Tyresta nationalpark och den barnvänliga skogsstigen Tjäderstigen

Tyresta Nationalpark

Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden och ligger i Stockholm.  Området har en av de finaste urskogarna söder om fjällregionen och år 1993 inrättades Tyresta nationalpark som nummer 23 i raden i Sverige. De ville att de skulle bevara ett representativt sprickdalslandskap med värdefull natur, särskilt de omfattande urskogarna.

Tjäderstigen

Tjäderstigen är 1 300 meter lång och här finns mycket att upptäcka. Stigen är alldeles lagom lång för barnen och vår 3 åring spatserade hela stigen plus hela vägen från parkeringen ner till stigen utan problem.  Tyvärr är stigen  ej anpassad för barnvagnar, men man kan ju ta sin bebis i en bärsele också, eftersom promenadslingan inte är så lång.  Det fungerar dock att gå med barnvagnar fram till stigen börjar.

Man hittar Tjäderstigen genom att gå till Dahlgrensgårdens eldplats, strax söder om Cafét i Tyresta by. Därifrån följer du vägvisarna 150 meter längs Sörmlandsledens etapp mot Haninge och du kommer till stigstarten. Där finns en välkommenskylt med information

Elva upptäckarplatser

Det var en riktigt mysig naturstig i Tyresta nationalpark. Under Tjäderstigen fanns elva platser med en numrerad stolpe där det finns något extra att göra eller fundera på. T.ex. ett spindelnät att klättra i och en skattkista och andra roliga saker.

Om man vill kan man vid starten ta ett häfte med frågor, eller också välja att bara leka och uppleva!
På baksidan av varje stolpe finns en bokstav. Bokstäverna bildar tillsammans det hemliga lösenordet.

Vi gick till alla elva platserna och äldsta sonen fick klura ut svaren på frågorna medan vår yngsta fick meddela vilken hemlig bokstav som stod bakom varje stolpe.

Promenaden var verkligen både givande, lärorik och härlig denna vackra höstdagen som var idag.

Mysig utomhus fika plats

Strax innan Tjäderstigen fanns ett stort utrymme med bänkar man kunde sitta vid och en stor grillplats –  Dahlgrensgårdens eldplats,  där man själv kunde grilla. Vi hade med oss lite fick som vi slog oss ner i solskenet och njöt av. Men nästa gång är det verkligen perfekt att ta med korv eller hamburgare att grilla. De hade även en rastplats inomhus om man hade medhavd matsäck.

Café vid Tyresta

Det fanns även ett café med en stor uteservering där man kunde njuta av en glass, kaffe eller något att gott.

DjurenTyresta

Vid Tyresta hade de även stora ängar där djuren betade. Vi såg många kor och får ute på ängarna på vägen till Tjäderstigen.

Det fanns även tuppar, höns, ankor och grisar att titta på. Min yngsta son älskade att strosa runt bland djuren.

Naturum Nationalparkernas hus

Naturum Nationalparkernas hus är besökscentrum för Tyresta nationalpark. Här kan man få intressant information om vad som finns att uppleva i Tyresta, information om våra vandringsleder och vad som är på gång i området. Här finns även mycket roligt för barn. Där de kan de öppna luckor och se på saker som finns ute i naturen. Barnen var väldigt imponerade av allt roligt de kunde se och lära sig.

Nationalparkernas hus presenterar inte bara Tyresta nationalpark, utan här kan man se alla Sveriges nationalparker. Vill man kan man här  göra en resa genom Sveriges vackraste natur och upplev kontrasten mellan lummiga ädellövskogar i söder och mäktiga fjällmassiv i norr. Det är fri entré till utställningen och bildspelen i Bio Borealis.

Hitta hit

Med bil kör man väg 73 mellan Stockholm och Nynäshamn, tar av mot Brandbergen och följer sedan skyltningen mot “Nationalpark”. Parkeringar och informationstavlor finns även på områdets norra sida med tillfart från Bollmora samt i öster med tillfart från Dalarövägen (Åvavägen).

Med buss åker man till Tyresta by, där nationalparkens huvudentré finns, tar du buss 807 eller 809 från Gullmarsplan till hållplats Svartbäcken. Du kan också åka buss 834 från Haninge pendeltågsstation.

Har du tips på några andra härliga utflyktsområden kring Stockholmstrakterna?

Spana också in

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *