Freyja Söder – Ny restaurang med vacker utsikt över Stockholm

Freyja Söder

Freyja Söder

Vårens första strålande dag besökte jag nyöppnade Freyja Söder. En solig och strålande dag är det verkligen inbjudande att ta hissen upp till våningen högst upp och knipa första bästa fönsterbord för att avnjuta en utsökt måltid.

Freyja ligger på ett 1100 kvadratmeter nybyggt våningsplan högst upp på Hornsgatan 18, precis i närheten av Slussen och med en svårslagen utsikt över Riddarfjärden, Södermalm, Djurgården och, ja, hela Stockholm.  De håller även på ett bygga en stor bar på deras takterrass med plats för 400 bargäster.

Mat som ger aptit på livet

Maten på Freyja Söder är väldigt god. Det är Chefskocken Emma Shields som har en filosofi  att maten ska vara lika självklar som tilltalande. De serverar okomplicerad mat som är av högsta kvalitet. Mat som mat som man blir glad av. Det betyder en meny som utgår från råvaror som är i säsong, en tonvikt på grönsaker och en svensk bas som adderar väl valda influenser från internationella kök. Kort sagt en meny som får dig att vilja komma tillbaka igen och igen och igen.

Strålande sol och årets första rosévin

Dagen till ära var det strålande sol, så vårens första glas rosévin på en takrestaurang kändes ju så rätt när servitrisen kom och rekommenderade ett av deras Premium viner. 

 

Jag hade fin sällskap av en mina närmaste väninnor. Vi åt i timmar av den goda maten och njöt av utsikten. Det är så härligt att det har blivit ljusare mycket längre på eftermiddagarna numera. 

Förrätter

Till förrätt delade vi på två olika rätter och det var Bovetechips med syrad grädde, stenbitsrom och gräslök och Lufttorkad skinka från Marsvinsholm. Båda rätterna var lagom att dela på, då man även fick smör och bröd innan. Till min stora lycka hade de även glutenfritt bröd. Jag har blivit lite nojjig med min ny tillkomna allergi. Men hittills har jag inte mött något hinder. De flesta ställena verkar ha glutenfritt och det är så skönt att det aldrig är något problem. 

Varmrätt

Till varmrätt åt vi båda Dragonfärserad halv vårkyckling med lökkräm och krispig sallad med picklad kålrabb, som var helt utsökt. 

Dessert & Cappuccino

Till dessert blev det en varsin Hallonsorbet på fjolårets hallon med go grädde och salt maräng och en god cappucino. 

Stilfull inredning & vackert konst

Inredningen var väldigt ljus, stilfull och trendig. De hade verkligen fått till detaljerna och sedan ger ljuset från fönstren mycket inbjudande känsla. 

Koll på konsten

På Freyja är konsten en lika självklar del som den noga utvalda råvaran på tallriken. Här har de tagit inspiration från områdets kulturhistoria de har bjudit in några av Sveriges främsta konstnärer inom glas- och konsthantverk för att förhöja upplevelsen på restaurangen. Här får man se  Fredrik Nielsens punkiga glasskulpturer som blickar ut mot Djurgården, Åsa Johanssons färgstarka keramikskulpturer och prisbelönta Rasmus Nossbrings tio meter långa installation med lekfulla glasobjekt.

Stans läckraste toalett utsikt

Utsikten från toaletten på Freyja Söder går inte av hackor. Med tanke på att det är en takrestaurang, så har de verkligen lyckats med toalett utsikten!

Hitta hit

Hornsgatan 18, Stockholm

Närmaste T-bana Slussen

Önskar du tips på fler restauranger i Stockholm?

Önskar du andra tips på restauranger så har jag en kategori med olika restauranger som jag har ätit på både i Stockholm och när jag är ute och reser.

Nu är det snart uteserveringarnas högtid och vem vill inte sitta på en härlig uteservering när solen skiner? Jag har listat många härliga uteserveringar i Stockholm, sedan tidigare besök så missa inte min guide till

11-trevliga uteserveringar i Stockholm

Den har visserligen ett par år på nacken, men jag tror att de flesta finns kvar ännu. 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *