Smaka på Stockholm – Sveriges största festival i Kungsträdgården

Idag den 5 juni slog portarna upp för Sveriges största festival i Stockholm – Smaka på Stockholm. 

Numera kallas den även Framtidens Matfestival – Future Food Festival. De siktar på zero waste med räddad mat från både butiker och grossister. Närmare 40 restauranger och food trucks finns på plats nu i Kungsträdgården tillsammans med kockar från hela världen.

Självklart var jag på plats idag, eller nu ikväll för att insupa känslan och äta av den goda maten. Smaka på Stockholm kunde nog inte ha fått en bättre start, med klarblå himmel strålande sol och närmare 30 graders värme. Man fick nästan utomlandskänsla när man gick emellan food trucksen och de små restaurangstånden när de osade både thaimat, indiskmat, vietnamiesiskmat. Ja de var matinfluenser och dofter från världens alla hörn skulle jag nästan kunna säga.

Bland årets kockar Smaka Stockholm finns bland annat Paul Svensson, Mathias Dahlgren, Frida Ronge, Sayan Isaksson och Klas Lindberg. I samarbete med UN World Food Program och Chefs Manifesto medverkar även över 20 kockar från hela världen inklusive Indien, Ryssland, Haiti, Nya Zeeland och Östtimor.

 

Thats up  Stockholm- bjuder på härliga restaurangtips

De som verkligen hade koll på de olika restaurangerna och food trucksen var tjejerna från Thats Up Stockholm, som ordagrant äter sig igenom Stockholms restauranger och hade såklart även smakat på maten från flera av ställena i Kungsan. Gå förbi där och få de bästa tipsen gällande mat och dryck. Agnes på bilden var ett kärt återseende för mig. Lycka att springa in i henne och sonen fick sig en liten lekstund bland ballongerna medan hon tipsade mig om matställen.

Min underbara dejt för kvällen

Min middagsdejt för kvällen var min lilla älskling. Han såg fram emot en utflykt med mamma kvällen till ära. Tack vare honom började vi med att testa vegansk mat. Han är ju allergisk mot mjölkprotein och ägg, så det passade oss faktiskt båda. Jag älskar att äta veganskt. Det känns både nyttigt och fräscht och det var denna avokadosalladen också. Jag lyxade till det med ett litet glas bubbel också för att höja sommar känslan.  Sedan blev det även lite thaimat för min del. Thaimat är svårt att misslyckas med och missa inte den snett bredvid Fridays.

Aperol O’clock

Hade inte min yngsta son varit med hade jag lätt kunnat slå mig ner vid Aprol Spritz hörnan och tillbringat resten av kvällen där. Både gott och trevligt. Men denna kvällen skippade jag Aperolen. Kanske en annan kväll.

Bra underhållning

Vi hade nöjet att hamna på första parkett till scenen när vi käkade vår mat och lyssnade på Rockabilly Fabulous sång i en sann 50-talsanda.  Senare under kvällen skulle Cotton Club & Kayo sjunga och spela. De har ett gediget underhållningsprogram under kommande dagar. Så det är inte bara god mat och dryck där, utan även trevlig underhållning.

God rosa cider

Eftersom jag älskar rosa och rosa bubbel, kunde jag inte bara passera denna söta lilla bar. Det stod verkligen Lina på den. Skämt och sido men ett glas rosa bubbel är aldrig fel. Jag trodde ju först det var rosa cava eller champagne. Men det var en belgisk rosa äppelcider som var riktigt god. 7,4 %v alkohol och man köpte ett glas för 30 spänn. Både prisvärt och gott.

Öppettider

Smaka på Stockholm pågår i Kungsträdgården från och med idag 5 juni till och med söndagen den 9 juni. 5-8 juni är det öppet 11-22 och på söndag 11-21. Det är verkligen en härlig folkfest, så missa inte detta om du är i Stockholm och vill äta något gott.

 

Spana också in

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *