Vaxholms kastell – en trevlig familjeutflykt i Stockholms skärgård

En trevlig utflykt som verkligen passar hela familjen är en tur till Vaxholms Kastell  i Vaxholm. Vi åkte båt från Nybrokajen med Strömma till Vaxholm över dagen för att få se det omtalade Kastellet.

Historien om Vaxholms Kastell

I början av 1500-talet byggde riksföreståndaren Svante Nilsson  – Sture Vaxholms fästning –  efter att Gustav Vasa beslutat att Stockholms slott behövde en ny och kraftigare fästning för att kunna blockera sunden vid Pålsunden och Oxdjupet.

Fästningen har vid två tillfällen fungerat som skydd när Stockholm har angripits. Första gången var 1612 då danskarna anföll och andra gången var 1719 när ryssarna härjade i Stockholms skärgård. Den gamla fästningen revs och ersattes med det nuvarande kastellet som stod färdigt 1863.
Men den snabba utvecklingen av nya vapen gjorde att man misstänkte att kastellets murar inte skulle hålla, vilket också bevisades 1872  när man provsköt mot fästningen.

Kastellet har därmed en spännande historia och är verkligen värt ett besök.

1877 förflyttades försvaret från Vaxholm till Oxdjupssundet där Oscar-Fredriksborg hade byggts. Vaxholms kastell fortsatte dock att användas fram till det andra världskriget, men då som utbildningsplats och administrativt centrum för Kustartilleriet.

I sommar finns ett stort utbud av roliga aktiviteter för både stora och små, man erbjuder guidade visningar runt kastellet flera gånger om dagen gratis, man kan äta här, besöka muséet och även bo över.

Walk the plank

Under sommarmånaderna har de många roliga aktiviteter för barn familjer. En häftig aktiviteter är Walk the Plank – när man tar ett steg ut från plankan och faller 18 meter ner. De hade en viktgräns på 30 kg för att göra detta, så vår son vägde för lite och jag vågade inte….

Kastellet Escapes

Kastellet Escape är en spännande och interaktiv upplevelse på Vaxholms Kastell. Det börjar med att man  blir inlåsta i en fängelsecell. Sen startar klockan och det är dags att försöka ta sig ut genom att lösa interaktiva pussel, mysterier och gåtor.

Inga tidigare färdigheter krävs, endast att ni använder er kreativitet och intelligens, samarbete och kommunikation för att hitta ledtrådarna, lösa gåtorna och ta er ut. Man har 45 minuter på er så det gäller att vara snabb. Vi gjorde detta nämligen och det var så häftigt. Jag blev själv inlåst i en fängelsecell och sedan blev maken och sonen inlåst bredvid mig och sedan fick vi kommunicera för att försöka ta oss ut.  Vi hann nästan…… vi föll precis på målsnöret och missade den sista koden ut… Men det var en riktigt rolig familjeaktivitet och jag kan starkt rekommendera det. det passade verkligen en 8-åring.

Panorama vy från Tornet Kastellet

När man går de 135 stegen upp i Tornet Kastellet har man en spektakulär panoramautsikt över Vaxholm och skärgården kring Vaxholm.

Glass paus i solen

Miljön är verkligen mysig, lugn och fridfull kring Kastellet. Här njuts det av god glass i solskenet.

 

Bistro Kastellet

Vi njöt av en god lunch på Bistro Kastellet när vi kom fram. Här sitter man mysigt ute på Kastellets borggård under parasoll eller i solskenet.

Jag åt en riktigt god och fräsch räkmacka och njöt av ett glas rosé i solskenet medan killarna åt deras hemmagjorda köttbullar.

 

Många av aktiviteterna erbjuds hela sommaren. En god idé kan vara att boka dem, då de är väldigt populära.

 

Spana också in

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *