Stångehuvud Naturreservat i Lysekil

Stångehuvud naturreservat i Lysekil

Stångehuvud Naturreservat är skyddsområdet för Bohusgraniten. Det gar varit ett naturreservat ända sedan 1982. Här har Bohusgraniten sin sydligaste landfasta utlöpare. 
Den här sortens granit bildades för 920 miljoner år sen. Den var väldigt eftertraktad bland stenbrytningsföretag under 1800-talet. Det är riktigt mäktigt att se detta. 
I nästan 50 års tid bröt man granit i Stångehuvuds Naturreservat. 

Kuststigen – Vandringsled

Vandra i Stångehuvud

Jag älskar verkligen att vandra framförallt på sommaren när jag är ledig och har semester. I år föll valet på att åka till Lysekil och besöka Stångehuvud. Det är verkligen en fin bohuslänsk upplevelse att vandra i naturreservatet Stångehuvud.
Här får man uppleva ett magiskt granitlandskap som slipats till mjuka former av vatten och vind men också huggits till kantiga blockformer när stenbrotten tidigare lämnat sina märken. 

När man bara ser området ser det väldigt kargt och ödsligt ut, men här frodas växter, blommor och fågelliv bland skrevor och i dalgångarna. Är man sugen att ta sig ett dopp efter en vandring i detta härliga landskap är det enkelt att finna en egen klippa att sola och bada ifrån.
Utsikten är magisk mot havet, himmelen och världen. Stångehuvud är Lysekils yttersta spets som möter skärgårdens övärld och här blickar du det öppna havet – Skagerrak. 

Vandring i naturreservatet är otroligt vackert och samtidigt relativt krävande. Terrängen här är relativt ojämn med höjdskillnader, stup och trappor. Ordentliga skor är att rekommendera och att vara särskilt försiktigt när bergen och klipporna är våta. 
  
Även an av Lysekils stadspromenader går runt och igenom Stångehuvud. Det är en 4 km lång rundvandring med början och slut i centrum av Lysekil. Har man aldrig varit i Lysekil tidigare ska man naturligtvis välja den sträckan. Vi har varit i Lysekil flera gånger och valde att ta bilen till Pinneviksbadet och starta vår vandring där. 

Fyrhuset – Ett välkänt landmärke

Fyrhuset,som ligger längst ut på udden byggdes år 1890. Det drevs under de första årtiondena med fotogen. Det sägs att yngre lysekilspojkar fick hjälpa fyrvaktaren att bära fotogendunkar över bergen ut till fyren. År 1917 bytte man ut fotogendriften till gas. I dag är fyrhuset ur bruk och är ett av Lysekils mest fotograferade landmärken.

Barnvänligt

Med tanke på terrängen att man behöver gå upp och ner, klättra lite på stenhällarna, gå i trappor och så vidare, så är det inte barnvänligt för barn som inte orkar gå en längre bit själva. Man bör också ha relativt bra balans emellanåt. Men det var helt klart barnvänligt. Vår 6-åring älskade det och gillar att klättra, hoppa, springa och gå upp och ner. 

Vackra vyer

Hela området eller landskapet bjuder på vackra vyer. Vi hade turen att få fint väder och då blir det förmodligen ännu vackrare. Sommarmånaden juli gjorde förmodligen också sitt. Blommorna stod verkligen i blom och vi fick se flera olika sorters vackra blommor i olika färger.

 

Vandringar nära havet är alltid något speciellt. Det doftar salta hav, solen strålade och vi njöt verkligen av en härlig sommardag. 

Som pricken över i;et fick vi nöjet att se några fiskare som lyckades fiska upp några fiskar precis när vi passerade. 

 

Hamnen kantades av små söta röda fiskebodar, vilket också passade fint in i miljön. 

Hitta hit

Från Södra hamnen i Lysekil till Stångehuvud är det 1,5 kilometer. Vi parkerade vid vid Pinneviks badplats vid Gullmarsvallen.

Man kan välja mellan att gå längs med Pinneviks badplats, ner mot Stångholmesund mot Stångehuvud, alternativt gå längs Gullmarsvallens granitmur och följa grusvägen mot Stångehuvud.

Parkering

Parkering finns vid Pinneviks badplats vid Gullmarsvallen. Det finns flera handikapparkeringsplatser. Avgiftsfritt under höst, vinter och vår.

Ett annat alternativ är vid Campus Väst vid Galleberget, där finns elva parkeringsplatser varav en handikapparkeringsplats.

 

Andra vandringsleder i Sverige

Jag älskar att vandra och gör det så ofta jag har tid och möjlighet. Så jag har en kategori som heter Vandringar.

Önskar du andra tips i Bohuslän kan jag rekommendera Munkeviksleden på Skaftö. 

Har du tips på andra trevliga vandringar i Sverige? OM, Var?

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *