9 trevliga tips till Köpenhamn

Danmarks vackra huvudstad Köpenhamn är verkligen värt ett besök. Här finns mycket att både se och göra. Köpenhamn har faktiskt flera gånger blivit utsedd till världens bästa stad. Stadens har en mycket spännande arkitektur, många fina grönområden och bra gourmetrestauranger som  gör den till en omtyckt stad att  både leva och bo i.

Jag hade äran att få en heldag i Köpenhamn i veckan och passade på att utforska mer av vad staden har att erbjuda. För att få en trevliga dag tog jag med mig  min kollega med metron in till Kongens Nytorv och promenerade runt i stan. Först ut blev Nyhavn som ligger bara några minuters promenad ifrån Kongens Nytorv. Därefter promenerade vi runt i staden i timmar, ät en god lunch och avslutade med shopping. Några trevliga ställen som vi besökte bjuder jag på nedan.

1. Nyhavn

Nyhavn är nog en av Köpenhamns populäraste områden och kanske även en av de mest fotograferade platserna. Här är det otroligt fint med alla färgglade husen som ligger längs med vattnet. Här är ett mysigt ställe att slå sig ner för en bit mat.

Man kan även hoppa på sightseeingbåtar här nere som tar dig på en trevlig sightseeing i staden.

2. Amalienborg

Det vackra Amalienborg är ett kungligt residens i Köpenhamn. Amalienborg Slott består av fyra stycken pampiga palats runt ett åttkantigt torg. Slottet är i rokokostil och grundades av Fredrik V,  som är den som står som staty på gårdsplanen mellan palatsen. Det sägs att det kostade  över en halv miljon danska kronor  att bygga statyn utanför, vilket är mer än vad själva Amalienborg kostade att bygga.

Slottet är den danska drottningens bostad vintertid. Är flaggorna hissad så är hon där och som ni ser på bilden så var flaggan hissad, men vi såg dessvärre inte till henne.

Men vakterna promenerade glatt fram och tillbaka utanför slottet för att vakta henne. Klockan 12 varje dag kan man se vaktavlösningen, men vi var dessvärre där försent och missade den.

3. Rosenborgs Slott

Rosenborgs slott är ett slott i Kongens Have, central som ligger t i Köpenhamn. Slottet är i dag museum och här kan man se en mängd dyrbara kungliga ägodelar från 1600-talet och framåt. Kung Kristian IV inköpte i början av 1600-talet ett stort markområde direkt utanför Köpenhamns östra stadsvall.

4. Vackra slottsträdgården i Kongens Have

Kongens Have som också benämnds Rosenborg Have  är en stor park i centrala Köpenhamn. Här går man och njuter i en stor park med fina blommor, buskar, äppelträd och växtlighet. På flera ställen kan man slå sig ner och njuta av de vackra omgivningarna. Har man med sig barn finns det även en liten lekpark i parken.

5. Rose Wall Copenhagen

Av en slump gick vi förbi detta vackra huset med en fin rosvägg – Rose Wall Copenhagen. Denna vackra rosvägg har blommat sedan 2017. Det var Maya Bjørnsten som blev förälskad i grova diamanter den dagen hennes man återvände från Antwerpen, Belgien med hundratals foton av dessa ädelstenar. Mayas passion växte snabbt och bokstavligen ut ur det blå till en självlärd smyckesdesigner och hon skapade RoughDiamonds.dk som finns innanför denna vackra rosvägg. 

6. Gå på Ströget

Köpenhamns kanske mest kända gata är nog Ströget. Det är en lång shoppinggata som erbjuder både exklusiva butiker som de mer vanliga butikskedjorna. Vill man ta ett litet stopp på sin shopping runda är Café Norden, som synd på bilden ett väldigt trevligt café.

7. Ät lunch på ARKET Café

Ät annars en god lunch på mysiga ARKET Café som ligger i samma byggnad som affären. Här finns fräscha sallader och annat gott att förtära.

8. Christianshavn

Christianshavn är en annan mysig stadsdel i Köpenhamn. Här strosade jag omkring längs Christianshavnskanalen en annan gång när jag besökte staden. Man får möjligheten att se vackra byggnader och kyrkor bland annat.

9. Åk Metro eller promenera

Köpenhamn är en väldigt promenadvänlig stad att strosa omkring i. Jag promenerade runt i staden för sightseeing i dryga två timmar och njöt av miljön och vackra byggnader.

Annars är det enkelt att köpa biljetter och hoppa på Metron i stan, som har flera stopp i Köpenhamn. Enkelt och bekvämt.

Har du några andra tips till Köpenhamn? Det kommer naturligtvis bli fler besök i stan och det är alltid roligt att upptäcka nya delar av staden eller restauranger.

Spana också in

2 kommentarer

  1. Jag har vaktparaden utanför kontorsfönstret varje dag på sin väg till Amalienborg. Det är extra mässingsblås med när drottningen är hemma. Själva reagerar vi mest som Pavlovs hundar eftersom de alltid kommer 11.45 så då är det snart lunch, haha.
    Jag har såklart massor att rekommendera. Vietnamesiskt och cocktails på LêLê på Vesterbrogade till exempel. Vid Kongens Nytorv (Store Kongensgade) ligger också Ida Davidsen som gör smörrebröd till kungligheterna. Gigantiska kreationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *