Solråd för barn

Jag hittade en väldigt intressant artikel  ifrån Strålsäkerhetsmyndigheten gällande solråd för barn som jag gärna vill dela med mig med er;

Barn är extra känsliga mot solen. Det är därför viktigt att skydda små och stora barn på bästa sätt och att tidigt lära ut goda solvanor.

Små barn har mycket solkänslig hud, och kan inte bilda ett lika bra pigmentskydd som vuxna. Allt för mycket sol i unga år kan leda till hudförändringar i vuxen ålder. Det är också viktigt att redan i tidig ålder skapa bra solvanor. Det är därför betydelsefullt att du skyddar ditt barn och tidigt lär ut ett sunt sätt att vistas i solen.

Tänk på att:

 • Barn under ett år inte ska vara i direkt solljus över huvud taget. Små barn kan skuggas med till exempel parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen i kombination med att barnet har kläder och solhatt.
 • Barn, oavsett ålder, bör vara i skuggan eller inomhus mitt på dagen när solen är som starkast (kl 11-15).
 • Det bästa solskyddet för barn är kläder, hatt och solglasögon. Solkräm kan användas som komplement där kläder inte täcker.
 • Det finns solkräm som är vattenfast, särskilt anpassad för barn och som har hög solskyddsfaktor (minst SPF 30).
 • Solen är oftast starkare utomlands än i Sverige. Då är det ännu viktigare att solskydda sitt barn.

Undersökningar visar att vi oftast är bättre på att skydda våra yngsta barn, än vad vi är på att se till att äldre barn är solskyddade. Det är alltså viktigt att solskydda både små och stora barn.

Ett enkelt sätt för barn att ta reda på hur stark solen är, är att titta på sin skugga.

Kort skugga
= solen är stark.
Lång skugga = solen är inte så stark.

Var försiktig på stranden

Vid en strand utsätts man oftast för starkare UV-strålning än i en stad.  Anledningen är att det oftast är fri horisont vid en strand och man utsätts därmed både för den direkta solstrålningen och för den spridda strålningen som kommer från himlen. Därför är det bra att vara extra försiktig när man är på stranden. Solens strålar kan också nå in i skuggiga områden och tränga igenom moln, vilket betyder att det även då kan vara bra att solskydda sina barn.

Planering av barns utemiljöer

Strålsäkerhetsmyndigheten och länsstyrelserna har gemensamt tagit fram en broschyr med förslag på hur barns utemiljöer kan utformas så att barnen skyddas från skadlig UV-strålning. Till exempel kan skolgårdar planeras med träd som ger barnen skugga när de leker mitt på dagen.

Hoppas ni blev lite klokare! Oscar ligger gärna i en solskyddsdräkt med solhatt under ett parasoll när han ”solar” eller ”såålar” (mamma jag sååålar)  som han själv säger och blundar, hm…undrar vem som gör så egentligen  😉

Spana också in

1 kommentar

 1. men sötisen va go !! 🙂

  Haha… jag var nog lite otydlig. Jag är ute efter en hård väska som viggo dels kan dra själv och dels sitta på om han skulle vilja. Vi hyr oxå alltid vagn på plats, men sen är det ju det där med att V alltid vill hjälpa till med allt och då vore det perfekt om han kunde få dra sina egna grejer…

  Dock vet jag inte vart ifrån det är bäst att köpa dessa väskor…

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *