Restrender 2019 och Resiabarometern

I veckan bjöd Resia in till en pressfrukost på Scandic Continental för att presentera deras årliga Resiabarometer. Den är en återkommande trendrapport om svenskarnas resvanor som har sammanställts av Resia sedan 2006. Det är alltid lika spännande och intressant att se vilka resmål som är mest bokat under året och även få höra om årets trender.

För att få fram Resiabarometern har Sifo gjort 1 120 intervjuerbåde kvinnor och män i april 2019.

Hur reser vi 2019

Den största restrenden är att svenskarnas resvanor har blivit en del av hållbarhetsfrågan. Framför allt har flyget ifrågasatts. Men ändå vill majoriteten av svenskarna inte sluta flyga eller ta tåget.

Intresset för tågresor har ökat lavinartat i Sverige. Men ändå menar majoriteten av svenskarna att det tar för lång tid att åka tåg till än destination och det ”kostar” för många semester dagar.

Tågresor

Vi har tidigare rest till Belgien och Österrike och rest runt i landet med kortare resor för att upptäcka flera resmåldestinationen.

Men att åka på en tågresa ut i Europa känns inte optimalt för mig och min familj. Personligen tar vi gärna flyget till destinationen.

Charterflyget känns verkligen optimalt eftersom de flyger mer eller mindre fulla flyg hela tiden.

Många tycker även att tåget blir dyrare. Så de flesta i deras undersökning ville inte spendera mer tid och mer pengar på resor. Oftast vill man ju maximera semestern och resa prisvärt.

Tid med familjen

För kvinnor är det viktigare att resa med familjen än för män, visar deras barometer. Jag älskar att resa med hela familjen och uppleva världen på olika sätt med barnen. Men jag sticker inte under stolen med att det vore mysigt att komma iväg på någon weekend på tu man hand med maken. Senaste weekendresa till oss gick ju till vackra lilla Brügge , men i år har vi inte fått till någon weekendresa tillsammans ännu. Jag hoppas, året är ju inte slut ännu.

Relationer

En annan trend visar att relationer påverkas under semestern. En femtedel bråkar om vad de ska göra på semestern. Det sägs ju att största delen av alla skiljsmässor sker efter sommarens semestern eller efter julledigheten. Kanske kan det bero på att man har olika förväntningar av semestern och beroende på hur man tillbringar sin semester.

Eller kanske är man nyförälskad och reser iväg och inser att man kanske inte hade så mycket gemensamt som man kanske trodde.

Vart reser svenskarna 2019?

Mest bokade länder för 2019

 1. Spanien (1)
 2. Grekland (2)
 3. USA (3)
 4. Thailand (4)
 5. Cypern (5)
 6. Italien (6)
 7. Kroatien (7)
 8. Turkiet (ny!)
 9. Australien (9)
 10. Storbritannien (ny!)

Det är jätte roligt att se att Turkiet kommer tillbaka in. Vi har rest många gånger till Turkiet på semester. Men senaste gången vi var där var 2015, innan det började att bli oroligt där nere. Vårt favorit hotell i Turkiet har blivit Sunwing Side Beach. Spanien ligger fortfarnade i toppen och det är ju ett populärt resmål året om. Under sommar halvåret föredrar många Mallorca, Menorca eller de vackra spanska kusterna och under vinterhalvåret ligger Kanarieöarna i topp.

Mest bokade charterresor 2019

 1. Gran Canaria (1)
 2. Mallorca (2)
 3. Rhodos (4)
 4. Kreta (3)
 5. Teneriffa (6)
 6. Larnaca (5)
 7. Split (7)
 8. Antalya (+53 %) (ny!)
 9. Phuket (8)
 10. Hurghada (ny!)

Alla ovan resmål har jag besökt utom Split faktiskt. Men det står högt på min bucketlist, kanske får jag till en weekend till Split innan året är slut. Kroatien är ju så otroligt vackert och blir bara populärare och populärare.

Vart går din nästa resa? 

Är du mer nyfiken på att läsa hela Resia Barometern 2019 så finns den här. 

Spana också in

3 kommentarer

 1. Ja jätteroligt att se att Turkiet och Alanya kommer tillbaka, där har vi varit säkert 7-8 gånger. Älskar Turkiet =)
  Åker till Istanbul för första gången om en månad, men sommarsemestern bär av till Nessebar i Bulgarien 🙂

  //Ann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *