Världscupen 2024 i Saalbach- Hinterglemm

världscupen

Världscupen 

Världscupsäsongen 2023-2024 lider mot sitt slut. I helgen som var och kommande helg är det dags för de sista världescupen finaler i Saalbach. Tre svenska åkare är kvalificerade i slalom och storslalom. Det är Sara Hector, Anna Swenn Larsson och Kristoffer Jakobsen.   Freeride var på plats under helgen i de första finalerna. Jag hade det stora nöjet att vara på plats i helgen, på min allra första världscup i alpin skidåkning. 

Solen skiner om vartannat, det kommer några droppar regn och det är en härlig vår känsla i Saalbach. Det är aningen för varmt i dalen. Men skidbacken för skidåkarna ser bra ut inför första åket. Dock åker flera av åkarna av under andra åket.

 Jag  lyckas knipa en fantastisk plats längs skidbacken i första åket. Det är något speciellt att stå nära och se när de ordagrant swischar förbi. Skidåkning går snabbt, framför allt i världscupen.

Jag  lyckas knipa en fantastisk plats längs skidbacken i första åket. Det är något speciellt att stå nära och se när de ordagrant swischar förbi. Skidåkning går snabbt, framför allt i världscupen. Trots att man såg faktiskt allra bäst från cabinliften när man åkte över hela tävlingsbacken. 

Stämningen i Saalbach är enorm. Det känns som hela Hinterglemm verkligen har väntat och förberett sig i detalj inför den kommande världscupsfinalen. Väderprognosen är extremt opålitlig, men tack och lov så är vädret ändå bra under damernas åk. Solen tittar fram och strålar på åkarna.

Stämningen på läktaren är härlig. Det märks att människor har rest från olika delar av världen, med tanke på att det är många länder som är med och tävlar. Alltifrån USA och Canada till våra europeiska länder med duktiga skidåkare. Konkurrensen är naturligtvis enorm. Läktaren kokar och likaså ståplatserna runt omkring. Flaggor från olika länder svajar och alla är förväntans fulla inför damernas andra åk på lördagen.

 

Under damernas andra åk har vi nöjet att få en ståplats nära målet. Man ser hela backen från ståplatsen och spänningen är olidlig ända tills sista åket är klart.

En värdig tredjeplats

Anna Swenn Larsson kom tre i världscupen i Saalbach. Hon gjorde verkligen succé i världscupen och lyckades få hennes tredje pallplats för säsongen.  Hon gick ut i ledningen efter ett fantastiskt snyggt första åk i slalomen. Dock var hon bara drygt en tiondel före sin konkurrent Mikaela Shiffrin från USA. Det var en evig väntan att vänta till nästa åk för att få se om hon förhoppningsvis skulle vinna. Spänningen var verkligen olidlig eftersom Swenn Larsson åkte sist. Men det blev en välförtjänt tredjeplats efter vinnaren Mikaela Shiffrin från USA och norskan Mina Fuerst Holtmann från Norge kom på andra plats. Det är helt enkelt bara att gratulera till vårt vackra grannland och den fantastiska prestationen. Shiffrin som tog hem segern har gjort sin 97:e seger i hennes karriär. Mäkta imponerande och tveklöst en värdig vinnare i världscupen i Saalbach 2023/2024.

Sara Hector körde bra också och lyckades ligga på femte plats efter första åket, men halkade dessvärre sedan ner till en tolfte plats, trots att det var många som lyckades åka ut under sista åket.

Anna Swenn Larsson har nu fått sin tredje pallplacering för säsongen.

Det var en riktigt rolig helg och hur kul som helst att få se detta live!

The FIS Alpine World Ski Championships 2025 

Även nästa år kommer FIS Alpina Världscupen att vara i Skicircus Saalbach Hinterglemm. Men den kommer att vara från 4 till 16 februari 2025.

Vill du redan nu knipa en biljett till Världscupen nästa år så gör det här;

Tickets (saalbach2025.com)

Res hit

Jag flög direktflyg med Norwegian från Arlanda till Salzburg på en weekend onsdag morgon – lördag kväll. Det är alldeles perfekt, så får man tre hela dagar i skidbackarna. 

 

Andra tips i Salzburgerland

Oberforsthofalm – trevlig restaurang i Alpendorf

Jag har rest till Alperna i Österrike flera gånger de senaste åren och här nedan kan du läsa mer om Salzburgerland som är en favorit hos mig; 

11 tips för din skidresa i Ski amadé och Salzburgerland

Åker du till St. Johann

Bo på Alpina Alpendorf Hotel 

Har du någon härligt vinter resmål som du gärna reser till? Kommentera gärna. 

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *