Turkiet – Side med barn

Min nästa gästbloggare är min Anna, vars blogg som jag brukar läsa och träffa henne på event titt som tätt. Hon älskar Turkiet och med det här fina inlägget tror jag nog vi kan kalla henne Turkiet expert. Trotts att jag var i Turkiet TVÅ gånger förra året, så har jag nog inte skrivit något så detaljerat inlägg. Läs och inspireras, kanske din nästa resa går till just Turkiet?

Ni som läser min blogg vet att jag älskar Turkiet. Turkiet är ett underbart land med härliga, glada och hjälpsamma människor. Att det sen skiljer sig en hel del från vår kultur gör att jag tycker det är oerhört intressant att åka dit. Man får alltid lära sig nya saker, bara man frågar vänligt så får man alltid svar. Jag har inte åkt runt så mycket i Turkiet utan vi har besökt Marmaris och Side och jag måste säga att Side vann med hästlängder. Det är det perfekta stället för alla. Det är alltid en blandad mix av människor på transferbussen ner till Side. Ungdomar, par, barnfamiljer och pensionärer, det finns något för alla.

Side har mycket saker att titta på då man bokstavligen ramlar över gamla romerska rester vart man än går. De har en stor amfiteater där de brukar ha konserter och underhållning. Det är väl värt ett besök för det är en rätt mäktig upplevelse att sitta under bar himmel och lyssna på musik. Finns även ett museum till höger innan man kommer in i Gamla Stan men det har jag inte besökt.

Vi som varit i Side i många år är väldigt nöjda med den fina nya strandpromenaden som sträcker sig såpass långt att vi under sommarvärmen aldrig orkat gå hela. Men lång är den. Den är fint gjord och det funkar alldeles utmärkt att ha barnvagn eller om man sitter i rullstol. Mycket restauranger och barer utmed strandpromenaden för den som blir hungrig eller törstig.

När vi kommer till utflykter så finns det en hel del man kan åka på. Vi har bland annat provat att besöka vattenfallen i Manavgat samt åka båt på Manavgatfloden ut till ett ställe där floden går ut i havet. Det är rätt häftigt. En kanske 100-200 meter bred strandremsa skiljer havet från floden. I floden är det riktigt kallt vatten (14-15 grader) och i havet är det upp mot 30 grader. Barnen brukar gilla flodturen då man kan ha tur att se små sköldpaddor.

I höstas när vi var nere så gjorde vi också en båttur med ett reseföretag som inte var knutet till resebolaget och de hade en resa som hette Dolphin Island. Då åkte man också ut till den här strandremsan där floden möter havet och hade badstopp och sen åkte vi länge länge bort till Dolphin Island (var inget märkvärdigt, bara en badplats och det var inte ens en ö). Däremot så såg vi delfiner och det var det som var behållningen av den resan.

När ni tröttnat på strandlivet så kanske det börjar suga i shoppingtarmen. Då måste jag rekommendera er att besöka basaren. Tänk på att pruta, pruta mycket. I basaren som finns uppe vid stora moskén har utökat och blivit riktigt stor. Den är slås upp varje lördag och där finns kläder, spel, kryddor, frukt och grönsaker, klockor, leksaker. Ja allt möjligt…

Har jag glömt något nu? Ja bortsett från boendet då förstås. Vi har alltid åkt med Ving när vi varit i Side och vi har då bott på två hotell. De första fyra besöken bodde vi på ett budgethotell Catty Garden (numera tillhör det ett annat resebolag, är ombyggt och 4stjärnigt om jag minns rätt). Det ligger några hundra meter ifrån Stora Moskén (kanske kan vara störande då de har sina böneutrop rätt tidigt på morgonen) och lördagsbasaren.

Övriga besök så har vi slagit på ”stort” och bott på Familygarden Side Resort. Vilken skillnad. Designade fina 2 rums lägenheter (vi betalade till för utsikt mot poolen). Kändes så lyxigt om man jämförde med tidigare boende. Det enda att klaga på var att de inte hade Wi-fi på rummen (jobbigt när man som jag vill surfa på iphonen, tror dock det är åtgärdat nu till 2013).

 

Spana också in

1 kommentar

  1. Åh vilken perfekt läsning för mig! idag ska nämligen en resa till Side bokas! Hoppas det inte är allt för kallt i slutet av april:)

    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *