8 fina tips till Vejle och dess omgivningar

Vejle  är  regionhuvudstad i Region Syddanmark och ligger precis vid Vejlefjorden i en mycket kuperad terräng. Staden har ca 115 000 invånare och är en fin liten pärla i södra delen av Danmark.

1. Den kända paraply gatan

Varje år från april till oktober så har de en fin paraplyhimmel över Vejles mittpunkt som är en välbesökt plats. Området kallas för Vejles latinokvarter och är en stämningsfull oas med olika restauranger och barer.

 

2. Trevlig shoppinggata

De har en lång gågata som är kantad av många trevliga affärer. Alltifrån lyxigare butiker till de vanliga klädtkedjorna som HM och Vero Moda. Gågatan avslutas med en stor galleria som heter Bryggen som har ett stort utbud av affärer och några restauranger att äta på.

På gågatan finns även trevliga små caféer och några restauranger.

3. Ät gottConrads

En middag hann jag med på mina 24 timmar i stan. Den intogs på mysiga Conrads. Här fanns en varierande meny med både lokala rätter, liksom andra rätter. De hade även en trevlig uteservering och bar för den som bara ville släcka törsten med något gott.

4. Mysiga parker

Vejle har flera mysiga parker. Solen strålade och färgerna gnistrade på träden i parkerna. Det var verkligen så ljuvligt vackert och inbjudande och slå sig ner i parken och njuta i solskenet.

5. Köp lokal odlat på marknaden

Jag strosade omkring en lördag i Vejle och på många ställen längs gågatan hade de frukt-, grönsaks- och blomster marknader. Man kunde köpa mycket lokal odlat till vettiga priser. Halloween säsongen är ju nära och orange pumpor lyste med sin härliga färg runt om i stan.

6. Bo prisvärtScandic

I Vejle kan man bo relativt prisvärt på Scandic Jacob Gade som ligger centralt i stan. Knappa fem minuters promenad till shoppinggatorna. Ett rum här kostar från ca 1100 Dkr. Hotellrummen var kanske inte så mycket att hurra för, men frukosten var riktigt god och bra.

7. Nära Legoland Billund och Lalandia

Vejle ligger bara knappa 3 mil från Legoland Billund. De flesta barns drömmar kan jag tänka mig är att besöka Legoland någon gång i livet. Det var i alla fall min dröm i många år och den blev sann för dryga två år sedan. Ett prisvärdare alternativ är naturligtvis att bo i Vejle och sedan ta bilen eller bussen till Legoland.

8. Lalandia Aquadome

Precis bredvid Legoland Billund ligger Lalandia Aquadome som är Skandinaviens största vattenland. Här förgyller man utan problem en hel dag fullt med plask, lek och äventyr. Lalandia Aquadome tillhör även själva Lalandia stugby.

Hur reser man hit?

Från Stockholm går det dagligen flyg med SAS till Billund. Det tar en dryg timme med flyg. Man kan också resa hit med tåg eller naturligtvis bil. Jag har flugit både gångerna jag har varit i Billund eller Vejle.

Spana också in

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *