Det kunde nog inte ha blivit en bättre dag för att få värma sig i äppelglögg och få skåda Gamla Riksarkivet utifrån. En gammal vacker och välbevarade byggnad. Sedan promenera in i baren

I år firar Niklas Ekstedts julbord 10 år på Gamla Riksarkivet. Dörrarna till den magiska byggnaden på Riddarholmen slogs upp för ett par veckor sedan för årets firande, fyllt med nyheter. I år kan gästerna bland annat boka Biblioteket som chambre separée och barnen kan träffa tomten. Igår gjorde jag min personliga premiär på det omtalade och goda julbordet på Gamla Riksarkivet. Bättre sent än aldrig….

Julgronis i baren

Efter en varm äppelglögg utomhus passade det fint att starta julbordet med en Julgroni i deras mysiga lilla bar. Det var en god julig drink med gin, glögg, äpple & apelsininfuserad Campari med kanel & kardemumma

Jag hade fantastiskt trevligt sällskap av Isabelle, som jag inte hade träffat på super länge. Alltid lika skoj att ses och prata om det vi gillar mest. Mat, dryck, resa och att skapa fantastiskt content!

Niklas berättar om byggnaden och sina julfavoriter

Gamla Riksarkivet erbjuder ett brett julbord fyllt av klassiker, nytolkningar och Niklas egna favoriter. Alla julklassiker är lagade utifrån Niklas egna recept. Lutfisken serveras direkt till bordet, ett gediget utbud av gröna rätter erbjuds och en otippad gästfavorit är blodpuddingen.

I år har Niklas lämnat mer plats för vilt på julbordet, en fantastiskt god renskavsgryta fanns på plats. Sen blir jag lika glad varje gång som jag ser Gustavskorv på ett julbord. En korv som jag är uppvuxen med från Dalarna.

Julbiblioteket

Nytt för i år är att Biblioteket blir en chambre séparée, här kan man såklart skåla med en juldrink och njuta av de extra rätterna som tidigare har beställts vid sidan av. För i Biblioteket ingår extra allt samtidigt som det är  mer privat och exklusivt för bara sitt egna sällskap.

Vi hade nöjet att få njuta i Biblioteket. Det var lugnt och mysigt. De hade verkligen gjort det mysigt med vackra möbler efter Tore Skogman. 

Gamla Riksarkivets egna snaps

De har också sin egna Julakvavit snaps med inslag av fläder. Jag brukar inte gilla eller dricka snaps. Men den här var verkligen riktigt fräsch och god. Så här hade de verkligen lyckats. 

 

Inredningen är lika smakfylld och julig som maten. Här finns allt du kan tänka dig som du vill ha på ett julbord. Även en del vegetarisk och vegansk för den som inte vill äta kött eller fisk. 

Det serveras kallskuret av alla dess slag, olika sorters ostar, för att inte tala om alla goda sillar och små gulliga och smakfulla kalla röror.

När det kommer till varmrätter, så finns såklart alla klassiska juliga rätter. Men jag testade mig faktiskt igenom det vegetariska utbudet som var väldigt gott. Alltifrån goda blomkålslådor till vegetariska köttbullar. Det fanns även glutenfria alternativ. Ja, så julbordet har verkligen något för alla smaker. Jag hade önskat att jag kunde ha smakat fler saker, för det fanns verkligen SÅ många olika rätter att välja mellan. 

 

Desserter och det omtalade Godisrummet

Om man tidigare har besökt Niklas Ekstedts julbord vet man ju om att det avslutas bäst med ett (eller flera) besök i Godisrummet, vilket ofta beskrivs som ett möte mellan Fanny och Alexanders magiska julmiljö och godisaffären i Pippi Långstrump.

Jag kan bara instämma. Det var verkligen det största Godisrummet som jag har sett. Man blir som barn på nytt….

Det fina är ju att de har verkligen skapat det på detaljnivå, men godis precis överallt. Varvat med vackra desserter, ostar, kex och till och med en fantastiskt god saffrans pannkaka.

Nästan lite som att gå på tivoli, man vill ha allt och här får man den stora lyckan att välja själv hur stor lakritsrem som man vill ha och klippa den själv. Bara en sådan sak är ju ren lyx för en lakritsälskare. 

Jag är helt övertygad om att du vill inte gå hem när du har varit här. Och jag tror nog dessutom att alla går hit minst 2 gånger. För det finns så himla mycket gott. 

De har till och med ett inglasat pralinskåp, där man får plocka exklusiva goda praliner. Hit vill jag igen. Jag förstår varför folk bokar Julbord på Gamla Riksarkivet om och om igen. Det är helt klart värt varenda öre!

Öppettider

Niklas Ekstedts julbord serveras varje dag från den 10 november fram till 25 december. 

Julbordet måste dock bokas. Priserna varierar lite på om det är en lunch- eller middagssittning. 

Hitta hit

Niklas Ekstedts Julbord hålls på Gamla Riksarkivet på Riddarholmen. Entrén hittar ni på Birger Jarls Torg 2A, som endast är en kort promenad från Gamla Stans tunnelbana. Alternativt kan ni ankomma med buss till Riddarhustorget för ännu en kortare promenad.

Andra restaurang tips 

Önskar du andra tips på restauranger så har jag en kategori med olika restauranger som jag har ätit på både i Stockholm och när jag är ute och reser i vida världen och delar med mig av härliga restaurang upplevelser.

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *