Hur går det att resa med ett väldigt allergiskt barn?

När jag startade min reseblogg 2011 trodde jag nog aldrig att jag skulle få skriva om hur det är att resa med ett väldigt allergiskt barn. Hur klarar man det? Hur gör man?

Mjölkprotein allergisk

När min yngsta son var riktigt liten fick han diagnosen att han var allergisk mot både mjölkprotein och ägg. Jag trodde först att han var laktos intolerant. Men det var ju värre än så…

Han tål ju inte proteinet i mjölken och han är också känslig mot soyaprodukter så det enda rätta för honom är havreprodukter.

Ännu fler allergier

I somras på självaste midsommarafton fick han ytterligare en allergiskreaktion och slutade nästan andas och vi fick åka ambulans till sjukhuset… Det värsta då (när vi reste ) var att vi var i Dalarna i den lilla byn jag kommer ifrån och det var 10 mil till närmaste sjukhus / barnakuten.

Då åt han en vegansk glass ( helt utan mjölkprotein och ägg), men den innehåll mango och cashewnötter som han också var allergisk emot visade det sig efter den dagen.

Vi fick ta nya blodprover och fick reda på att han är allergisk mot alla sorters nötter, baljväxter och stenfrukter som mango, persika och nektariner…

Sprutor och mediciner

Efter den dagen reser vi alltid med sprutor, mediciner både i tablettform och flyttande för att snabbt kunna rädda hans liv OM han av misstag skulle få i sig något som han inte tål. Han har fått en EpiPen och även andra mediciner.

Läkarintyg på engelska

Varje gång vi reser måste vi även ha med oss läkarintyg för att kunna ha med oss sprutan och medicinerna genom säkerhetskontrollen och på flygplanet. Hellre ett papper för mycket än ett för lite. Och naturligtvis ett läkarintyg på engelska.

Fast i säkerhetskontrollen

När vi reste hem från Österrike i somras åkte vi fast i säkerhetskontrollen. Det var ingen rolig historia. Hans flytande medicin med Aerius som var helt oöppnad visade att den såg ut att innehålla sprängmedel när de gjorde tester på den. Jag visade läkarintyg och att den var oöppnad. Men flaskan med innehållet visade ändå det…

Vi fick lysa igenom allt bagage, mediciner om och om igen, läkarintyg, pass etc och jag fick svara på en massa frågor om medicinen och de tog alla våra uppgifter från våra pass. Till slut så fick vi gå till vår gate med medicinen och resa hem… men gissa om jag var svettig efteråt.

Efter den gången har jag bett om att få tabletter utskrivna istället, så jag checkar in den flytande medicinen och har istället med bara tabletter och sprutan ombord på flygplanet.

Tar med egna produkter

När vi reser har jag alltid med mig något som han kan äta. Har vi inte hotellfrukost brukar jag ta med 1L havremjölk, 1L yoghurt och ett smörpaket med mjökprotein fritt smör. Jag tar hellre det säkra före det osäkra. Han måste ju få i sig rätt mat också,

Jag packar även alltid med mig mellis till resan oavsett om det är flyg-, bil eller tågresa. Det är alltid bra att ha med sig mellanmål. Man vet aldrig när hungern tryter. Dessa Angry Birds havremellanmål från Aito har blivit en favorit

Finns havreprodukter utomlands?

Jag har många gånger kontaktat hotellen innan vi har rest iväg för att dubbelkolla detta. Ofta finns det alternativ eller att han kan få mer ren mat ex korv, kött, fisk, kyckling stekt i olja separat och sedan ris, pasta, potatis eller pommes och grönsaker på sidan så det brukar alltid lösa sig.

Hans smör har jag nästan alltid med mig vart vi än ska och sova över.

I somras var vi ju på Sunwing Kallithea Beach och det var inga problem alls att få special kost åt honom om vi behövde.

Det känns som att det är mer och mer vanligt med allergier numera så det har verkligen gått framåt gällande det.

Hur gör du när du reser med allergiska barn? Har du några andra tips?

Spana också in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *