Stolpaleden i Täby

Stolpaleden

Stolpaleden – fin vandring för stora och små

Stolpaleden är en led på cirka 3 kilometer genom Stolpaskogens natur och kulturhistoria. I söndags tog vi bilen till Ensta Krog och grillade korv, barnen lekte lite i Enstaleken och så gick vi tillsammans hela Stolpaleden. Den är alldeles lagom lång att gå även med barn. Våran 6 åring tyckte bara att det var roligt. Det fanns mycket intressant och spännande att upptäcka på vägen. 

14 stopp med intressant information

Längs leden finns 14 informationsstolpar som beskriver vad man ser på plats, eller vad som hade varit på stället tidigare. Stigen är markerad med gulfärgade ringar runt träden, så det är inte svårt att hitta. Man går Stolpaleden mellan Visinge station och Ensta krog. Vi tog bilen till Enstakrog och gick till Visinge station och sedan gick killarna hemåt, då vi bor ca 15 minuter från Visinge station. Jag promenerade Stolpaleden tillbaka till Ensta Krog och tog bilen hem. 

Mysiga grillplatser

I Stolpaskogen finns ett vindskydd och en ordnad grillplats. Vindskyddet är timrat på gammalt vis. Virket har gallrats ut från skogen och forslats fram med hjälp av häst. Dock måste man ha med sig eget ved eller något annat att grilla med, så man kan grilla korv. 

För att förbättra tillgängligheten har det anlagts i ett område med alsumpskog. Här kan du man ta sig fram torrskodd och uppleva naturen på nära håll.

Fornlämning på Stolpaleden


Här på berget, 45 meter över dagens havsnivå, har våra allra tidigaste ”Täbybor” anlagt en grav. Troligen har graven varit
fylld med stenar som har tagits bort under modern tid. Kvar är en delvis tydlig, rund kantkedja med stenar. Den eller de som
har begravts här är troligen kremerade. För 3000 år sedan, på bronsåldern, anlade man gärna stora gravrösen på höjdlägen.  Det var ett roligt ställe att leka på. Alla dessa stopp var spännande att se och uppleva. Så det tog nog oss närmare en timme att gå Stolpaleden. 

 

Gör man inte alla dessa stopp, så går det naturligtvis snabbare att gå Stolpaleden. 

Hitta hit

Stolpaskogens huvudentréer ligger intill Visinge station och Ensta krog, där det också finns parkeringsplatser.

Enstaleken

Enstaleken är en rolig lekplats som ligger i utkanten av Stolpaskogen vid Ensta krog. Här finns något för alla! Lekplatsen har inriktning på rörelse och motion. Lättframkomliga markmaterial i glada färger, en inbjudande sandlek, en rullvänlig slinga, tillgänglighetsanpassad grill och en utmanande hinderbana är exempel på vad Enstaleken har att erbjuda. Här finns även tre lekskulpturer att bli kompis med. Stolpaskogen är Täbys stadsskog som erbjuder motion och naturupplevelser nära stan. Lekplatsen ligger vid Ensta krog, intill Grön entré

 

 

Parkourbana

Mina barn gillade främst parkourbanan. De passade dem bra som gillar att klättra. 

 

I anslutning till Enstaleken har de även ett mindre utomhusgym och en grill där vi grillade korv. Det finns även bänkar att sitta vid och avnjuta sin måltid vid. En riktigt bra och varierande rörelseutflykt. Vi älskar dagar utomhus med friskluft, massor utav rörelse och att grilla. Det blir perfekt som lunch eller mellis. Dock glömde vi helt att ta med något att grilla med, men vi hade sådan tur att grillen var redan tänd och vi fick sällskap vid grillen istället. 

 

Andra vandringsleder i Sverige

Jag älskar att vandra och gör det så ofta jag har tid och möjlighet. Så jag har en kategori som heter Vandringar.

I början av året gick vi på Forn- och naturstigen i Täby Kyrkby.

Varje vecka promenerar jag på dessa vandringsleder i Täby.

Läs gärna :

15 tips på utomhus utflykter i Stockholms området

Har du tips på andra trevliga vandringar i Sverige?  Eller härliga naturupplevelser? OM, Var?

Kommentera gärna!

 

 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *